22. december 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Jussi og spækhøkeren

Du havde det nok på fornemmelsen, men nu har en ny rapport fra det såkaldte Bog- og Litteraturpanel bekræftet den erfaring, som nissen gjorde hos spækhøkeren i sin tid: Man kan hverken leve eller dø af litteratur og poesi. Panelet blev nedsat af forhenværende kulturminister Marianne Jelved (R) blandt andet med det formål at afdække forfatteres leveforhold, og […]

Det bedste vi har set

Dyden og depressionen

De nye ministre er i fuld gang med at få deres portrætter malet i landets aviser i disse dage, men de mest interessante er som regel dem, der dukker op fra fortiden. Ole Birk Olesens portræt her fra 2012 giver et hårdt og rent billede af en mand, der ikke er befriet for refleksion, mens Anders Samuelsens portræt i samme avis fra samme periode beskriver lidt det modsatte. Til gengæld er han kommet efter det, hvis han selv skal sige det. I hvert fald får han i det her interview i Berlingske gjort opmærksom på, at ydmyghed skam ikke nødvendigvis er en dyd. Artiklen er bag en betalingsmur, men rubrikken er nu også rigeligt: ‘Jeg sætter mig som den måske fagligt mest kompetente i udenrigsministerstolen’. Haha – eller LOL, om du vil.

Saddam og psykoterapeuten

Da USA i 2006 fangede og afhørte Saddam Hussein, havde man også en psykoterapeut med på holdet. John Nixon hed han, og han brugte dagevis på at komme til bunds i diktatorens sind, og nu udgiver han en bog med en række opsigtsvækkende erfaringer, han har gjort sig: Irak havde ikke masseødelæggelsesvåben, Saddam Hussein stod ikke bag et modbydeligt kemisk angreb under folkedrabet i Irak, og så røg Iraks tidligere præsident stadig sine cigarer, selv om den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, troede, at han havde lagt dem på hylden. Debriefing the President: The Interrogation of Saddam Hussein hedder bogen, der udkommer 29. december, men Daily Mail har allerede nu et grundigt interview.

Lad os komme væk

I går fortalte vi om Elon Musks planer om at komme væk fra kloden, og nu har det europæiske rumprogram, ESA, også taget et nyt skridt mod endelig at bygge baser på månen. Vi ville nu nok hellere med Musk til Mars, men det ser altså meget fedt ud alligevel. Det er Norman Foster, der har tegnet basen.

Spisesedlen

Tusinder venter stadig på evakuering fra Aleppo, der har været forsinket af dårligt vejr og ødelagte biler. FN-observatører har overvåget evakueringen natten igennem, og bilerne strømmer fortsat ud af den krigshærgede by. Røde Kors’ talskvinde i Syrien siger, at evakueringen vil fortsætte hele torsdag og – hvis alt går, som det skal – være helt overstået i løbet af natten.

Kriminalforsorgen har slettet en video af en fængselsbetjent, som angiveligt anvender vold mod en indsat. Ombudsmanden udtaler kritik af en sag, der begyndte med, at en indsat i et arresthus tog en skive ost for meget fra madvognen. Det gjorde en betjent så rasende, at han angiveligt skubbede den indsatte ned ad en gang. Ledelsen gav ham en advarsel, men ingen vidner blev afhørt, og videoovervågningen blev aldrig set igennem. Da ombudsmanden gennemgik sagen, var videoen blevet slettet, og vidnerne var løsladt og ikke til at få fat på.

FN opretter en gruppe, som skal dokumentere krigsforbrydelser i Aleppo. Holdet skal ”indsamle, konsolidere, bevare og analysere beviser” for at forberede retssager om krigsforbrydelser og overtrædelse af menneskerettighederne. Forslaget var fremsat af Liechtenstein og blev vedtaget i FN’s generalforsamling.

Ubers selvkørende og livsfarlige biler tvinges af vejen i San Francisco. Delstaten Californien tvinger Uber til at indstille den banebrydende forsøgsordning med selvkørende biler efter en uge, hvor bilerne kørte over for rødt og havde problemer med at undgå cyklister ved højresving. ”Vi kigger nu på, hvor vi i stedet kan udsende bilerne,” meddeler Uber.

Den amerikanske YouTube-stjerne Adam Saleh blev onsdag smidt ud af fly for at tale arabisk med sin mor i telefonen. Det beskriver han i en opdatering på Facebook, hvor han også poster en video af episoden. Imens lyder forklaringen fra Delta Airlines, at Adam Saleh og hans ven blev eskorteret ud af flyet, fordi de ”prøvede at skabe postyr i kabinen med provokerende adfærd herunder råben”. Episoden er ikke enkeltstående – gennem de seneste to år har både Delta, EasyJet og Lufthansa været involveret i lignende episoder, hvor muslimske passagerer har fået afbrudt ferie eller udskudt hjemrejse blandt andet på grund af bekymring fra medpassagerer.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12