22. juli 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Mere eller mindre rundhåndede milliardærer

Hvad? Skal vi indlede uge 30 med lidt miliardær-bashing? Okay da. Forleden kunne The New York Times rapportere, at Notre Dame i Paris var ekstremt tæt på at styrte fuldstændig sammen under branden i domkirken i april. Men kun fordi de tapre brandmænd, som var blevet kaldt ud til Ile de la Cité den aften, […]

Kære læser

Status på Verdensmålene: Vi er på afveje

2030: I sidste måned kom den første store statusrapport på FN’s såkaldte Verdensmål, der er vedtaget i 2015 og skal være indfriet i 2030. I alt er der 17 mål inden for områder som klima, sundhed, ulighed og fattigdom og vi går igennem statusrapporten i denne uge, område for område, og ser, om der er […]

Det bedste vi har set

Morten Schelde maler solen

Morten Schelde maler solen

Til Børsens digitale kunstmagasin Atelier har Føljeton leveret et interview med billedkunstneren Morten Schelde (f.1972). Det er vores egen Lasse Lavrsen, som har besøgt Schelde i hans atelier i Københavns sydhavnskvarter, og han stiller ham bl.a. det udmærkede spørgsmål: ”Hvorfor har du malet så meget med rødt?” Vær også med, når Schelde på et tidspunkt leder så længe efter de rette ord, at Lavrsen ”bliver utryg” ved situationen.

The life of Boris Johnson

The life of Boris Johnson

Det er ubegribeligt; alle alarmklokker ringer, når man ser Boris Johnson gebærde sig og hører, hvad han siger. Ikke desto mindre tyder alt på, at Storbritanniens konservative parti vælger ham som arvtager til premierministerposten efter Theresa May. The Guardian har lavet en tipunktsliste med Alexander Boris de Pfeffel Johnsons ”vej mod magten”. Fra han blev født, til han var 14, flyttede hans diplomatfamilie 32 gange rundt på to kontinenter. Ikke nogen god start for nogen.

Hun kan stadig godt lide bacon

Hun kan stadig godt lide bacon

Den amerikanske udgave af modemagasinet Elle har et udmærket interview med popikonet Miley Cyrus, der efterhånden er blevet 26 år. Hun er åbenbart blevet gift (så godt følger vi heller ikke med i hendes liv), og selv om hun er panseksuel (det vidste vi heller ikke), så er hendes ægteskabelige forhold af hetero-karakter. ”Men jeg er stadig meget seksuelt tiltrukket af kvinder. Folk bliver vegetarer af helbredsårsager, men bacon smager stadig fucking godt, og det ved jeg.” Miley Cyrus siger også, at Tammy Wynettes gamle sang ”Stand by your man” (1968), som hendes mor elskede at gå og lytte til, er latterlig.

Spisesedlen

Iran tilbageholder 17 person, som beskyldes for at spionere for CIA. Ifølge Irans efterretningsministerium er der tale om 17 iranske statsborgere, der har været med i ”spionring”, og som alle har tilstået deres forbrydelse.

Rockstjerne suser ind i Ukraines parlament. Tidligere på året valgte ukrainerne en populær komiker som præsident. Efter parlamentsvalget søndag ser det ud til, at han får selskab af Svyatoslav Vakarchuk, der er forsanger i rockbandet Okean Elzy. ”Folk har stemt for forandring, og vi er glade for at være en del af de forandringer,” siger Vakarchuk.

Adskillige bevæbnede bøller angriber togstation i Hongkong. Sent søndag aften lokal tid angreb dusinvis af mænd, der menes at være medlemmer af en triade, ventende passagerer med boldtræ. Det skete efter en pro-demokratisk demonstration, og nu undrer befolkningen og regionens opposition sig over, at politiet ikke greb ind. 45 personer meldes såret.

Israel påbegynder nedrivning af palæstinensiske hjem. Natten til mandag rykkede israelsk militær ind med bulldozere i den palæstinensiske landsby Sur Baher. Efter at have evakueret flere beboede ejendomme, som de israelske myndigheder anser for ulovlige, begyndte de at rive dem ned. Sur Baher ligger i grænselandet mellem Vestbredden og Østjerusalem, og det frygtes, at nedrivningen kan skabe præcedens, skriver Reuters.

Hver tredje dansker må ikke bære korte bukser på arbejdspladsen. Det er Analyse Danmark, som har lavet en spørgeundersøgelse for Fagbladet 3F, og 31 procent af 1.083 adspurgte svarer, at deres arbejdsgiver har særlige regler i forhold til shorts. På Føljeton må man møde ind i underbukser, hvis der ikke er nogen indsigelser fra kollegerne.

Et sidste ord

Her på redaktionen er vi ret fascinerede af Heimlich – både manden (Henry) og manøvren. På denne grynede overvågningsvideooptagelse kan man se en restaurantgæst blive reddet et sted i Grækenland. Så det er altså bare sådan, man gør. Udramatisk.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12