22. november 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kan du leve med en kvindelig statsminister?

Det er svært at indse, at man har en dårlig vane. Det er endnu sværere at gøre noget ved den. Det er så ulideligt kedeligt at blive et bedre menneske, for hvis det var nemt at være sød, sund og glad, så ville alle jo være det. Vi har personligt erfaret, at den menneskelige psyke […]

Kære læser

Briterne tørster efter en tredje vej, men vil ikke stemme på den

Det så lovende ud. For en tid vendte den ulmende brexit-krise tilsyneladende op og ned på britisk politik. De store, gamle partier Labour og Konservative var i frit fald i meningsmålingerne, og imens så nogle af de mindre partier ud til at kunne blive en magtfaktor. Især de centristiske liberaldemokrater fik et massivt rygstød, og […]

Det bedste vi har set

Et juleeventyr bliver mørkere

Et juleeventyr bliver mørkere

Det er snart jul, og så skal vi gense en bunke af de bedste julefilm, skal vi ikke? En gammel klassiker, der er filmatiseret ad flere omgange er den hjertelige Charles Dickens-novelle ”A Christmas Carol” om den gnavne rige Ebenezer Scrooge, der møder julens genfærd og kommer på bedre tanker. En opbyggelig sag genskabt på film med både Muppets, Bill Murray og Jim Carrey, men altså nu også med Guy Pearce og Andy Serkis i en tilsyneladende noget mørkere udgave. Det er instruktøren bag serien Peaky Blinders, der står bag. Vi glæder os.

Baronessen i Rom og Paris

Baronessen i Rom og Paris

Få danskere – om overhovedet nogen – har haft så udsøgt og gennemført god stil som Karen Blixen. Her går hun en tur med en ung Eugene Walter i Rom, der interviewer hende til The Paris Review i 1956. Det er ikke til at stå få.

Kineserne har tag i europæiske medier

Kineserne har tag i europæiske medier

Vi har hørt alle historierne om, hvordan russerne blander sig i det ene demokratiske valg efter det andet. Men nu er kineserne også gået i gang med at påvirke medierne i Central- og Østeuropa. Fx har Kina haft travlt med at få vendt dækningen af urolighederne i Hongkong til deres fordel. The Diplomat har historien.

Spisesedlen

Vinca Wiedemann stopper som rektor på Filmskolen. Siden midten af november har et stort flertalt af eleverne krævet Wiedemanns afgang. Siden hun sendte den mangeårige leder af dokumentarlinjen Arne Bro hjem i midten af november, har eleverne blokeret skolen. En underskriftsindsamling mod Wiedemann havde fredag formiddag nået 893 signaturer, heriblandt nogle af filmbranchens store navne. ”Skolen har brug for opbakning fra elever, lærere og branchen. Den opbakning er der desværre ikke længere,” udtaler kulturminister Rasmus Prehn.

Benjamin Netanyahu afviser alle korruptionsanklager. Israels fungerende premierminister siger, at han ikke vil trække sig, selv om landets rigsadvokat Avichai Mandelblit torsdag tiltalte ham for bestikkelse, svindel og embedsmisbrug. Netanyahu kalder anklagerne ”falske” og ”politisk motiverede” og trækker kupkortet: ”Det, der sker her, er et forsøg på at lave et kup mod mig som premierminister.”

Skattestyrelsen stævner to amerikanske rigmænd i sag om milliardsvindel. En kortlægning af retsdokumenter og selskabsoplysninger i sagen om formodet svindel med udbytteskat i Danmark viser, at skatteadvokaten John van Merkensteijn og den tidligere direktør i Goldman Sachs Richard Markowitz kan have spillet centrale roller. Det skriver DR. Skattestyrelsen har netop stævnet de to.

Klimamål umulige at indfri på grund af investeringer i kul og olie, siger FN. I 2030 vil verdens lande producere 150 pct. mere kul, end den internationale klimaaftale tillader. Olie-, kul- og gasproducerende lande har planer om investeringer i fossile brændstoffer, der langt overstiger deres klimaløfter. Det konkluderer FN’s miljøagentur UNEP i den første ‘Production Gap Report’, der netop er udkommet. Find hele rapporten her.

Iran ‘tænder’ for internettet igen. Torsdag begyndte irans styre at åbne for adgangen til internettet i Teheran og en række provinser, efter det har været lukket ned i fem dage. Nettet blevet lukket for at sætte en stopper for folkelige protester mod stigende benzinpriser.

Et sidste ord

Vi synes selv, vi har rimelig god erfaring med at tage en metafor og så drøne ud ad en tangent med den, så det ender med at lyde helt åndssvagt. Vi har dog fundet vores overmand, der her leverer det bedste sportsinterview, vi nogensinde har set eller hørt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12