21. november 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Et studie i åbenhed

Da Morten Messerschmidt i januar blev valgt som formand for Dansk Folkeparti efter partiets ekstraordinære årsmøde i Herning, skrev vi her på pladsen, at det for det første er stærkt tvivlsomt, om den Meld og Feld-svindeltiltalte politiker har nogen lederevner, og for det andet, at “afmonteringen af Dansk Folkeparti bliver som at se en crashtest-dummy […]

Kære læser

Ny klimafond blev eneste lyspunkt ved COP27

Efter knap to ugers forhandlinger, blev landene på klimatopmødet COP27 i Egypten søndag enige om en aftaletekst. På den ene side er der god grund til jubel, da det er blevet besluttet at oprette en ny klimafond, der skal yde økonomisk hjælp til særligt udsatte lande – et historisk gennembrud, og en vigtig anerkendelse af […]

Det bedste vi har set

Hvad med iranere på danske udrejsecentre?

Hvad med iranere på danske udrejsecentre?

Amnesty Danmarks chef for politik og dokumentation minder om, at der pt. sidder 272 iranere i såkaldt udrejseposition i det danske udrejsesystem. “Iranere, som danske myndigheder forsøger at presse hjem til et undertrykkende og morderisk regime,“ skriver Martin Lemberg-Pedersen i et indlæg i Politiken. “I ekstreme tilfælde – der desværre er blevet mere og mere normale – benytter myndighederne sig af frihedsberøvelse og isolationsfængsling af folk, der ikke er kriminelle, på Udrejsecenter Ellebæk – en praksis, der er blevet kritiseret stærkt af Europarådets Torturkomité.“

Elon, kend din Chomsky

Elon, kend din Chomsky

De pinsler, som Musk måtte gennemgå lige nu, var forudsigelige, skriver Jon Schwarz i The Intercept. “Enhver, som kender lidt til basal venstreorienteret kritik af private medievirksomheder kunne have forudset det. Musk ville have været langt mere forberedt på Twitter-genvordighederne, hvis han havde læst Manufacturing Consent af Edward Herman og Noam Chomsky eller The Media Monopoly af Ben Bagdikian – eller ligefrem The Brass Check af Upton Sinclair udgivet i 1919.“

Imiteret af en fugl

Imiteret af en fugl

“Videnskaben har længe vidst, at mennesket ikke er det eneste dyr, som kan aflytte, efterligne og bedrage. Det er blevet dokumenteret, at sæler og hvaler kan efterligne menneskestemmer; visse flagermus kan summe som bier for at skræmme livet af ugler. Men fugle, som en gruppe, udgør eliten blandt verdens mest fuldendte copycats. Flere end 300 sangfugle kan efterligne mindst et andet dyr; nogle af dem, herunder spottedroslen, imiterer så ofte, at mindre end halvdelen af deres ‘tale’ foregår på deres eget sproget.“ En opløftende artikel om fugle i The Atlantic.

Spisesedlen

FN skal inspicere Zaporizjzja-atomkraftværk efter angreb. Mandag inspicerer Det Internationale Atomkraftagentur (IAEA) det ukrainske atomkraftværk Zaporizjzja, efter eksplosioner har ramt nærområdet henover weekenden. “Selvom der ikke var nogen direkte indvirkning på væsentlige nukleare sikkerhedssystemer på kraftværket, kom beskydning faretruende tæt på. Vi taler om meter, ikke kilometer,“ udtaler IAEA’s chef, Rafael Grossi.

Iransk domstol idømmer sjette demonstrant dødstraf. Søndag har en domstol i Teheran idømt en person dødsstraf grundet sin involvering i de store demonstrationer, der har præget landet, siden mordet på Jina Mahsa Amini den 16. september. Domstolen har bl.a. fundet den tiltalte skyldig i “moharebeh“, der dækker over at “føre krig mod Gud“, skriver Mizan Online.

Flere dræbt efter skyderi på amerikansk natklub. Natten til lørdag åbnede en mand bevæbnet med en AR-15-riffel ild mod LGBTQIA+-natklubben Club Q i Colorado Springs. En til flere personer fik overmandet gerningsmanden og fastholdt ham, indtil politiet ankom. På nuværende tidspunkt meldes der om 25 tilskadekomne og fem dræbte. “Det her var vores eneste safe space i [Colorado Springs, red.] Hvor skal vi tage hen nu?“ udtaler en af de overlevende ofre.

Rosa Lund (EL) sygemelder sig fra Folketinget. Det skriver venstrefløjspolitikeren på Facebook. 35-årige Lund lider af den kroniske sygdom sklerose. Hun skriver, at sygdommen er i udbrud igen, hvorfor politikeren sygemelder sig frem til den 8. januar. Lund blev i november genvalgt til Folketingsvalget og har siden 2019 været Enhedslistens rets-, udlændinge- og ligestillingsordfører. Leila Stockmarr (EL) bliver suppleant.

Rekordhøjt antal personer i beskæftigelse trods inflation. Det viser tal fra Danmarks Statistik, der blev offentliggjort mandag. I september var der 6.300 personer flere lønmodtagere end i august. Det giver 2.971.900 personer i beskæftigelse, hvilket er ny rekord. Trods den generelle stigning, oplever nogle sektorer dog at få færre ansatte. Det gælder bl.a. på undervisningsområdet.

Et sidste ord

En god overvejelsem før du deler ting på SoMe: Hvad ville katten egentlig sige til det?

Vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12