23. april 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Består Udenrigsministeriet af robotter?

Et hold italienske forskere fra universitetet i Palermo har sat sig for at undersøge robotters tankeprocesser. Hvad sker der egentlig derinde, når vi beder maskinen om at parere ordrer? Til formålet har forskerne programmeret robotten Pepper til at sætte ord på sine indre monologer. I et eksperiment – som tilmed kan ses på video – […]

Kære læser

Kan kunstig intelligens kontrolleres?

Med et nyt lovforslag vil Europa-Kommissionen sætte grænser for den kunstige intelligens. Håbet er at gøre teknologien mere fair – og at indhente de øvrige supermagter.

Det bedste vi har set

Til grisefest med De Grønne 

Til grisefest med De Grønne 

Selvom politiske forudsigelser med lange udsigter er for fjolser, kan vi ikke stå for dette exceptionelt hotte take: Hvis tyskerne når at blive vaccinerede inden sommerferien og dermed kan komme afsted til deres elskede Mallorca, ja, så vinder De Grønnes kanslerkandidat, Annalena Baerbock, Bundestag-valget til september. Hvorfor? Fordi tyskerne er konservative og gnavne og ikke af sig selv disponerede for at stemme på en ung, grøn kvindelig kandidat, når nu de har to gamle midtersøgende mænd til rådighed. Men med lidt godt feriehumør på kontoen kan det muligvis at ændre sig, mener journalist og Merkel-biografist, Margaret Heckel. Eviva España, siger vi bare!

Havbunden er ikke for de sarte

Havbunden er ikke for de sarte

Vox, der har slået sig op på at være explainer-mediet par excellence, har en glimrende artikel om havets mysterier. Det lyder måske som noget, man har set før, men sandheden er, at vi (mennesket) kender uendeligt lidt til økosystemerne nede i dybet. Vi hæfter os bl.a. ved beskrivelsen af visse havfisk, der kan trække deres tænder tilbage, udvide deres mavesække og bøje deres knogler, så de kan spise organismer, der er dobbelt så store som dem selv.

Fængselslogik

Fængselslogik

“Fængslet producerer således ikke kun “medgørlige kroppe“, som Foucault formulerede det. Det producerer også ødelagte familier, voldskultur, desperation og afsindighed. Det knækker mennesker ud fra den simple logik, at de (og implicit deres familier) har fortjent ødelæggelsen. Det har det gjort i et halvt årtusinde.“ Spændende uddrag fra antologien Det Fængslede Menneskesom netop er blevet udgivet af de gode folk på Baggrund.

+ Hvorfor egentlig ikke bare læse hele bogen? Vi trækker lod om et eksemplar til en nysgerrig læser, hvis du fortæller os, hvor vi skal sende det hen, hvis den nysgerrige læser bliver dig.

Spisesedlen

Sygeplejersker varsler strejke. Efter et flertal tidligere på året stemte nej til en overenskomstaftale, varsler Dansk Sygeplejeråd (DSR) nu strejke for 10 pct. af dets medlemmer. Det er utilfredsheden med en lønstigning på fem pct. over de næste tre år, som er årsag til konflikten. “Vi ønsker ikke strejken. Vi ønsker, at strejkevarslet af sig selv kan få os tættere på hinanden,“ udtaler formand for DSR, Grethe Christensen, til TV2. En eventuel strejke vil begynde i slutningen af maj.

Rusland trækker tropper tilbage fra den ukrainske grænse. Det udtalte den russiske forsvarsminister, Sergei Shoigu, torsdag. I de seneste uger har Rusland øget deres tilstedeværelse ved grænsen massivt, og EU anslår, at der lige nu er 100.000 russiske soldater til stede. Tropperne har bistået russisk-affillierede separatister, som kræver uafhængighed fra Ukraine. Det er uklart, hvor mange soldater Rusland vil lade blive tilbage i regionen.

USA vil halvere deres CO2-udledning. I en tale på det klimatopmøde som USA’s præsident, Joe Biden, lige nu er vært for, udtalte han, at USA vil bestræbe sig på at halvere deres Co2-udledning inden 2030. Biden lagde i den forbindelse vægt på de økonomiske muligheder, en grøn omstilling kan medføre: “Det er et moralsk imperativ, et økonomisk imperativ. Det er et farefuldt øjeblik, men også et øjeblik fuld af ekstraordinære muligheder.“

Regeringen vil hente 4-årig pige hjem fra Syrien – uden hendes familie. Den 4-årige falder, grundet en PTSD-diagnose, indenfor regeringens rammer for “medicinsk evakuering“ og kan derfor blive evakueret fra al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien, konkluderer en rapport fra Udenrigsministeriet. Barnets mor vil dog ikke få lov at følge med sin datter, en beslutning som familiens advokat, Knud Foldschack, kalder “nederdrægtig“. Det skriver DR.

Indonesisk ubåd er forsvundet. En ubåd med 53 mennesker ombord forsvandt onsdag 100 km ud for Balis kyst. Ifølge de indonesiske myndigheder forventes fartøjets iltbeholdning at slippe op fredag eftermiddag, og derfor intensiveres eftersøgningen nu markant. Singapore, Malaysia og USA har i skrivende stund sendt både og helikoptere til at bistå eftersøgningen, ligesom Frankrig, Tyskland og Australien har tilbudt deres assistance, skriver BBC.

Et sidste ord

Fransk er kærlighedens sprog, og så er det oven i købet nemt at lære!

Un ver vert verse til vi ses igen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12