22. juni 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Uran i Iran

Godt man ikke arbejder med berigelse af uran i Iran. På den ene side må det være en af verdens sikreste arbejdspladser. Den iranske regering er angiveligt ved at bygge et nyt atomanlæg i nærheden af et allerede eksisterende anlæg i landets største bjergkæde Zagros. Det nye atomanlæg ligger 80-100 meter under overfladen og vil […]

Kære læser

Naturen bløder i Danmark

I magtspillet om den nye EU-naturgenopretningsplan har Danmark ihærdigt forsøgt at sænke kravene til naturbeskyttelse – også selvom vi allerede skraber bunden.

Det bedste vi har set

Østerbro tilbage i det fine selskab

Østerbro tilbage i det fine selskab

Ved siden af Parken i København finder man det lille, charmerende Østerbro Stadion. Det huser en af Danmarks ældste og meste vindende fodboldklubber gennem tiderne: B.93. Normalt ville klubber af Østerbro-holdets lidt beskedne format bryste sig på at være en “ægte arbejderklub”. Det gør B.93, som netop er rykket op i NordicBet-Ligaen, dog ikke – og det er der gode grunde til. Ifølge denne klumme i Heartbeats bygger traditionerne på Østerbro nemlig på friheden til at drikke champagne på stadion og være stolt af, at man er så meget bedre end alle andre.

Bo bedre

Bo bedre

I anledningen af World Refugee Day tirsdag har BBC Culture bragt syv bud på bygninger og teltlejre, som viser, at forholdene ikke behøver at være så golde, triste og primitive for verdens flygtninge. Billedserien kommer bl.a. forbi Sydafrika, Tyrkiet og Ukraine.

Automat-samfundet

Automat-samfundet

Forleden gjorde busserne det muligt at betale med store sedler, når man skal købe en billet i selve bussen. Første tanke på den nyhed var måske: “Er det stadig muligt at købe billet hos buschaufføren?” Men det er det, og det er supergodt. For det gør os faktisk klogere på at interagere med andre mennesker, hvis man skal tro denne artikel i The Conversation. Nej tak til  selvbetjeningshelvedet!

Spisesedlen

Mindst 31 dræbte efter gaseksplosion i Kina. Eksplosionen opstod ifølge kinesiske myndigheder i en grillrestaurant i den nordvestlige by Yinchuan som følge af en lækage af flydende petroleumsgas. Samtidig er mindst 37 mennesker sårede i Paris, efter en gaseksplosion onsdag satte flere bygninger i brand i Val-de-Grâce-området i hovedstadens femte arrondissement.

Danmark støtter Sydafrika med 1,2 mia. kroner. Pengene skal “bidrage til at løse Sydafrikas aktuelle energikrise og styrke dansk engagement og investeringer i grøn omstilling”, oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse. Samtidig er de en del af det nye initiativ Danish-South African Green Power Partnership, som statsminister Mette Frederiksen (S) i denne uge annoncerede på sit statsbesøg til Sydafrika.

Regeringen lægger op til at fjerne PostNords befordringspligt. Det fremgår af udkastet til en ny postaftale, som DR er kommet i besiddelse af. Ifølge udkastet vil PostNord ikke længere skulle stå for befordringspligten, som sikrer, at der bliver leveret post og pakker til hele landet. I stedet vil postmarkedet blive sat fri, så private aktører fremover skal sørge for, at posten kommer frem – med undtagelse af leveringen til øsamfund, blindepost og udlandspost, hvor der stadig vil komme et udbud.

Ben Wallace bliver ikke Nato’s næste generalsekretær. Det oplyser den britiske forsvarsminister selv i et interview med The Economist. Wallace har hidtil været åben omkring sine Nato-drømme, men har angiveligt ikke fået den nødvendige støtte fra USA. Tirsdag udtalte den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken, at USA ikke “promoverer nogen bestemt kandidat”.

Havnen i Aarhus skal udvides. Det står fast, efter et flertal i Aarhus Byråd onsdag aften vedtog den omdiskuterede lokalplan 1163, der vil give Aarhus Havn lov til at udvide ud i Aarhus Bugt. Projektet skal strække sig over flere etaper og vil i sidste ende betyde, at havnen udvides med 84 hektar. I aftalen fremgår det også, at havmiljøet i Aarhusbugten samlet set skal efterlades i bedre stand.

Et sidste ord

Hvad den kunstige intelligens dog ikke tænker om danske mænd.

På gensyn i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12