22. juni 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Pulterkammerets hemmeligheder

Vi kan ikke udelukke, at vi er kommet for skade at nævne den før, men særligt én scene fra Franz Kafkas Processen har brændt sig fast på vores nethinder: En dag, da romanens hovedperson Josef K. er ved at forlade sin arbejdsplads, hører han pludselig suk bag døren til et lille pulterkammer. Han åbner døren […]

Kære læser

Stikord til (kvindernes) EM

Vores tidsforståelse er stadig ikke helt den samme efter coronas altopslugende, sorte hul, men det er nu et år siden, at herrernes fodbold-EM løb af stablen, og den kollektive fodboldeufori tilsyneladende greb hele landet. Hvis ikke det havde været for det internationale fodboldforbund Fifa’s himmelråbende korruption og foragt for menneskerettighederne, havde vi allerede denne sommer […]

Det bedste vi har set

Snakkesalige gamle damer 

Det er sommer – uanset hvad vejret ellers har at sige om det – og i den forbindelse har Lapham Quarterly fundet nogle dejlige sommertekster frem fra gemmerne. I denne uge byder magasinet på post med gode råd fra gamle damer. Det lille brev, udgivet i 1867, kommer fra det californiske, afroamerikanske tidsskrift The Elevator, stiftet i dagene efter afslutningen på den amerikanske borgerkrig. Det er journalisten Jennie Carter, under pseudonymet Ann J. Trask, der står bag. Hendes klummer om alt fra lokalpolitik og kvinders rettigheder til racisme og slaveri cirkulerede heftigt blandt den afroamerikanske befolkning på den amerikanske vestkyst i hendes samtid – og det samme gjaldt altså underfundige breve fra gamle, snakkesalige damer.

Žižek har noget at sige, igen

Den slovenske stjernefilosof er atter ude med riven: Denne gang er det den pacifistiske venstrefløj, der står for skud. Og så også lidt George Bush og USA generelt. Men mest af alt handler det om invasionen af Ukraine, noget om europæisk selvstændighed, og om den russiske præsident Vladimir Putins verdensopfattelse, hvor lande enten er fuldkommen suveræne eller også er de kolonier. Der er dømt žižesk analyse af verdenssituationen ovre hos The Guardian.

Den stille modstand

Den stille modstand

Efter Taliban sidste sommer overtog Afghanistan, er landet blevet sendt direkte tilbage til fortiden. Mere præcist til 1996, hvor den fundamentalistiske bevægelse første gang sad på magten. Men selvom færre og færre demonstranter går på gaden for at protestere mod regimet af frygt for straf, er modstanden stadig til stede i landet: I den Malala Yousafzai-bog, der er at finde på bordet hos en ung kvinde, hos barberen, der stadig trimmer skæg, eller hos den skolelærer, der for 25 år siden selv skulle hoppe over hegnet for at gå i skole, og som i dag står på den anden side og underviser. Puk Damsgård er rejst fra Kabul til Talibans fødested i Kandahar og tegner et portræt af de mennesker, hvis modstandskamp befinder sig i dagligdagen.

Spisesedlen

Alle danskere over 50 år tilbydes fjerde vaccinestik. Det fortalte landets statsminister, Mette Frederiksen (S), på et pressemøde onsdag formiddag. Befolkningen over 50 vil modtage tilbuddet per 1. oktober, mens plejehjemsbeboere og særligt sårbare vil få tilbuddet om at blive revaccineret allerede fra starten af næste uge. Der har den seneste tid været en stigning i antal smittede med Covid-19, hvilket bl.a. skyldes en ny undervariant af omikron kaldet BA.5.

Afghanistan rammes af voldsomt jordskælv. Jordskælvet er målt til 6,1 på Richter-skalaen og har ramt hårdest i den østlige Paktika-region. Rystelser har kunne mærkes i en rækkevidde på 500 kvadratkilometer i både Pakistan og Indien. Onsdag morgen melder det afghanske katastrofeministerium om mindst 950 omkomne og over 600 sårede. Mange af husene i Paktika-regionen er traditionelt bygget med brug af jord, sten og andre materialer, hvilket gør dem ustabile og særligt skrøbelige overfor jordskælv.

Israel skal til valg for femte gang på tre år. Det sker, efter premierminister Naftali Bennett og udenrigsminister Yair Lapid mandag offentliggjorde, at regeringen vil blive opløst. Den umage koalitionsregering bestod af otte partier fra hhv. den yderste venstrefløj, centrumpartier, højrefløjen, arbejderpartiet og ét af de arabiske partier. Lapid vil midlertidigt overtage posten som premierminister, indtil israelerne går til valg d. 25. oktober i år.

Belgien modtager børn og mødre med belgisk nationalitet fra Syrien. Natten til tirsdag landede et fly i Belgien med 16 børn og seks mødre fra Al-Hol-lejren i det nordøstlige Syrien. Mødrene, der alle har tilknytning til IS, er blevet dømt i Belgien for deres deltagelse i terrorgruppens aktiviteter og er blevet udleveret til det belgiske retsvæsen. De 16 børn er alle under 12 år gamle.

B.T. lukker sin papiravis. Det oplyser Berlingske Media i en pressemeddelelse onsdag morgen. Fra nytår vil avisen overgå til at være et udelukkende digitalt medie, hvorfor det ikke længere vil være muligt at abonnere på papiravisen eller finde den i løssalg. Derudover lukker redaktionerne i Aarhus, Odense og Aalborg, og fra sommeren og året ud vil B.T. kun udkomme i én national udgave. Chefredaktør Jonas Kuld Rathje stopper i sin stilling med øjeblikkelig virkning.

Et sidste ord

Hvor der er memes, er der håb.

Vi håber også, at du får en god onsdag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12