23. august 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Ord skaber vold

Tonen i debatten er ikke ligegyldig. Den er ikke et overfladisk emma gadsk konstruktion, der handler om pænhed og ordentlighed. Tonen i debatten er heller ikke noget, der er forbeholdt en forkælet kulturelite, der i sit elfenbenstårn kan sidde og forfatte åbne breve i de kulturradikales avis Politiken, som forfatterne, præsterne og psykologerne gjorde det for 11 […]

Det bedste vi har set

Islamofobi giver muslimer angst og stress

En rundspørge blandt 1.000 muslimer i de største minoritetsgrupper i Frankrig, Storbritannien og Tyskland viser, at islamofobi påvirker muslimske medborgeres helbred negativt. Undersøgelsen er lavet af Jonas R. Kunst, som er ph.d. på det psykologiske institut ved Universitetet i Oslo.

”Muslimer, som følte, at majoritetsbefolkningen frygtede dem, var mere plaget af angst og stress. Det gjaldt i mange tilfælde uafhængigt af, om muslimerne selv havde været udsat for direkte diskrimination,” siger Kunst. Han mener, at resultatet af undersøgelsen kan overføres til norske forhold. Så gælder det nok også for Danmark.

Bill Gates møder en skolelærer

Verdens rigeste mand, Microsofts grundlægger Bill Gates, er som så mange andre mennesker optaget af at gøre verden til ‘et bedre sted’. Det forsøger han at gøre gennem sin Bill and Melinda Gates Foundation. Her handler det nu bare om undervisning. Eller bare og bare. Gates interviewer her (tekst og video) den amerikanske skolelærer Nate Bowling, som er blevet valgt som årets lærer i delstaten Washington. ”Jeg spurgte Nate, hvorfor han er så passioneret omkring undervisning. ‘Det er et spørgsmål om liv og død,’ sagde han, ‘hvis mine elever ikke har succes i skolen, ender de i fængsel.’”

Mere end halvdelen af alle elever i den offentlige amerikanske folkeskole lever i dag i fattigdom. En fantastisk og dedikeret skolelærer bliver man aldrig træt af at møde, og her møder du altså en af slagsen sammen med Bill Gates.

Spisesedlen

Tidligt tirsdag morgen har tyrkisk militær angrebet Islamisk Stat samt kurdiske militser i det nordlige Syrien. Ifølge BBC hænger det sammen med, at omkring 1500 tyrkiskstøttede syriske oprørere skal kunne krydse grænsen fra Tyrkiet til Syrien og kæmpe mod Islamisk Stat. Desuden har Tyrkiets præsident Erdogan i forbindelse med et terrorangreb ved et tyrkisk bryllup i weekenden sagt, at han vil have IS helt ud af det nordlige Syrien.

Med et nyt lovforslag vil Venstre fratage Dansk Flygtningehjælp muligheden for at udpege medlemmer til Flygtningenævnet. Inger Støjberg begrunder det med, at der kan være tvivl om, hvorvidt organisationen er uafhængig.

Lederen af Boko Haram meldes dødeligt såret. Tre andre højtstående ledere i Boko Haram er dræbt i et luftangreb, siger en talsperson fra den nigerianske hær. Og terrorgruppens leder, Abubakar Shekau, er angiveligt blevet dødeligt såret i skulderen.

Regeringen vil afsætte et trecifret millionbeløb fra satspuljemidlerne til nye og sikrere botilbud i psykiatrien. Udover at finansiere de nye botilbudsformer skal pengene også bruges til at forbedre sikkerheden på de eksisterende bosteder.

Søndag aften blev DR’s assistent og journalist i Tyrkiet, Tugba Tekerek, anholdt i Istanbul, fordi hun angiveligt havde skrevet et tweet, der ‘fornærmede’ præsident Erdogan. DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgaard fortæller, at den slags anholdelser på journalister ikke har været et sjældent syn i Tyrkiet siden det mislykkede kup i juli.

Og så til det kuriøse: Alice Cooper stiller op til det amerikanske præsidentvalg. Under valgsloganet ‘A troubled man for troubled times’ vil den 68-årige rocklegende forsøge at gøre sig gældende, når amerikanerne skal stemme i november. En af os fra Føljeton var i øvrigt lige ved at vælte Alice Cooper omkuld på Købmagergade i 1999 – i øvrigt kun få meter fra vores hovedkvarter i dag.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12