21. september 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

De glemte Frankrig!

Nowadays everybody wanna talk like they got something to say/ But nothin’ comes out when they move they lips/ Just a buncha gibberish/ And muthafuckas act like they forgot about Dre – Dr. Dre, “Forgot About Dre“   Nej, vi skal ikke helt kunne sige, om forhenværende afdelingschef i Udlændingeministeriet Lykke Sørensen har begået den […]

Kære læser

Demokratisk morgenluft og cyberangreb ved de ungarske primærvalg 

“Allerede fra i morgen vil vi begynde at frigøre Ungarn fra Viktor Orbáns styre,“ lød de lovende ord fra Budapests borgmester, Gergely Karacsony, da han fredag indledte sin valgkamp for at afløse landets autokratiske leder, Viktor Orbán, ved valget i foråret 2022. Kampen, der venter Karacsony og fem andre oppositionskandidater, ligner dog ikke noget, man […]

Det bedste vi har set

Joe & de fossile brændstoffer

Joe & de fossile brændstoffer

“Senator Joe Manchin ejer flere kulselskaber. Okay, teknisk set er det hans søn, der ejer dem nu. Men demokraten fra West Virginia tjener stadig uhyre mange penge på verdens mest klimaforurenende brændstof. Så det giver virkelig god mening, ifølge The New York Times, at han skal stå i spidsen for udarbejdelsen af den vigtigste klimalovgivning i menneskehedens historie.“ Emily Atkins analyserer sagen i sit anbefalelsesværdige ugenyhedsbrev Heated med mange gode links.

+ Langlæser hos The Intercept: ‘Joe Manchins beskidte imperium‘.

Bilka, min elskede

 

Ovre hos vores kære, kære venner på det uafhængige magasin Atlas ligger der en reportage, som er svær at komme udenom: Forfatteren Jonas Suchanek brugte sin sommerferie på at aflægge hver eneste Bilka i Danmark en visit. “Næste dag tog jeg en tidlig bus fra Randers Regnskov, skiftede et eller andet sted, og så videre til Viborg og Viborgs nærmest centraleuropæiske kerne og rolige indbyggere. Tid til sightseeing havde jeg dog ikke, domkirken blev beundret fra hundrede meters afstand, Bilka ventede, lilleput-Bilka, den første todelte Bilka på turen, så ren og organiseret, at man skulle tro, man stod på Kongens Nytorv, nogen burde få den lønforhøjelse.“

Tokyos små køretøjer

Tokyos små køretøjer

Spøjs og nørdet tekst med helt utroligt mange vidunderlige gadeplansbilleder. “Som et led i en endeløs undersøgelse af, hvad der får gode gader til at fungere, begyndte jeg under fire korte besøg i Tokyo i 2018 og 2019 – Dengang Vi Fløj – at katalogisere ‘Tokyos små køretøjer’ og anerkende dem som en ingrediens i byens forførende gadeliv,“ skriver Dan Hill. Tjek lige essayet, du vil ikke blive skuffet.

Spisesedlen

Læge sagsøgt under Texas’ abortlov. En læge i byen San Antonio er som den første sagsøgt for at omgå Texas’ omstridte abortlov. Med loven kan borgere sagsøge enhver, der udfører eller hjælper en kvinde til abort efter sjette uge. De to sagsøgere hævder, at de faktisk er imod loven, men har gjort det for at få en dommer til at tage stilling til, hvorvidt den er forfatningsstridig.

Ministerium erkender Syrien-fejl. DR og Ekstra Bladet afslørede mandag, at en kvinde hentes hjem fra Syrien, selvom hun har dobbelt statsborgerskab og derfor måske ikke er omfattet af regeringsaftalen fra maj. Udlændinge- og Integrationsministeriet erkender, at man i flere år har kendt til oplysningen – uden at ændre vurdering. “Forskelsbehandling,“ lyder det fra advokater.

Forenede Rusland vinder valget. Partiet, der støtter præsident Vladimir Putin, har som forventet vundet knap halvdelen af stemmerne ved weekendens parlamentsvalg i Rusland. Valget var ifølge DR “det mest beskidte, mindst gennemsigtige, mindst retfærdige i 20 år“, hvor Putins største politiske modstandere var forhindret i at stille op, ligesom der lyder anklager om valgfusk.

Filippinerne støtter forsvarsalliance. Det nye Aukus-forsvarssamarbejde mellem Australien, USA og Storbritannien kan genoprette magtbalancen i Det Sydkinesiske Hav. Det siger Filippinernes udenrigsminister, Teodora Locsin, i en erklæring. Aftalen kritiseres af Kina for at true freden i regionen, mens Frankrig er vrede efter at have mistet en eksportaftale på 90 mia. australske dollars.

Danmark vil øge klimabistanden. Fra 2023 skal 3,8 mia. kr. årligt afsættes til klimabistand. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) efter et møde med FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, mandag. Hjælpeorganisationer kalder det “stærkt kritisabelt“ (betalingsmur), at pengene skal findes uden at øge ulandsbistanden, og verdens fattigste derfor står med regningen.

Et sidste ord

Shots til alle der også bare synes, markedets usynlige hånd giver vildt god mening!

Skåååål!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12