21. oktober 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

En Zeus i svaneklæder

At genopfinde sig selv for at få, hvad man vil have, er muligvis det ældste trick i bogen. I dag kalder smarte, halvskaldede kommunikationsfolk det for rebranding, men tænk hellere på den græske gud Zeus. Han mestrede allerede disciplinen inden den fik et fikst prædikat. Zeus antog gerne form som – og her nævner vi […]

Kære læser

The Imperial Mode of Living

Nedenstående tekst er et uddrag fra seneste udgave af Oikonomia, et nyhedsbrev om økonomi, Føljeton laver i samarbejde med Benedicte Zacho, Anine Hvid og Anne Nørgaard. Hele nyhedsbrevet – der denne gang handler om udviklingsøkonomi – kan læses lige her. Og hvis du ikke allerede har skrevet dig op til at modtage Oikonomia, kan det […]

Det bedste vi har set

Kanon kammerateri-radio

Kanon kammerateri-radio

Ungdomsradioen Louds relativt nytiltrådte programdirektør Simon Andersen har hyret sin rigtig gode ven David Trads til en midlertidig stilling som vært på debatprogrammet Opinion. Mandag efterlyste han på sociale medier debattører, som kunne tænke sig at diskutere temaet: ‘Står privilegerede, midaldrende i vejen for unges adgang til gode job?’ Den unge journalist Filiz Yazar meldte sig, og resultatet er en ret vild radio hour, idet hun – med stor overbevisning – beskyldte Loud (der drives af offentlige midler) og Simon Andersen for nepotisme og pamperi af værste skuffe. Meget modigt.

Op på traktoren med Lana

Op på traktoren med Lana

”There’s a picture on the wall/ Of me on a John Deere.” Sådan indleder Lana del Rey titelsangen ”Blue Banisters” fra sin kommende LP, og minsandten om ikke hun rent faktisk sidder på sådan en traktor i videoen, som hun lagde ud onsdag. Male kan hun sørme også. Dejligt med popstjerner, der ikke er bange for at tage fat. Hun ser bare ikke så glad ud (men det er formentlig teater).

Lars og Miley taler i telefon

Lars og Miley taler i telefon

Midaldrende danske Lars Ulrich fra Metallica interviewer unge amerikanske Miley Cyrus i Interview Magazine, Andy Warhols gamle blad, der ellers lukkede og slukkede i 2018. Gudskelov, at Interview kører videre, for nogle gange kan det bare noget, som ingen andre magasiner kan – som her i tilfældet Ulrich & Cyrus. It’s a kind of magic.

Spisesedlen

Aleksej Navalnyj tildelt europæisk menneskerettighedspris. Den fængslede, russiske oppositionsleder modtog onsdag Sakharov-prisen for tankefrihed, som uddeles årligt af Europa-Parlamentet. ”Han (Navalnyj, red.) har utrætteligt kæmpet mod korruptionen i Vladimir Putins regime. Det har kostet ham frihed og næsten også livet. Dagens pris anerkender hans umådelige mod og vi gentager vores opfordring til, at han løslades øjeblikkeligt”, skriver formand for Europa-Parlamentet, David Sassoli, i den forbindelse på Twitter.

Yderligere 15.000 kom i arbejde i august. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik er beskæftigelsen nu steget for syvende måned i træk, efter den såkaldte lønmodtagerbeskæftigelse steg med 0,5 pct. i august. Siden januar er 108.000 flere personer kommet i job. ”Der er altså på mange måder tale om en decideret jobfest i dansk økonomi i øjeblikket”, udtaler Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

Øget olieproduktion risikerer at undergrave klimaindsatsen. I en ny FN-rapport beskrives det, at lande som USA, Saudi-Arabien, Rusland, Kina, Indien og Norge planlægger at producere dobbelt så meget olie, gas og kul frem mod 2030, som der er behov for, hvis den globale opvarmning skal holdes under 1,5 grader celcius. Mest markant ventes der at blive produceret 240 pct. mere kul, end klimamålene fra Parisaftalen reelt tillader.

Vikinger var i Canada i 1021. I et nyt studie udgivet i det anerkendte, naturvidenskabelige tidsskrift Nature fastslår en gruppe forskere, at vikinger var på opdagelsesrejse i Canada for præcis 1.000 år siden. Forskerne baserer deres opdagelser på en række uhørt præcise kulstof 14-dateringer af træ-genstande fra vikingebopladsen L’Anse aux Meadows. ”Det er det tidligste bevis på en europæisk tilstedeværelse i Amerika”, fortæller studiets førsteforfatter Michael Dee fra University of Groningen.

Nordea præsenterer milliardoverskud. Sammenlagt har banken tjent 7,4 mia. kr. i tredje kvartal, hvilket er 1,2 mia. kr. mere end i samme periode sidste år – og et større overskud, end analytikerne havde forventet. ”Vi er nu trådt ind i en ny fase af genopretningen, og som bank har vi gjort det fra en stærk position”, lyder topchef Frank Vang-Jensens kommentar til regnskabet.

Et sidste ord

Der er ingen tvivl: Nicolas Cage er en sand kamæleon.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12