22. marts 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

The ice is melting at begge the pøules

Ak, den grønne søde vår! Nu kravler forårstemperaturerne op i de tocifrede luftlag, og hvilken anledning til at sole de vinterblege kinder og glemme verdenssituationen for en kort bemærkning. Det luner så dejligt, men det er desværre ikke alle steder, varmen er lige velkommen. Både Nord- og Sydpolen har i weekenden slået nye temperaturrekorder. I […]

Kære læser

Konspirationsteoretikernes nye slagmark

I en scene fra Venner (som velsagtens er blevet vist små 500 gange på TV 2), forsøger Ross, Rachel og Chandler at få bakset en sofa op af trapperne i en lejlighedsopgang uden det store held. Sofaen er for stor, opgangen for smal, og uanset hvor mange gange Ross råber “pivot!“, kan de ikke få […]

Det bedste vi har set

Helvede i Mariupol

Helvede i Mariupol

“Russerne jagtede os. De havde en liste over navne, inklusive vores, og de nærmede sig. Vi var de eneste internationale journalister, som var tilbage i den ukrainske by Mariupol, og vi havde dokumenteret de russiske styrkers belejring af den i mere end to uger. Vi rapporterede inde fra et hospital, da bevæbnede folk begyndte at gennemsøge korridorerne. Kirurgerne gav os hospitalskitler, som vi kunne camouflere os med.“ Den ukrainske fotograf og krigskorrespondent Mstyslav Tjernov beskriver det rene helvede i denne fortælling hos Associated Press.

Londongrad has fallen

Londongrad has fallen

Sædvanligvis er det jo træls, når en vært i en given nyhedsudsendelse interviewer kanalens egne journalister. Men sådan er det på magisk vis ikke, når værten hedder Anna Ingrisch, og journalisten er DR’s fremragende London-korrespondent Tinne Hjersing. Denne episode af podcasten Genstart handler om de mange russiske oligarker i London, som nu – endelig – på grund af Putins angrebskrig mod Ukraine ser ud til at få røven på komedie derovre.

I en scene fra Venner (som velsagtens er blevet vist små 500 gange på TV 2), forsøger Ross, Rachel og Chandler at få bakset en sofa op af trapperne i en lejlighedsopgang uden det store held. Sofaen er for stor, opgangen for smal, og uanset hvor mange gange Ross råber “pivot!“, kan de ikke få […]

Spisesedlen

Aleksej Navalnyj dømt ved russisk domstol. Den Putin-kritiske oppositionsleder er tirsdag morgen blevet kendt skyldig i anklager om bedrageri. Anklagemyndigheden går efter en dom på 13 år til Navalnyj, som i forvejen har siddet fængslet siden januar 2021. Her blev han anholdt i lufthavnen efter at have været i Tyskland for at modtage behandling for et angiveligt russisk giftangreb.

USA kalder officielt massemord på rohingyaer et ‘folkedrab’. Myanmars militær har begået folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden i deres forfølgelse af landets muslimske minoritet. Det slog USA’s udenrigsminister, Anthony Blinken, mandag fast. “Beviserne afslører en klar hensigt bag de massive grusomheder mod rohingyaerne – en hensigt om at udslette rohingyaerne helt eller delvist,“ sagde Blinken i sin tale, hvor han også drog paralleller til Holocaust.

+ Hundredvis af børn er siden militærkuppet i begyndelsen af 2021 blevet kidnappet af militæret, som har brugt dem til at afpresse deres slægtninge med. Børnene er blevet opbevaret i detentioner og fængsler og i mange tilfælde er deres lokalitet stadig ukendt.

EU-lande etablerer reaktionsstyrke. Mandag aften er EU-landene blevet enige om et såkaldt ‘strategisk kompas’ for sikkerheds- og forsvarspolitik, oplyser EU’s ministerråd. Det indebærer bl.a. oprettelsen af EU-udrykningskapacitet på 5.000 soldater. I pressemeddelelsen afvises det, at der skulle være tale om oprettelse af en EU-hær.

Bredt politisk flertal indgår udflytningsaftale. Det betyder, at en række uddannelser nu skal flyttes ud af landets større byer. Den oprindelige plan lagde op til, at 10 pct. af uddannelserne skulle flyttes ud af universitetsbyerne. Det tal er landet på 6,4 pct. Udflytningen sker frem mod 2030, og uddannelsesinitiativer rundt i landet tilføres 805 mio. kr. i ‘ekstraordinære etableringsmidler’.

Svensk politi holder pressemøde efter drab på gymnasium. En 18-årig elev er blevet anholdt, efter to kvindelige ansatte på Malmö Latinskola i Sverige blev dræbt mandag eftermiddag. I følge svenske medier var det gerningsmanden selv, der kontaktede alarmcentralen kl. 17.12, hvorefter politiet rykkede talstærkt ud. Politiet undersøger, om der er tale om en hadforbrydelse. Ofrenes pårørende er underrettet.

Et sidste ord

Nogle stavefejl er bare værre end andre.

Fløjeton er tilbage i morgen – vi ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12