22. april 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvilken dag er din klimadag?

Alle vil have en dag. Der findes Dolmio-dag (som åbenbart er hver dag), den nationale pandekagedag findes, og det samme gør den nationale bacondag. Øl har sågar raget en international dag til sig. Det virker grådigt. Men i dag er det Earth Day, og hvis der er en, der fortjener en dag, så er det […]

Kære læser

Kina har skabt deres egen overvågningsvaluta

Verdens første nationale cybervaluta har set dagens lys. Med den vil Kina overvåge sine borgere og spille med sine internationale handelsmuskler.

Det bedste vi har set

Kvinders løn er ikke lommepenge

Kvinders løn er ikke lommepenge

Danske kvindemagasiner bliver i disse måneder stedse mere progressive. Det er hårdt tiltrængt, for hvor har mange af dem været fulde af pis i mange år. Femina, der for ikke så længe siden var et frygteligt uinteressant blad, fører an, mens Alt for Damerne halser efter på andenpladsen. Her er det Femina-esset Katrine Rosenbæk, der skriver: “Kvinders løn er ikke lommepenge. Så hvorfor holdes deres løn stadig nede af en støvet reform fra 1969?“

Jeg er ikke, men det er alle mine naboer

Jeg er ikke, men det er alle mine naboer

Magasinet Eurozines 35-årige chefredaktør Réka Kinga Papp er vokset op i det nordøstlige Ungarn nær grænsen til Ukraine. I denne leder forsøger hun at afdække, hvad der ligger bag “den vanvittige omgang geopolitiske stoleleg“, hvor tidligere østbloklande gør alt for at give den som “centraleuropæiske“, mens de beskylder nabolandene for at være østeuropæiske. Interessant at høre en ungarsk stemme, der er vokset op langt fra den stooore metropol Budapest.

Stjernekunstner, miljøforkæmper og plakatmager

Stjernekunstner, miljøforkæmper og plakatmager

Det er ikke hver dag, det er Earth Day. Til lykke. Vidste du, at den allerførste Earth Day-plakat blev lavet af Robert Rauschenberg i 1970? “Udover at være en af efterkrigstidens mest innovative kunstnere var Rauschenberg også en aktiv miljøforkæmper, som i løbet af sit liv lavede adskillige plakater og tryk til fordel for sager, der lå hans hjerte nær, og det her var den første,“ skriver ArtNews. Om ikke andet så se lige det foto af ham.

Spisesedlen

Indien sætter ny smitterekord. Det seneste døgn har Indien registreret knap 315.000 nye smittetilfælde med coronavirus. Det er det højeste antal smittede på et døgn, som noget land har registreret under pandemien. Den hidtidige rekord tilhørte USA, der fandt 300.310 coronatilfælde den 2. januar. Flere indiske hospitaler advarer nu om, at de ikke kan følge med udviklingen.

Danmark skal have tre nye naturnationalparker. Parkerne er en del af den såkaldte natur- og biodiversitetspakke i finansloven, hvori der er afsat 888 mio. kr. til dansk natur. De tre nye parker vil blive etableret i henholdsvis Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt. Tilsammen vil de tre områder strække sig over 7.350 hektar.

Bidens klimatopmøde skydes i gang. Torsdag mødes 40 verdensledere til et virtuelt klimamøde arrangeret af USA’s præsident, Joe Biden, i anledning af “Earth Day“. Her ventes USA bl.a. at opdatere sine løfter om en kraftig reduktion af CO2-udledninger inden 2030. Mødet ses også som den første store optakt til COP26, som løber af stablen i Glasgow til november.

Knap 1.500 arresteret ved russiske Navalnyj-protester. Onsdag samledes tusindvis af demonstranter flere steder i Rusland for at forlange løsladelsen af den fængslede oppositionsleder Aleksej Navalnyj. Protesterne kommer efter de seneste ugers meldinger om Navalnyjs drastisk forværrede helbred. I Moskva blev flere Navalnyj-støtter tilbageholdt førend protesterne overhovedet var gået i gang.

Perioden mellem første og andet vaccinestik forlænges. Fremover skal der gå seks uger mellem de to stik med Pfizers og Modernas coronavacciner. Det sker, ifølge Sundhedsstyrelsen, for at få vaccinedoserne til at strække sig længere. Planen er, at man med manøvren vil kunne udsende invitationer til førstegangsvaccination en uge tidligere end forventet.

Et sidste ord

Sandheden skal man høre fra børn, fulde folk og livstrætte IKEA-medarbejdere.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12