22. december 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Våben og opera

Forestil dig, at du er på arbejde. Dit job er et virkelig lortejob. Lad os sige, at du arbejder på et kontor, og der er utrolige mængder papirarbejde. Du tilbringer meget tid med at gå fra afdeling til afdeling, op og ned ad trapper, med formularer, blanketter og skemaer, som dine foresatte har beordret dig […]

Kære læser

Messerschmidts genopstandelse

Dansk Folkeparti står over for et på alle måder usandsynligt comeback: Efter partiformand Morten Messerschmidt onsdag blev frikendt for anklagerne om svindel og dokumentfalsk, har han fået en form for moralsk oprejsning, som han vil evne at udnytte til det yderste: “Jeg er stadig fuldstændig overbevist om, at Dansk Folkepartis storhedstid ligger foran os,“ sagde […]

Det bedste vi har set

Fragten er ikke fri

“For et par uger siden døde en af hans kolleger, mens han arbejdede på udleveringstedet. Den tidlige vagt var ved at være slut, da han kollapsede. Der blev sat kartonplader op omkring liget for at holde det skjult. […] Læger og politiet kom; en ligvogn kørte senere derop. Den dag fortsatte Andreas blot med at arbejde, som ledelsen havde pålagt ham. I den hal, hvor kollegaen døde, begyndte den næste vagt til tiden.“ Det tyske gravermedie CORRECTIV fortæller i samarbejde med en række lokalaviser om arbejdsforholdene hos Amazon i Tyskland, der desværre minder påfaldende meget om de amerikanske skrækhistorier.

Lad de små børn komme til mig

Storcentre repræsenterer på mange måder en besynderlig parallelvirkelighed, hvor al tidsfornemmelse forsvinder, og hvor filosoffen Jean Baudrillard står ovre i hjørnet klemt inde mellem Starbucks og H&M med sin simulakra-teori og siger: “Hvad sagde jeg?!“ Så det er vel heller ikke så mærkeligt, at storcentre er blevet synonym med julefejring i dens mest kommercialiserede form, og at den dårligt udklædte center-julemand er blevet dens skytshelgen. Bloomberg tegner et portræt af julemanden, efter han er vendt tilbage til de amerikanske malls på bagkant af coronapandemien. Hvor er det dog heldigt, at julen ikke varer til påske.

Turen går stadig til Rwanda

Da SVM-regeringen i sidste uge fremlagde sit regeringsgrundlag stod det klart, at de kontroversielle planer om at sende asylansøgere til Rwanda ikke eksplicit var nævnt. I stedet var det nu “regeringens mål, at et modtagecenter uden for Europa etableres af EU eller i samarbejde med en række andre lande“, omend statsminister Mette Frederiksen (S) heller ikke kunne udelukke, at Rwanda-modellen stadig lever. Som Globalnyt nu kan fortælle, har Udenrigsministeriet da også i “al stilfærdighed sendt to medarbejdere til Rwanda for at åbne det projektkontor, der skal indlede det danske bistandsprogram“. Utroligt.

Spisesedlen

Netanyahu lander ny regeringsaftale i Israel. Kort inden en deadline sat af præsident Isaac Herzog stod det torsdag fast, at lederen af Likud-partiet Benjamin Netanyahu igen bliver premierminister i Israel. Likud vandt sammen med en række øvrige religiøse nationalistpartier et flertal ved valget 1. november, men forhandlingerne trak efterfølgende i langdrag. Den nye regering kaldes den hidtil mest højreorienterede i landets historie.

Danmark giver yderligere 300 mio. kr. til Ukraine. Folketinget er blevet enige om at donere pengene til den britiske fond International Fund for Ukraine (IFU), der står for indkøb af våben og materiel til Ukraine. Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse. “Regeringen vil fortsætte Danmarks støtte til ukrainerne både økonomisk, militært og humanitært,“ lyder det fra forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Færøerne får ny regering. Efter lagtingsvalget den 8. december står det nu fast, at Socialdemokratiets søsterparti Javnaðarflokkurin kan danne regering sammen med partierne Tjóðveld og Framsókn. Det bekræfter forpersonen for Javnaðarflokkurin, Aksel V. Johannesen, der også var lagmand på Færøerne fra 2015 til 2019. De tre partier har tilsammen 18 af 33 lagtingsmedlemmer.

Midlertidig finanslov vedtaget af Folketinget. Samtlige partier i Folketinget har torsdag stemt for en midlertidig bevillingslov, der vil træde i kraft, når den nuværende finanslov udløber den 1. januar. Loven sikrer, at offentligt ansatte fortsat kan få løn, og at der stadig vil kunne indkræves skatter, indtil en ny finanslov for 2023 bliver vedtaget. Det vides endnu ikke, hvornår SVM-regeringen vil fremlægge sit første finanslovsforslag.

Region Nordjyllands akutberedskab styrkes med millionbeløb. Af de 276,6 mio. kr., som Sundhedsstyrelsen har afsat til at styrke akutberedskabet på landsplan frem til 2027, vil 40,2 mio. kr. gå til Region Nordjylland. Her skal pengene bl.a. bruges på en ny paramedicinerbil på Thy og Mors, en akutbil i det østlige Vendsyssel samt et nyt korps af paramedicinere i Aalborg.

Et sidste ord

Så er juleanden ved at være klar.

Vi ses i morgen!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12