22. oktober 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Find en kiste til kloden

Det siges, at den franske forfatter Raymond Roussel rejste rundt med en ligkiste, han kunne hvile sig i hver dag, for gradvist at vænne sig til døden. Selvom det lyder lidt morbidt, må man alligevel respektere, hvor metal et sådant arrangement har været. Det er – trods alt –  noget sejere end at få sig […]

Kære læser

Manden der vil slå Orbán har intet politisk bagland – og det er hans styrke

Kampen for at finde en kandidat, der kan vippe Ungarns modstandsdygtige premierminister Viktor Orbán af pinden, er for længst gået i gang. En samlet opposition begyndte allerede for år tilbage at barsle med idéen om at stille sig bag én enkelt kandidat i et forsøg på at narre det indviklede valgsystem, Orbán har snedkereret for […]

Det bedste vi har set

Glem kammertonen

”Kan musik give dig en orgasme? Det korte svar er ja. Det lange svar vil afsløre hemmelighederne bag musikkens evolution. Men lad os begynde med orgasmerne”. Pyha, blev det ikke pludselig lidt varmt? Professor i musikvidenskab Michael Spitzer dykker ned i både neurovidenskab, evolutionsteori og frække sange ovre hos Aeon, i et forsøg på at finde sammenhængen mellem sex og musik. Skulle det blive lidt for lummert, kan du jo altid smide den her playliste på.

Nedlagt arbejde 

”Hvis man får en snigende fornemmelse af, at det er svært at få det hele under de vilkår, der eksisterer, eller at rigdom og succes ser lidt anderledes ud for en selv end de idealer om selvrealisering og økonomisk rigdom, man hele tiden bliver konfronteret med, så synes jeg ikke, man stiller for høje krav, hvis man siger nej tak og gør noget andet med sit liv”. Sigrid Kraglund Adamsson har for nyligt oversat Halle Butlers bog The New Me. Og som hun fortæller til DR, var det en ret livsforandrende oplevelse: Bogen fik hende simpelthen til at indse, at det er okay at bryde med hamsterhjulets fundamentale meningsløshed.

Dixie-land

The New York Times har lavet en 3D-illustration af skovbranden Dixie, der hærgede Californien henover sommeren – og skabte sit eget vejrsystem undervejs. Det ser ret vildt ud (blød betalingsmur).

Spisesedlen

Radio Loud skifter navn til 24Syv. Navneskiftet vil ske den 3. januar, hvor Berlingske Media vil købe 91 pct. af aktierne bag, hvis det godkendes af Radio- og tv-nævnet. Det bekræfter mediekoncernen over for Weekendavisen. ”Det er en skuffelse, fordi man skal satse på at skabe noget selv og ikke kopiere noget, andre har skabt”, lyder det fra den daværende direktør for det tidligere Radio24Syv, Jørgen Ramskov, til TV2.

Klimabevægelsen får fri proces i Lynetteholm-sag. Det oplyser transportminister Benny Engelbrecht (S) til BT. Byggeriet af den kunstige ø Lynetteholm skal derfor i retten, hvor foreningen vil stævne Transportministeriet for kun at miljøvurdere få dele af projektet. Salamimetoden, som fremgangsmåden kaldes, er ifølge eksperter ”direkte i strid” med EU-direktiver og -praksis.

USA vil forsvare Taiwan i tilfælde af angreb fra Kina. Det siger præsident Joe Biden til CNN, selvom han længe har været ”strategisk tvetydig” på spørgsmålet om, hvem man vil støtte i et eventuelt angreb. En embedsmand fra Det Hvide Hus oplyser, at udtalelsen ikke ændrer landets mangeårige udenrigspolitiske position, der formelt anerkender Kinas suverænitet over Taiwan.

Mindst 34.000 polske kvinder har søgt abort illegalt eller i udlandet. Sådan lyder opgørelsen fra organisationen Abortion Without Borders (AWB), efter Polen sidste år indførte et næsten totalt forbud mod aborter. Det anslås, at mellem 80.000 og 200.000 opsøgte ulovlige aborter inden lovændringen, hvor abortmulighederne allerede var stærkt begrænsede i landet.

Danske Bank sænker indlånsrenten. Indlånsrenten over et vist beløb sænkes fra minus 0,6 til minus 0,7 pct, skriver banken i en pressemeddelelse. Det betyder i praksis, at det bliver dyrere at have en opsparing stående på sin konto. Nordea og Jyske Bank har for nyligt gjort det samme, efter Nationalbanken den 1. oktober sænkede renten for at sikre, at kursen i forhold til euroen er stabil.

Et sidste ord

Kender du også typen, der vil gøre alt for Fido?

God fredag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12