22. maj 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Mænd der hader kvinders cyklus

Nogle nyheder får en til at dobbelttjekke, hvilket år der står på kalenderen. Nyheden om Texas, der forbyder abort efter 6. uge, er en af dem. Om man er blevet gravid efter incest eller voldtægt er ligegyldigt, der er ingen undtagelser. Det er reelt et forbud mod abort, eftersom mange kvinder ikke opdager, at de […]

Kære læser

Bong Joon-ho laver film som en, der ikke skylder nogen noget

Memories of Murder viser endnu engang, at Bong Joon-ho er en af tidens mest raffinerede kunstnere ud i skildringen af alle de små måder, klasseskel komplicerer menneskets måde at omgå hinanden. Og at det er muligt at lave underholdende film efter alle kunstens regler, og samtidig afvise dem.

Det bedste vi har set

Hr. Vinterberg & Mr. Bowie

Nogle gange falder vi over noget internetguld, som bare ikke passer ind i Føljetons benhårde aktualitetsprincip. Den her gamle video med Thomas Vinterberg og David Bowie, der interviewer hinanden, falder lidt ind i den kategori. Men kan vi ikke bare sige noget med, at Vinterberg jo lige har vundet en Oscar for Druk, skåle, og så ellers se gennem fingre med, at samtalen er fra 2002?

Krigens kammerater

Der findes få mennesker herhjemme, som har bedre styr på voldens (idé)historie end professor Mikkel Thorup fra Aarhus Universitet. I en ny artikelserie hos Eftertryk undersøger Thorup “det komplekse forhold mellem vold og tænkning, ikke mindst hvordan tænkningen er med til at forme både voldens praktiske udtryk og vores reaktioner på den“. Lad dig ikke narre af den lidt nøgterne indpakning: Første afsnit handler om krig, og det er både oplysende og sprængfarligt.

Vårharen Lula 

“Jeg vil være 77 [til næste års valg]. Jeg troede, jeg var gammel. Men så så jeg Biden vinde valget i en alder af 78 og tænkte ‘Altså, jeg er en dreng sammenlignet med Biden, så måske vil jeg være okay’.“ The Guardian har talt med Brasiliens tidligere præsident Luiz Inácio Lula da Silva, der satser på at vælte “psykopaten“ Jair Bolsonaro af pinden ved det brasilianske valg i 2022. Hvilken ungdommelig energi!

Spisesedlen

USA’s udenrigsminister Anthony Blinken ankom mandag til Danmark. Her mødtes han både med statsminister Mette Frederiksen (S) og dronning Margrethe, inden Blinken skulle diskutere Arktis-indsats og handelssamarbejde med udenrigsministrene fra hhv. Danmark, Færøerne og Grønland. Lars Trier Mogensen skrev en god, ond og grusom analyse om USA’s flirt med Grønland i onsdagens Føljeton.

Regeringen annoncerede tirsdag, at man alligevel vil hente danske børn og deres mødre hjem fra fangelejrene al-Hol og al-Roj i det nordøstlige Syrien. På et pressemøde kunne justitsminister Nick Hækkerup (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og social- og ældreminister Astrid Krag (S) uddybe, at sammenlagt 19 børn og tre mødre med dansk statsborgerskab står til at blive hjemtaget. De mødre, som har fået frataget deres statsborgerskab, vil dog ikke blive evakueret.

Natten til onsdag blev et bredt flertal i Folketinget enige om en ny sommerhjælpepakke til 1,65 mia. kr., der bl.a. skal tilgodese kulturlivet og turistindustrien. Dagen forinden var en ny genåbningsaftale faldet på plads, der i grove træk fører til genåbning af alt, med undtagelse af diskoteker og natklubber. Samtidig forventes det, at coronapas og mundbind vil blive udfaset i løbet af sommeren.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) var torsdag taget til Langeland for at deltage i et borgermøde om det nye udrejsecenter, som regeringen løftede sløret for onsdag. Udrejsecenter Holmegaard hedder stedet, hvor regeringen ønsker at huse godt 130 mennesker, der enten er blevet udvisningsdømt eller er på tålt ophold i Danmark. Efter et politisk flertal har modsagt sig forslaget, har Tesfaye dog inviteret til nye drøftelser om udrejsecenteret. David Dragsted skrev om kontroversen i fredagens ‘Kære læser’.

En ny våbenhvile mellem Israel og Hamas trådte fredag i kraft efter 11 dages kampe og flere civile dødsfald. Aftalen er blevet medieret af Egypten og har bl.a. ført til rosende ord fra USA’s præsident, Joe Biden. Oliver Stilling skrev om den årelange Israel-Palæstina-konflikt i en ‘Kære læser’ mandag.

Et sidste ord

Ak ja, lovens lange arm sover ikke.

Føljeton udkommer som nævnt ikke mandag, 2. pinsedag. Til gengæld er vi tilbage med fornyet energi tirsdag. Hold stien ren, til vi ses igen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12