22. november 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Fiasko: Dansk Folkeparti har mistet fortryllelsen

Den allerførste jubelscene udstillede på ufrivillig komisk vis, hvor forvrænget et selvbillede ledelsen i Dansk Folkeparti efterhånden havde pustet sig selv op til – indtil omkring midnat: Da resultaterne fra stemmeoptællingen i Danmarks absolut mindste kommune Læsø løb ind – naturligt nok som de første – triumferede partiformand Kristian Thulesen Dahl straks med et tweet, […]

Kære læser

En diktators endeligt: Ti nedslag i Zimbabwes Robert Mugabes storhed og fald

Efter dage og måske måneders tovtrækkerier og rygter blev det i går endelig officielt, at Zimbabwes 93-årige præsident Robert Mugabes træder tilbage efter 37 år som diktator. Her er ti nedslag i hans storhed og fald.

Det bedste vi har set

Michael Laudrups gyldne fødder

Michael Laudrups gyldne fødder

Det er efterhånden så længe siden, Danmarks gennem tiderne bedste fodboldspiller lagde støvlerne på hylden, at mange unge slet ikke har noget forhold til ham. Vi taler om Michael Laudrup. I forbindelse med Danmarks sejr over Irland i sidste uge har The Guardian lavet et smukt portræt af ham, og som de skriver: ”Han var måske den mest elegante fodboldspiller nogensinde – efter Cruyff, selvfølgelig”. Artiklen er fuld af lovprisninger fra andre store spillere, og det nævnes, at superstjernerne Romário og Raúl begge har sagt, at Laudrup er den bedste, de nogensinde har spillet med – og på den liste er der altså også folk som Bebeto, Ronaldo, Ronald Koeman, Stoichkov, Gheorghe Hagi, Ronaldinho, Rivaldo, Davor Suker, Clarence Seedorf, Figo, Zinedine Zidane, Cristiano Ronaldo, Xavi, Iniesta, Luis Enrique og Guardiola. Hvis du ikke har set Laudrup spille, så brug gerne 83 minutter og 50 sekunder på YouTube-videoen her med hans bedste afleveringer.

I Mosul er der ingen gode og onde

I Mosul findes ingen gode og onde

Det her stykke journalistik er svært at ryste af sig. Situationen i den nordirakiske by Mosul er tragisk på så mange måder. Først blev byen erobret af terrororganisationen ISIS i 2014. Så genvandt irakiske styrker kontrollen tidligere i år, efter at tusindvis af ISIS-kæmpere blev fanget under en bomberegn uden vand, mad, medicin eller elektricitet. Nu er det op til irakiske soldater at afgøre deres skæbne. Under læsningen får man virkelig en fornemmelse af, hvad hævntørst gør ved mennesker. De militære styrker ser det som ”en fest” at henrette og torturere de tilfangetagne ISIS-kæmpere.

Den glemte krig i Mexico

Den glemte krig i Mexico

I årets første ti måneder er der blevet myrdet 20.878 mennesker i Mexico. Dermed ser 2017 ud til at blive det mest voldelige år nogensinde i det centralamerikanske land. Mexico er på randen af en national krise, som først og fremmest skyldes en fejlslået krig mod narko. Krigen blev påbegyndt af den mexicanske regering i 2006 og har siden kostet mindst 150.000 menneskeliv, vel at mærke uden at den narkorelaterede kriminalitet har set en nedgang. Og nu er narkovolden igen blusset op. Efter at kartelbossen Joaquín ‘El Chapo’ Guzman blev anholdt tidligere i år, har rivaliserende narkokarteller kæmpet om tomrummet, mens den historisk upopulære præsident Enrique Peña Nieto kun har kunnet konstatere, at blodsudgydelser mellem forskellige bevæbnede grupper nu er hverdag i Mexico.

Stod russerne (også) bag Brexit?

Stod russerne (også) bag Brexit?

Beskyldningerne om russiske fiksfakserier i forbindelse med præsidentvalget i USA bliver ved med at spøge. En stor undersøgelse er ved at kortlægge, hvorvidt der var for tætte forbindelser mellem den russiske regering og Donald Trumps kampagnestab, og om russisk propaganda var med til at give magten til Trump. Men det er ikke kun i USA, at det russiske propagandaspøgelse bliver gransket. I Storbritannien har Den Britiske Valgkomite åbnet en række undersøgelser, der blandt andet skal kortlægge, hvorvidt russerne donerede store summer til Leave-kampagnen. Samtidig beskyldes Leave-kampagnen for ulovlig omgang med kampagnemidlerne. Quartz har et overblik over beskyldningerne.

Alt hvad du skal vide om valget

Alt hvad du skal vide om valget

Det blev en dramatisk valgaften i mange af landets 98 kommuner. Dansk Folkeparti fik en vælgerlussing, Socialdemokratiet blev landets største parti, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) føler sig nok ikke fristet til at udskrive et hurtigt folketingsvalg efter Venstres lunkne resultat. Føljetons egen Lars Trier Mogensen og hans medvært Henrik Qvortrup nørdede med valgresultatet her til morgen i en specialudgave af deres politiske internetudsendelse Borgen Late Night. Her får du det fulde overblik over de mange kommunale dramaer.

Spisesedlen

Massemorder fra krigen i Bosnien får sin dom. Massemorder fra krigen i Bosnien får sin dom. FN’s Krigsforbryderdomstol skal i dag fælde dom over den 74-årige Ratko Mladic, der også har tilnavnet ’slagteren fra Bosnien’. Han er anklaget for 11 forhold, herunder to anklager om folkedrab, hvor næsten 20.000 mennesker blev dræbt. Folkedrabene under krigen i Bosnien fra 1992 til 1995 regnes for de værste på europæisk grund siden Holocaust.

Uber betalte hackere 100.000 dollars for at holde angreb hemmeligt. Hackerangrebet, der skete i oktober 2016, gik ud over 57 millioner kunder og chauffører, som fik stjålet persondata. Uber var pålagt at informere de berørte, men valgte i stedet at betale hackerne 100.000 dollars for at slette de stjålne data og holde mund om angrebet.

Nyt studie: voldsom luftforurening har indvirkning på sædkvalitet. Et hold videnskabsfolk anført af forskere fra Chinese University of Hong Kong har undersøgt 6.500 mænds sædkvalitet og opdaget en ”stærk sammenhæng” mellem høje doser af en partikelforurening og ”unormal sædform”. Studiet er offentliggjort i det videnskabelige magasin Occupational & Environmental Medicine.

Trump forsvarer sexanklaget senatskandidat. Roy Moore, republikanernes kandidat i Alabama, er anklaget for seksuelle krænkelser af flere kvinder, der hævder at have været teenagere, da krænkelserne fandt sted. USA’s præsident Donald Trump forsvarer nu den republikanske kandidat og forsøger at nedtone anklagerne mod Roy Moore med argumentet om, at senatskandidaten ”fuldstændig benægter det”.

Roskilde Festivals nabo taber sag i retten. Østre Landsret har godkendt Roskilde kommunes ekspropriation af et areal nær Roskilde Festival. Naboen, der mente, at kommunen havde favoriseret festivalen, taber dermed sagen mod Natur- og Miljøklagenævnet i retten.

 

Et sidste ord

Trods en ellers sober valgdækning hos landets to store tv-kanaler listede der sig alligevel en række journalistiske stramninger ind i løbet af valgaftenen. Især hvad angår begrebet ‘valgfest’. Abdel Aziz Mahmoud slår lige fast, at hvis der ikke er Taylor Swift på anlægget, så er det ikke en fest. Vi er enige.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12