21. januar 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kom ud af busken og støt Jens Haaning

Hvis man på et eller andet tidspunkt har krydset Per Arnoldis veje og ved den lejlighed ikke har været til decideret besvær, kan man godt belave sig på at komme på hans mailingliste. Man vil simpelthen modtage post fra den 80-årige billed- og plakatkunstner sådan cirka en til halvanden gang om måneden. Efter de første […]

Kære læser

Spilmester Microsoft

I årtier har konsolgaming været en brutal slagmark. Ikke på skærmen (eller, jo, nogle gange), men snarere spilvirksomheder og gamere imellem. Nintendo, Microsoft og Sony – og før dem virksomheder som Atari og Sega – har dystet indædt om at sælge flest spilkonsoller, mens fans har forsvaret lige netop deres konsolvalg som det eneste rigtige. […]

Det bedste vi har set

Kunsten lever. Oliver Stilling lever

Hvis du ellers har læst ovenstående ‘Kære læser’ eller set interviewet her fra vores kunstmagasin Et Hul i Markedet, vil du have stiftet bekendtskab med Jens Haaning, som med sit værk Take the Money and Run rystede kunstverdenen og siden rystede Kunsten i Aalborg til raseri, da han nægtede at aflevere pengene tilbage. Zetland har en lang gennemgang af forløbet, hvor du bl.a. kan læse om vores egen Oliver Stillings rolle i menageriet. Som følge af et par interessante storytelling-greb (det er noget med datid), får journalisten det dog til at lyde, som om Stilling er afgået ved døden. Det er os en fornøjelse at meddele, at det ikke er tilfældet.

+ Kunstner Bjørn Nørgaard og Oliver Stilling i P3 for at tale om kunst (hvad er det? Er alt kunst? Spændende spørgsmål!). Oliver hæver til smash og Bjørn smadrer den ned i venstre hjørne. Det er ca. 41 minutter inde i programmet.

Brian Cox i Succession-mode

Brian Cox i Succession-mode

Det ville være synd at sige, vi ikke nyder en god celebrity roast, og Brian Cox leverer varen – næsten så man skulle tro, han stadig var i karakter som Logan Roy fra Succession. I et skønt interview taler han om sin nye selvbiografi, der giver de største stjerner med grovfilen: Johnny Depp (“så oppustet, så overvurderet“), Kevin Spacey, Michael Caine, Quentin Tarantino (“plotmekanikere der forsøger at dække over deres manglende dybde“) og Ed Norton (“røvhul“). Han bekymrer sig dog om kollegaen Jeremy Strong, der selv orkestrerede sit eget enorme portræt i The New Yorker sidste år, men mener ikke, hans eget mediestunt er sammenligneligt: “Jeg er for gammel, for træt og for talentfuld til det lort.“

Det knirker under personkulten

Det knirker under personkulten 

Selvom han egentlig trådte tilbage for et par år siden, er det bredt anerkendt, at Kasakhstans de facto leder hedder Nursultan Nazarbajev. På trods af eftersigende at være bundkorrupt, nepotistisk og magtgerrig som bare fanden, har han formået at opbygge lidt af en kult omkring sin person. Se bare dette museum, der er rejst i hans navn i fødebyen Shamalgan. Altså, de har udstillet en gammel Mercer, fordi Nursultan engang har kørt i den. Ovenpå folkeprotesterne, der i starten af januar blev de mest blodige i landets historie, ser fremtiden dog ikke længere kun lys ud for dukkeføreren. The Guardian har historien.

+ Hvis du lige skal have genopfrisket, hvad de kæmper for og om i Kasakhstan, er mandagens udgave af Genstart et rigtig godt sted at starte.

Spisesedlen

USA og Tyskland advarer Rusland mod invasion af Ukraine. På et pressemøde i Berlin advarede den tyske udenrigsminister Annabella Baerbock og hendes amerikanske kollega Anthony Blinken torsdag om, at en invasion af Ukraine vil få alvorlige konsekvenser for Rusland. “Lige meget hvilken vej Rusland vælger, vil det finde USA, Tyskland og vores allierede forenet,“ sagde Blinken, mens Baerbock udtalte, at en invasion kan medføre en tysk afskæring af den nye Nord Stream 2-gasledning.

+ Anthony Blinken mødes fredag med Ruslands udenrigsminister Sergei Lavrov i Genève for at diskutere situationen ved grænsen til Ukraine, hvor 100.000 russiske soldater lige nu befinder sig.

Østrig indfører vaccinepligt. Som det første land i Europa er Østrig nu et skridt tættere på at indføre vaccinekrav. Det sker, efter et lovforslag torsdag passerede igennem parlamentets underhus. At forslaget passerer igennem overhuset ses mere eller mindre som en formalitet, og kravet forventes derfor at træde i kraft fra d. 1. februar. Østrig har en af de laveste vaccinetilslutninger i Europa med 72 pct. af befolkningen fuldt vaccineret.

Boris Johnson afviser anklager om afpresning. Johnsons partimedlem og kritiker William Wragg har rejst anklager om, at flere medlemmer af det konservative parti er blevet afpresset til at tilbageholde kritik af premierministeren. Det sker efter kritikken er haglet ned over Johnsons deltagelse i fester under lockdown i Storbritannien. Johnson selv afviser anklagerne, men Christian Wakeford, der udvandrede til Labour tidligere på ugen, siger, han blev truet med tilbageholdning af midler til finansiering af en skole i sit distrikt.

Udmeldinger flyver frem og tilbage forud for formandsvalg i DF. Søndag skal der vælges ny formand for DF, og valget tegner til at blive indædt. Det store opgør står mellem Martin Henriksen og Morten Messerschmidt, der af tidligere næstformand Søren Espersen kræves at kunne samarbejde uanset udfaldet. Nuværende formand Kristian Thulesen Dahl har fredag kommunikeret til Pia Kjærsgaard, at hverken hun eller tidligere medlemmer af ledelsen bør blive en del af det hold, der efter weekenden skal sættes. Kjærsgaard selv siger, at hun vil være villig til at opgive sin plads, hvis valget falder på Messerschmidt.

Beskæftigelsen stiger som aldrig før. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Der er nu 114.000 flere personer i lønmodtagerjob end før første coronanedlukning i februar 2020. Det svarer til en stigning på 4,1 pct. I alt er 2.915.000 mennesker nu i lønmodtagerjob i Danmark, hvilket aldrig er set før. Selv om tallene kan give anledning til bekymring om økonomisk overophedning mener Sydbanks cheføkonom Søren Kristensen, at man foreløbigt bør glæde sig over “et så bomstærkt arbejdsmarked“.

Et sidste ord

Don’t be a hero. Barerne har brug for dig.

Skål og god weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12