22. december 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

12 minutters stilhed

Måske er det Donald Trumps narcissistiske personlighedsforstyrrelse, som gør det svært at lade være med at se, hvad han nu har fundet på. Man tror hele tiden, at det er løgn. Det er ligesom et trafikuheld: man ved, at det er konduite at lade ambulancefolkene gøre deres arbejde i fred, men man kan ikke lade […]

Kære læser

Aarhus Letbane: Åbningsfest for dødelige

Det er efterhånden blevet udskudt, afblæst og fejret en del gange: Åbningen af Aarhus Letbane. Men i går var den god nok, og alle Aarhus-borgere kunne stå på toget og tage en gratis tur ud til Aarhus Universitets Hospital, Skejby. Føljeton var med til åbningen, som var både saglig, ydmyg og passende.

Det bedste vi har set

22. december

Vittigheder er kultur, ikke sandt? Og Rusland er en stor, stor kulturnation. På denne video er det USA’s 40. præsident, der fortæller Sovjet-vittigheder. ”Jeg har samlet historier, som bliver fortalt i Sovjetunionen af deres eget folk blandt dem sig selv, og som afslører, at de har en god sans for humor, men at de også har en kynisk tilgang til deres system,” siger Ronald Reagan i 1988. Det kan godt være, at Reagan var en b-skuespiller, men han var virkelig god til at fortælle vittigheder, og han fortalte dem også til Gorbatjov, der nogle gange lo med.

Spisesedlen

Spor fra dna tyder på, at motorvejs-stenkaster bor i Tarup. Det melder Fyns Politi, efter de har fundet et match mellem dna fra en marksten brugt til et stenkast på motorvejen og fra sten, der er blevet brugt til hærværk i Tarup. De seneste to år har tilfældige borgere i Odense-forstaden fået smidt sten ind ad deres vinduer, og nu tyder beviserne på, at hærværket kan kobles sammen med de stenkast på den fynske motorvej, der har skabt flere uheld og dræbt en tysk kvinde.

Catalonien: Løsrivelsespartier får absolut flertal ved parlamentsvalg. Dermed erklærer blokken af uafhængighedsfortalere sig for vindere af valget, der foregik i den spanske region i går. De tre partier, der til sammen udgør løsrivelsesblokken, fik 70 pladser ud af 135 i det catalanske parlament. Men selvom sejren er gået til anden side, har unionistpartiet Ciudadanos haft valgets bedste resultat, da de med over 25 procent af stemmerne nu er regionens største parti. Politico har her fem takeaways om valget.

FN-lande stemmer imod USA’s Jerusalem-beslutning. I går stemte FN’s generalforsamling om, hvorvidt Trump og amerikanerne skal trække deres anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad tilbage eller ej. Der var tilsyneladende ikke meget tvivl blandt de lande, der valgte at stemme. 128 lande stemte for en resolution, mens kun ni stemte imod.

Storbritannien advarer Rusland om, at de vil ”slå igen” i hackerangreb. Det siger landets udenrigsminister, Boris Johnson, der ankom til Moskva i går. Ifølge ham er Storbritannien forberedt på og i stand til at gøre gengæld mod cyberangreb. Under sit besøg vil udenrigsministeren gøre det klart, at Storbritannien ikke vil acceptere Ruslands ”destabiliserende” cyberaktivitet mod Vesten.

Anerkendt dirigent trækker sig efter anklager om seksuelle overgreb. Den 81-årige Charles Dutoit, der er kunstnerisk leder og førstedirigent af Londons Royal Philharmonic Orchestra, aflyser flere planlagte koncerter, ligesom flere koncerthuse afbryder deres samarbejde med Dutoit. Anklagerne om overgreb kommer fra tre operasangere og en klassisk musiker, der angiveligt er blevet krænket mellem 1985 og 2010.

Et sidste ord

Enhver god julefrokost har en hjemmelavet julesang, ikke sandt? Det har de fattet i Bæredygtigt Landbrug. ”Gylle lugter længe, tjener mange penge!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12