22. oktober 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvad ser du i dit kaffegrums? :-)

Måske kan du huske, hvordan det var at se på skyer i din barndom. Den der oplevelse af at ligge på ryggen i det høje græs og se små dyr og ansigter forme sig i de store lammeskyer. Eller hvad med manden i Månen – kan du huske ham? Ansigtet på den smilende mand, der […]

Kære læser

Pop, punk, penge og politik

Se på Taylor Swift, hvis du vil forstå, hvad Kanye West fabler med Trump om … Og lidt på Sex Pistols-legenden Johnny Rotten. Det handler om modkultur og drivkraften i oprøret, uanset hvor det kommer fra.

Det bedste vi har set

Watch your step kid

Watch your step kid

”I smoke on the mic like smoking Joe Frazier / The hell raiser, raising hell with the flavor / Terrorize the jam like troops in Pakistan / Swinging through your town like your neighborhood Spiderman”. Den legendariske hiphopgruppe Wu-Tang Clan har 25 år på bagen, og forleden optrådte de på amerikansk live-tv med deres debutsingle ”Protect Ya Neck”, som var med på den første plade i 1993. Føljeton-redaktionens egentlige hiphop-connoisseur, som end ikke var født dengang, siger, at han mistede interessen for Wu-Tang for nogle år siden efter at have set dem i en sløv optræden på NorthSide Festival, hvor de end ikke anede, hvor de var. Derfor er disse linjer skrevet af en person i 40’erne, som ikke ved bedre.

Der er liv i træerne

Der er liv i træerne

Vidste du, at de store, flotte nåletræsskove som vi finder steder som Canada, Rusland og dele af Norge og Sverige kaldes tajgaskove? Og at tajgaskovene åbenbart lever et hemmeligt liv, hvor træerne bliver venner og samarbejder om at skaffe mad? Vi må indrømme, at vi blev en smule overraskede men også en del klogere, efter at have set denne amerikanske dokumentar hos DR om netop det.

Din oprørske guide til junglen

Din oprørske guide til junglen

De fleste mennesker kommer nok til at opleve et par karriereskift gennem deres liv. Men at gå fra at være et hårdkogt medlem af den colombianske, revolutionære, kommunistiske og væbnede oprørsgruppe FARC, til at blive smilende turistguide er alligevel lidt af et tvist. Sådan et, der ville gøre selv M. Night Shyamalan og Gentleman Finn misundelige. Det er ikke desto mindre blevet realiteten for flere FARC-folk, efter at oprørsgruppen indgik en fredsaftale med Colombias regering i 2016. The Daily Beast har besøgt dem i junglen for at se, hvad det egentlig går ud på.

Ara Güler, 1928-2018

Ara Güler, 1928-2018

I sidste uge døde den armensk-tyrkiske fotograf Ara Güler, 90 år gammel. Efter at have mødt den noget mere kendte fotograf Henri Cartier-Bresson (1908-2004) i begyndelsen af 60’erne, blev han optaget i det prestigefulde fotobureau Magnum, som nu i forbindelse med hans død har lavet en lille feature med nogle af hans billeder fra Tyrkiet i 50’erne (og lidt i 60’erne).  Som den tyrkiske forfatter Orhan Pamuk citeres for, har ingen som Güler formået at fange, dokumentere og bevare 50’ernes Istanbul. Han er god.

Den jødiske advokat der forsvarer muslimske terrorister

Den jødiske advokat, der forsvarer muslimske terrorister

Den radikale amerikanske advokat Stanley Cohen, 67, er vokset op i en ortodoks jødisk familie og har gået på en ortodoks jødisk skole, men jødiske organisationer vil ikke vide af ham og kalder ham antisemit og terroristsympatisør. I New York har han forsvaret Osama bin Ladens familie (som ikke er så populær i The Big Apple). Blandt hans klienter er også medlemmer af Hamas, Al-Qaeda og Hizbollah. Cohen har netop afsonet 11 måneders fængsel for skattesvig og har fået frataget sin bestalling. Men nu er han løsladt og har genvundet retten til at udøve advokatvirksomhed, og hans telefon er allerede begyndt at kime igen med opkald fra verdens mest forhadte terrororganisationer. Det er The New York Times, som ruller historien om det bizarre bekendtskab ud.

Spisesedlen

Nyopdaget bakterie kan bekæmpe multiresistente bakterier. Et hold internationale forskere har opdaget, at hvis man har den ‘gode’ bakterie Bacillus i kroppen, så er risikoen for at have den modstandsdygtige, gule stafylokok MRSA langt mindre. Signalstofferne i Bacillus sætter stafylokokkernes evne til at orientere sig ud af drift, siger Oluf Borbye Pedersen, forskningsleder ved Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet, til DR. Se også tidsskriftet Nature.

Tyskland undlod at advare Danmark om skattesvindel i 2012. En ny række fortrolige dokumenter viser, at tysk politi allerede i 2012 kendte til dokumenter, hvori Danmark blev nævnt som muligt mål for den omfattende svindel med udbytteskat, som i alt har kostet den danske statskasse 12,7 mia. kroner. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) planlægger at tage en alvorlig snak med den tyske regering om, hvorfor Danmark ikke på forhånd blev advaret.

Australiens premierminister siger undskyld for institutionelle sexovergreb mod børn. Undskyldningen kommer i kølvandet på resultaterne fra en fem-årig undersøgelse, der viser, at der er forekommet omfattende seksuelle overgreb i australske institutioner som skoler, sportsklubber og kirker i perioden fra 1950-2015. ”I dag konfronterer vi et spørgsmål, som er for forfærdeligt at stille, og især besvare – hvorfor blev børnene i vores elskede nation ikke elsket, værnet om og beskyttet? Hvorfor blev deres tillid forrådt?”, sagde Scott Morrison blandt andet i det australske parlament.

Landbrugets gæld er stadig stor. Trods flere års højkonjunktur har dansk landbrugs gæld stabiliseret sig på omkring 340-350 mia. kr., viser nye tal fra Danmarks Statistisk. Den voldsomste stigning skete op til og efter finanskrisen i 2008. I 2005 var gælden på 217 mia. kr. – i 2010 var den på 355 mia. kr. svarende til en stigning på 63 pct. i en periode, hvor inflationen kun var 11 pct.

Rusland advarer USA mod at trække sig fra atomvåbenaftale. USA’s præsident Trump sagde søndag, at eftersom Rusland ikke overholder den aftale om at reducere mellemdistanceatomvåben, som hans forgænger Ronald Reagan og Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatjov underskrev i 1987, så vil USA fremover heller ikke rette sig efter aftalen. Ruslands udenrigsminister Sergej Ryabkov afviser, at landet ikke følger aftalen, og udtaler til det russiske statsmedie Tass, at det er “et meget farligt skridt” mod international usikkerhed.

Et sidste ord

Hvilken statsleder kan med blot én rekvisit få Ruslands præsident Vladimir Putin til at fremstå helt menneskelig? Navnet er Berdymukhammedov – Gurbanguly Berdymukhammedov, Turkmenistans præsident. Rekvisitten er en hund.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12