23. december 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Julen har bragt sparsommeligt bud

Findes der noget værre end at få en gave, der rammer fuldstændig ved siden af, og som man – så snart papiret er flået af – ved, at man nu bliver nødt til at trodse slud, vinter-snotnæser og lange, slangende køer for at få byttet? Okay, det gør der unægteligt; det er tanken, der tæller, […]

Kære læser

Chefen læser med uden selv at vide det

Hvad siger 100 beskeder om dagen om en medarbejder? At vedkommende er dedikeret til sin arbejdsplads eller bruger for meget tid på at skrive frem og tilbage i stedet for at udrette noget? På Føljeton bruger vi kommunikationsprogrammet Slack, og går man ind under de frit tilgængelige analyser, kan man se, hvem der sender flest […]

Det bedste vi har set

Julen varer længe – indblik i en kunstnerøkonomi

Billedkunstneren Jacob Juhl har lagt en fin video ud på YouTube, en “julespecial“ med titlen Jul & Penge. “I denne video bruger jeg min egen økonomi som et eksempel på, hvordan en kunstners økonomi ser ud,“ skriver han. “Hen over seks uger har jeg nedskrevet alle mine arbejdstimer, og hvad jeg har brugt dem til.“ Vi anbefaler alle at se den, men særligt stenrige fonde, der siger, de er “meget optaget“ af kunstneres vilkår og løn, bør kigge med. Den varer 13 minutter. Tjek Jacob Juhls website her.

Agent Samsam, formoder jeg

Agent Samsam, formoder jeg

Mørklagt – Agent Samsam er en lidt kedelig titel på en virkelig velresearchet og veltilrettelagt podcastserie på DR. Hvis du har hørt navnet Ahmed Samsam i nyhederne, men ikke orket sætte dig dybere ind i sagen, er det nu, du skal stå på. Hvad sker der for vores efterretningstjenester?

Det tomme skilt

Det tomme skilt

“Disse skilte fortæller en absurdistisk vittighed, der gør grin med både censurer og dem, der håndhæver den. De fungerer som lokkemad: Når sikkerhedsstyrkerne – ofte uniformerede og svært bevæbnede – anholder en borger, der holder et blankt skilt, sættes paranoia og irrationelt magtmisbrug i relief.“ The New York Times har en god artikel om skilte uden indhold, som borgere i lande som Kina og Rusland bruger som “et potent symbol på opsætsighed“.

Spisesedlen

Kina forventer markant stigning i antal indlagte med Covid-19. Det kinesiske sundhedssystem er i forvejen under voldsomt pres, efter landets coronarestriktioner blev lempet tidligere på måneden. Den 22. december rapporterede de kinesiske myndigheder 4.000 indlagte og ingen dødsfald i tre dage, men det estimeres, at landet oplever over en million smittede dagligt og mere end 5.000 dødsfald.

Efterretningstjenester blokerer for flere markante vidner i Samsam-sag. Den 32-årige, terrordømte Ahmed Samsams advokat Erbil Kaya har indkaldt bl.a. tidligere FE-chef Lars Findsen og Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen som vidner. Ifølge Kammeradvokaten ønsker de førnævntes nuværende og tidligere arbejdspladser dog ikke, at de vidner, hvorfor både PET og FE har protesteret.

Trump er skyldig i stormløbet på Kongressen. Sådan lyder vurderingen i den sidste rapport i den 18 måneder lange undersøgelse af begivenhederne omkring stormløbet på den amerikanske kongres d. 6. januar 2021. “Ingen af hændelserne 6. januar ville være sket uden ham,“ beskriver den 845 siders lange rapport med over 1.000 vidnesbyrd. Rapporten er udarbejdet af et udvalg bestående af syv demokrater og to republikanere fra Repræsentanternes Hus.

Erstatningssager om kroniske lidelser efter coronavaccine genåbnes. Fem patienter, der tidligere har fået afvist deres ansøgninger om erstatning efter at have fået varige mén grundet Covid-19-vaccinen, får nu genoptaget deres sager, skriver Patienterstatningen i en pressemeddelse fredag. Det drejer sig især om patienter, der har fået kronisk nældefeber.

Taliban-minister forsvarer beslutning om at bandlyse afghanske kvinder fra universiteter. Ministeren for højere uddannelse Nida Mohammad Nadim fastholder, at forbuddet, der trådte i kraft onsdag, var nødvendigt for at forhindre blanding af køn på universiteter, dels fordi nogle fag overtræder islams principper. Voldsomme demonstrationer er brudt ud i især hovedstaden Kabul, hvor vidner fortæller, at de demonstrerende kvinder bl.a. bliver pisket og slået.

Et sidste ord

Klog af skade ved vi, at det er en svær kunst at lave gode rubrikker. Den her er klart en af de bedre.

Føljeton er væk henover julen, men vender stærkt tilbage den 27. december. Glædelig jul og god weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12