22. marts 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Løftet fra fremtiden

Politikerleden er så altomsluttende, at det er tid til at genopføre én af den norske dramatiker Henrik Ibsens mange og morsomme spydigheder: ”Det er utilgiveligt, at videnskabsfolk piner dyr; lad dem i stedet udføre deres eksperimenter på journalister og politikere.” Politikerleden er nemlig ikke af ny dato. Til gengæld er jagtsæsonen på de folkevalgte nu […]

Kære læser

Et afgangsprojekt, der var forud for sin tid

En af kongstankerne i den unge Pernille Vermunds afgangsopgave fra Arkitektskolen i 2001 var, at flygtningene skulle ind til byen, så de kunne blive integreret hurtigere. I disse år dukker flere og flere boligløsninger op, som bygger på de samme principper. Oliver Stilling skaber et overblik.

Det bedste vi har set

Det er lidt af en forhåndsfavorit i CPH:DOX’s hovedkonkurrence, der har premiere i aften med Matthew Heinemans City of Ghosts om den journalistiske undergrundbevægelse ‘Raqqa is Being Slaughtered Silently’ (R.B.S.S).

Spisesedlen

Måske er der alligevel et spinkelt håb forude på klimafronten. En ny rapport viser nemlig, at det med velvilje og handlekraft vil være muligt at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2050, og hvis vi virkelig tager os sammen, kan den være udfaset, når vi når 2060. Det er den internationale organisation Irena, der står bag rapporten, som konkluderer, at omlægningen kræver et globalt paradigmeskifte, hvor bygnings-, industri- og transportsektoren overgår til vedvarende energi.

Borgere mister støtte på grund af fejl og lovbrud hos kommunerne. Sidste år var der fejl i næsten hver tredje sag, der endte hos Ankestyrelsen inden for beskæftigelses- og socialområdet. Det viser en analyse fra DR, der også konkluderer, at kommunerne ofte handler i strid med loven, når de giver borgere afslag på ansøgninger om støtte og hjælp.

USA forbyder al elektronik, der fylder mere end en smartphone, adgang til kabinerne i fly fra otte lande i Mellemøsten. Rejser du således fra Marokko, Tyrkiet, Egypten, Jordan, Saudi-Arabien, Kuwait, Qatar eller De Forenede Arabiske Emirater, må du ikke længere medbringe eksempelvis computer, iPad og e-bogslæser i kabinen. Den nye regel skyldes frygt for terror og træder officielt i kraft om fire dage, selv om den allerede nu er iværksat flere steder.

Omkring 6000 flygtninge er i løbet af få dage reddet på Middelhavet mellem Nordafrika og Italien. Årsagen til det høje antal er ifølge Den Internationale Organisation for Migration, at vejret er bedre end normalt på denne tid. I år menes omkring 500 mennesker at være druknet på flugt over Middelhavet – til sammenligning var tallet 159 på samme tid sidste år. I år er der indtil videre ‘kun’ ankommet 20.000 mennesker til Europa, mens tallet var 160.000 samme tid sidste år. Det skyldes primært EU’s aftale med Tyrkiet.

Der er nu flertal bag et S-forslag, der skal gøre det muligt for politikere at afskrive sig den høje politikerpension. Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti støtter forslaget, og Enhedslistens folketingsgruppe har allerede meldt ud, at de kollektivt vil afskrive den høje pension. Forslaget indebærer, at de enkelte politikere fremover frit vil kunne afskrive sig lukrativ politikerpension og i stedet overgå til almindelige arbejdsmarkedspensioner.

Et sidste ord

Her på redaktion kunne vi godt tænke os at blive endnu klogere på vores læsere. Derfor har vi her fem hurtigere spørgsmål til dig, som vi lover kun tager et øjeblik at besvare. Du vil næsten ikke mærke det. Det vil vi til gengæld – ja, for os vil det være en giga hjælp!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12