22. marts 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kattegatbro til fremtiden

I 2030 vil vi alle flyve rundt med små jet-raket-robotter på ryggen og lave loops over agres felt. Ja, selv de mest buttede og kvabsede af os alle sammen vil kunne få spændt en lystig propel på ryggen, ligesom i ‘Karlsson på taget’ – og indtage luftrummet som drone-ørne. Vroooom! I 2030 vil store tunge […]

Kære læser

Skal vi bare feste ind i undergangen?

Forfatteren Kaspar Colling Nielsen frygter, at Europa vil lukke sine ydre grænser for omverdenen i løbet af to år og dermed kaste 250 års humanistisk tradition over bords. Men er der slet intet at stille op? Det mener forfatterkollegaen Carsten Jensen, der er. Det er nemt, siger han, at være fatalistisk og blive ”profet for en uafvendelig udvikling” – men det duer ikke. ”Det handler også om, hvad det er for en verden, man gerne vil leve i,” lyder det fra Jensen, der håber på et ungdomsoprør, så Europa ikke skal ”ombygges til et maskingeværbefæstet mausoleum for gamle mænd og deres ideer”. Søndag debatterede de to forfattere på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg som en del af dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX’ store tema om retsstaten. Føljetons Lars Trier Mogensen var moderator. Vi bringer her en kondenseret (men stadig velvoksen) skriftlig gengivelse af d’herrers oratoriske sceneudfoldelser.

Spisesedlen

Halvanden meter højt hegn skal beskytte danske svin mod afrikansk pest. Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet så bange for den afrikanske svinepest, at de vil have et hegn 70 kilometer langs den dansk-tyske grænse, som skal holde eventuelt inficerede vildsvin væk fra det danske land. Ifølge miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) handler det om at beskytte den danske svineeksport. ”Jeg vil ikke løbe nogen risiko. Det er en milliardeksport på 11 milliarder kroner årligt, som vi risikerer at sætte over styr. Ved udbrud af afrikansk svinepest i Danmark vil al eksport til tredjelande øjeblikkeligt lukke,” siger ministeren.

Perus præsident går af.Det sker, dagen inden en afstemning om en rigsretsag mod den 79-årige Pedro Pablo Kuczynski skulle have fundet sted. Den nu forhenværende præsident er under anklage for at have modtaget bestikkelse i millionstørrelse fra det brasilianske korruptionsanklagede entreprenørfirma Odebrecht. De seneste dage er der dukket videobevis op, hvor Kuczynskis allierede forsøger at købe en lovgiver til at støtte præsidenten. Det fik ham til at meddele sin tilbagetræden i en tv-tale i går.

10.000 tillidsfolk til fagligt møde. Danmarkshistoriens største faglige møde finder sted i dag i Fredericia. Lærere, sygeplejersker, politibetjente, sosu’er og en række andre offentlige ansatte er repræsenteret ved mødet, og dagsordenen for mødet er at koordinere og udvikle på aktiviteter, som fagbevægelsen vil sætte i gang i tilfælde af en storkonflikt.

Amerikanske politikere enige om budgetaftale. Demokraterne og republikanerne er blevet enige om en budgetaftale på 1,3 billioner dollar, hvoraf der blandt andet sendes 700 milliarder til det amerikanske forsvar. Aftalen skal sikre, at USA ikke endnu engang udsættes for en nedlukning af den føderale del af den offentlige sektor. For at det kan ske, skal aftalen vedtages i Kongressen og godkendes af Trump inden fredag ved midnat.

Netto går foran og indfører pant på plastikposer. Om kort tid kommer Nettos kunder til at skulle betale lidt ekstra håndører for at slæbe sine varer hjem i butikkens plastikposer. Som den første supermarkedskæde i landet vil Netto nemlig indføre en pantordning på deres plastikposer, så en pose fremover vil koste 50 ører mere, men samtidig give kunderne en krone tilbage, hvis de afleverer posen igen. Forsøget starter på Fyn den 16. april.

Et sidste ord

Vi har alle sammen en fortid, så hvorfor dog flygte fra den. Send dit bidrag til denne fine kampagne for en forsonlig fortid til Bored Panda. Eller grin af de andre, indtil vi ses igen – det er sådan, vi håndterer det.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12