22. november 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Jule-Per for alle pengene

Åh, de aner ikke, hvor heldige de er i Aars. Eller jo, et stykke hen ad vejen gør de nok. Aars: tidligere stationsby, ”centralt” beliggende i Vesthimmerland i smørhullet mellem Hobro, Løgstør, Viborg og Aalleren. Ifølge seneste optælling 8.301 glade individer og, hvis Wikipedia taler sandt, ”den 76. største by i Danmark lige bagved Ribe, […]

Kære læser

Drabet på Nedim Yasar

Dræbt: Mandag aften blev den 31-årige Nedim Yasar skudt på åben gade på Hejrevej i Københavns nordvestkvarter, da han var på vej hjem fra sin egen bogreception. Han døde af sine kvæstelser ud på morgenen. Nedim Yasar var radiovært på Radio24syv og tidligere leder af banden Los Guerreros i København men havde siden 2012 været […]

Det bedste vi har set

Merkel gik til makronerne

Merkel gik til makronerne

Politico Europe formulerer det selv ret godt: ”Frigjort fra det ansvarets åg, som hører med til at være Tysklands øverste leder, holdt Merkel, der i sidste måned antydede, at hun snart ville ride mod solnedgangen, sin måske mest løsslupne tale siden … måske nogensinde”. Den tyske kansler forsvarede i går i Rigsdagsbygningen sit budget for 2019, og hun lagde ganske rigtigt ikke fingrene imellem, da hun uden at angive nogen navn talte om ”dem, som tror, de kan løse alle problemer på egen hånd og kun skal tænke på sig selv – det er nationalisme i sin reneste form, ikke patriotisme.” Hun vil godt nok blive savnet.

Kan man lave et grønt bruttonationalprodukt?

Kan man lave et grønt bruttonationalprodukt?

Dengang de fandt på at gøre et nationalt regnskab op i bruttonalproduktet (BNP), blev naturen og miljøet ikke indtænkt. Men nu er et hold forskere med professor i økonomi Peter Birch Sørensen i spidsen i gang med at udvikle et grønt nationalregnskab, der tager højde for, at der er elementer i økonomien, som skader miljøet, skriver Videnskab.dk i en temmelig spændende artikel. ”I et miljøkorrigeret BNP trækker man omkostningerne ved miljøbelastninger fra det traditionelle BNP og lægger værdien af miljøgoder oveni,” siger professoren. Regnestykket går imod vores besættelse af vækst, men besættelser er der nu heller ikke altid så meget godt at sige om.

I Laos sluttede Vietnam-krigen aldrig helt

I Laos sluttede Vietnam-krigen aldrig helt

Når amerikanerne i disse dage fejrer højtiden thanksgiving, markerer det også halvtredsåret for begyndelsen på det største bombetogt i historien. I november 1969 eskalerede Vietnam-krigen, og amerikanerne begyndte i voldsom grad at bombe nordvietnamesernes forsyningslinjer, der blandt andet gik igennem nabolandet Laos. Hvert ottende minut, 24 timer i døgnet i ni år, ramte en bombe Laos, og som man kan læse i denne reportage fra Al Jazeera, dræber de mange bomber stadig mennesker i det lille land.

Europæerne er stået på populismevognen

Europæerne er stået på populismevognen

”Opbakningen til populistiske partier i Europa er mere end tredoblet i løbet af de sidste 20 år. De har fået nok stemmer til at besætte regeringsposter i 11 lande og udfordre den etablerede politiske orden over hele kontinentet.” The Guardian har i samarbejde med 30 ledende politologer lavet en analyse på baggrund af, hvordan de populistiske partier har klaret sig ved valgene i 31 europæiske lande. Avisen kalder selv undersøgelsen ”groundbreaking”. Store ord, men vi er enige et stykke hen ad vejen. Der er herlig interaktiv grafik.

+ Er du selv populist? Tag The Guardians udmærkede quiz.

Er atomkrig svaret på klimaforandringerne?

Er atomkrig svaret på klimaforandringerne?

Gu’ det ej. Men en atomkrig kan have store konsekvenser for klimaet: Under den kolde krig frygtede man fx for en atomvinter, hvor en sprængning ville hvirvle røg, støv og aske op i luften og blokere for solen. I dag er der mindre grund til at frygte en stor atomkrig, men en lille (og desværre mere sandsynlig) regional atomkrig mellem fx Indien og Pakistan ville stadig kunne sænke den globale temperatur betydeligt. Det har NASA regnet sig frem til.

Spisesedlen

Danmark vil suspendere våbeneksport til Saudi-Arabien. Sådan lyder meldingen fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Det sker på baggrund af situationen i Yemen samt mordet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi. ”Jeg mener, at det er på tide, at vi sender et klart signal også fra europæisk side om, at nu er grænsen nået,” siger Anders Samuelsen.

Facebooks kommunikationschef går af efter skandale. Elliot Schrage tager i en skriftlig meddelelse ansvaret for at have hyret PR-firmaet Definers Public Affairs til at føre en smædekampagne mod det sociale netværks kritikere og konkurrenter. Firmaet angreb blandt andet den jødiske milliardær George Soros og påstod, at Facebooks kritikere og konkurrenter stod i ledtog med Soros.

Annie Lööf opgiver at danne svensk regering. Lederen af Centerpartiet har haft møder med Miljøpartiet og Socialdemokraterne, ligesom hun har undersøgt mulighederne for en regering med deltagelse fra begge politiske blokke og muligheden for en smal regering med deltagelse fra Centerpartiet og Liberalerna.

Lig fra ni år gammel drabssag fundet. Østjyllands Politi fortæller, at man onsdag fandt dele af Lisbeth Nielsens lig ved Tirstrup Lufthavn. En 42-årig mand blev i 2009 anholdt og anklaget for at have slået sin tidligere sammenlever Lisbeth Nielsen ihjel, men liget af kvinden blev ikke fundet. Den 42-årige mand begik selvmord kort tid efter anklagerne og blev aldrig stillet for en dommer.

Polen genindsætter tvangspensionerede dommere efter kritik fra EU. I juli trådte en ny polsk retsreform i kraft, der sendte flere dommere på tvangspension, samtidig med at regeringen fik større indflydelse på, hvem der skulle vælges som nye dommere. I sidste måned afgjorde EU-domstolen, at dommerne skulle genindsættes, og nu føjer Polen den beslutning.

Et sidste ord

Menneskeheden skal til at oppe sig lidt. De har snart alle sammen regnet os ud. Den her fiske-fyr er i hvert fald ved at være ret mistænksom.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12