21. februar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

På grænsen mellem diskretion og svineri

Schweiz har en århundredlang, rig og – tør man sige? – stolt tradition for bankvirksomhed og med til den hører en kundefortrolighed, som vel nærmest er på niveau med den øh tillidskultur, man kender fra den katolske kirkes skriftestol. Gennem årene må der være blevet vekslet mange indforståede blikke i den schweiziske bankverden. Forskellen er, […]

Kære læser

Prinsen fra provinsen kan blive Ungarns nye leder 

Péter Márki-Zay kommer fra provinsen. Han er katolsk kristen og far til syv. I 2018 blev han borgmester i den lille by Hódmezővásárhel, men han tilhører intet parti. Som de fleste indbyggere i byen, stemte han også på Viktor Orbáns nationalkonservative parti Fidesz i 2010. Nu, 12 år efter, kæmper han en ulige kamp mod […]

Det bedste vi har set

Tryllebundet

Selvom Otto von Bismarck angiveligt advarede om, at man aldrig skal se pølser og love blive lavet, er der nu noget evigt tilfredsstillende ved at komme bag om kulissen. Ikke mindst når det gælder vores yndlingsobjekter: Bøger. The New York Times giver et detaljeret indblik bogtrykkerkunsten – fra valg af smudsomslag til beskæringen af papir. Det er selvsagt helt forrygende.

Katten ud af sækken

Kan du lide Batman, 60’er-æstetik og/eller kommentarer på Vietnamkrigen? Så brug lige små 12 minutter på den her dokumentar fra The New Yorker om den gamle Catwoman-skuespiller Eartha Kitt. Til en frokost i Det Hvide Hus får Kitt sat spørgsmålstegn ved præsident Lyndon B. Johnsons kurs i Vietnam til mange tilhøreres chok. Snart finder skuespilleren det sværere og sværere at finde arbejde. Gad vide, om der er en sammenhæng? Og hvad har CIA mon med sagen at gøre?

Livsfarlige rim

“Jo mere konflikten eskalerer, jo mere bliver rapperne kendt og får et større publikum uden for lokalområderne. Gennem musikken giver de banden mere opmærksomhed, og de bliver dermed selv et mål i konflikten.“ Soundvenue forklarer – med hjælp fra journalist Diamant Salihu – hvordan rappere er blevet vævet ind i den verserende svenske bandekrig.

Spisesedlen

Joe Biden og Vladimir Putin enes om at mødes. Mødet kan dog kun ske på den betingelse, at Rusland ikke invaderer Ukraine. Det oplyser Frankrigs regering, efter præsident Emmanuel Macron søndag talte med både USA’s præsident Joe Biden og Ruslands præsident Vladimir Putin. Begge parter indvilligede her “principielt“ i at afholde et møde vedrørende Ukraine.

Australien genåbner sine grænser. Efter grænserne har været lukket for turister i godt to år pga. Covid-19, kan australierne i dag se frem til 50 landinger med internationale fly. Landets strenge nedlukning har tidligere fået kritik for at ramme virksomheder hårdt og for at holde familier adskilt. Udeboende australiere fik først sent sidste år lov til at vende tilbage til landet.

Protesterne i Canada slutter. Efter to intense dage med 191 personer anholdt og 79 køretøjer bugseret, kunne politiet søndag  afspærre den canadiske hovedstad Ottowas centrum. Der bliver nu arbejdet på at rydde gaderne for skrald og sne. Demonstranterne i den såkaldte “frihedskonvoj“ har siden d. 28. januar blokeret byen med køretøjer i protest mod regeringens coronarestriktioner.

Regeringen støtter EU-direktiv om bestyrelsesposter. Efter skiftende danske regeringer i 10 år har været imod direktivet, der skal sikre flere kvinder i bestyrelser, ændrer S-regeringen nu kurs. Det fortæller transport- og ligestillingsminister Trine Bramsen (S) til Jyllands-Posten. “Argumentet imod har været, at vi mente, at vi selv fint kunne skubbe udviklingen frem. Så det var ikke nødvendigt med EU-lovgivning. Status er bare, at der stort set ikke er sket noget,“ lyder ministerens forklaring.

SAS indstiller alle flyvninger til Kiev. Som følge af spændingerne mellem Rusland, Ukraine og NATO vælger flyselskabet nu at aflyse alle afgange til den ukrainske hovedstad – foreløbigt frem til d. 27. februar. Det bekræfter SAS’ pressechef i Danmark, Alexandra Lindgreen, til erhvervsmediet Finans. Andre flyselskaber som KLM, Swiss og Lufthansa har også valgt at aflyse afgange til Ukraine.

Et sidste ord

Kan du spotte leoparden?

På Føljeton gemmer vi os ikke; faktisk er vi allerede tilbage i morgen. Vi ses!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12