23. august 2023

Fascistiske flashbacks

Ideologi er vigtigere end faglighed, når historie bliver skrevet om i Rusland, USA og Indien.

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Menneskeskabt energi

Passionen er tæt på den samme, fronterne er nogenlunde ens, og så alligevel ikke. For rollerne som ‘strammere’ og ‘slappere’ er byttet rundt: Her efter mere end 20 års intens udlændingedebat er afløseren ved at tage form. Der er kommet et nyt show til byen, et nyt shitshow. Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, lancerede forleden […]

Det bedste vi har set

Dragsted vil favne bredere

Dragsted vil favne bredere

Enhedslistens folketingsgruppe har fået ny politisk ordfører. Partiets chefideolog Pelle Dragsted har afløst Mai Villadsen, hvis “hvilepuls” ifølge Altingets politiske kommentator Erik Holstein er “for lav”. Hun skulle have angrebet Socialdemokratiet langt hårdere under valgkampen, lyder det selvklogt fra Holstein, der selv kan have en lav puls. Dagbladet Information har interviewet Pelle Dragsted, som bl.a. siger: “Jeg synes, det er farligt, når Mette Frederiksen bruger hensynet social retfærdighed som undskyldning for ikke at handle på klimaet. For der er ikke nogen modsætning. Vi kan sagtens gennemføre en ambitiøs og vidtgående klimapolitik på en social retfærdig måde.”

Aflivningen af den russiske idé

Aflivningen af den russiske idé

De seneste år har Vladimir Putin styret Rusland væk fra en ‘blød’ autoritær styreform til ren Stalin-style totalitarisme. Læseværdig langlæser om hvordan i det nye nummer af Foreign Affairs – af Andrej Kolesnikov fra Carnegie Russia Eurasia Center. Men der er håb: “Forandring ville selvfølgelig kunne komme fra systemet selv: historisk set er al politisk transformation i Rusland kommet fra toppen. Det er muligt, at en ny gruppe reformister blandt den eksisterende elite kunne dukke op – liberale folk, som endnu gør tjeneste i regeringen eller i statsadministrationen.”

Breaking: Sejlskibet er opfundet

Breaking: Sejlskibet er opfundet

Containerskibe står for 2,1 pct. af verdens CO2 udledning. Som altid kommer der innovation ud af kriser. I en overskrift, som Herodot kunne have skrevet, kalder BBC dem pionerer, og deres idé er også ret god: Shipping-firmaet Cargill har sat to store sejl på et af deres fragtskibe, der skal på en tur mellem England og Brasilien. Turen er en tester, og sejlene skulle reducere skibets klimaaftryk med 30 pct. og spare virksomheden 1,5 tons brændstof om dagen. Det er da nyt.

Spisesedlen

G20 støttede kul, olie og gas med ni billioner kr. i 2022 – alene i deres egne lande. (Energy Policy Tracker)

Menneskeskabte klimaforandringer har medvirket til rekordmange skovbrande i Canada. (World Weather Attribution)

Sascha Faxe bliver ny politisk ordfører for Alternativet. (Ritzau)

Xi Jinping opfordrer til udvidelse af BRIKS-samarbejdet. (Al Jazeera)

Zimbabwe går til valg. (The Guardian)

Piratkopierede bøger af bl.a. Zadie Smith og Elena Ferrante er blevet brugt til at træne kunstig intelligens. (The Atlantic)

Københavns Politi efterforsker syv sager om mulige hadforbrydelser under Copenhagen Pride. (TV 2 Kosmopol)

Nærsynet

Omkamp

Omkamp

Zimbabwes befolkning står onsdag morgen i kø ved valgstederne. Ved det seneste valg i 2018 besejrede nuværende præsident Emmerson Mnangagwa oppositionslederen Nelson Chamisa med 50,8 pct. af stemmerne. Ud af de 11 kandidater på stemmesedlen, løber de to igen forrest, og ifølge analytikere står valget til at blive et déjà vu.

+ Den siddende præsident og regeringspartiet har systemet på sin side. “Det er så tydeligt, at processen er mangelfuld,” siger Ibbo Mandaza fra tænketanken Sapes Trust til The New Humanitarian.

++ 67 pct. at Zimbabwes befolkning mener, at landet er på vej i den forkerte retning. Med en inflation på over 100 pct. og omfattende leveomkostningskrise er det svært at bebrejde dem. Kan den selverklærede socialdemokrat Chamisa vinde valget og lave en u-vending?

+++ Aktivist Patson Muzuwa, der har kæmpet for forandring i flere årtier, tvivler på det: “Der er overhovedet intet håb.”

Et sidste ord

Er Barbie bare bedre på fransk?

Au revoir!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12