23. februar 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Empati som mangelvare

En person, det har været en fornøjelse – ja, nærmest en lise – at følge på Instagram det seneste års tid, er Pete Souza, som i otte år var præsident Obamas officielle fotograf i Det Hvide Hus. Souzas fotoarkiv fra de år er ikke blot exceptionelt velassorteret, hans 1,9 millioner fotos må også være systematiseret […]

Kære læser

Rotte-eskaleringen forklaret

Det vrimler med rotter, og det vrimler med rottehistorier i medierne i disse dage. Det er ikke så mærkeligt, kan vores egen rotteekspert Lasse Lavrsen fortælle dig, for 2018 vil blive et peak for rottebestanden.

Det bedste vi har set

Har Instagram ødelagt croissanten?

Har Instagram ødelagt croissanten?

Det smukke, lækre og bedste ved den sprøde, franske smørspise er dens enkelthed. Der er ikke nogen dikkedarer ved en croissant, hele hemmeligheden ligger i de mange lag og dens underspillede dekadence. Sådan har det i hvert fald været indtil nu. Der er nemlig opstået en tendens på det sociale medie Instagram, hvor croissantens delikate enkelthed er ved at blive ødelagt af underlige pastelfarver, mærkelige tuttifrutti-smagsvarianter og læssevis af creme og pynt. Det er synd og skam, skriver madmagasinet Eater i deres artikel om fænomenet.

Sidste nyt om de sociale medier – på norsk

Sidste nyt om de sociale medier – på norsk

Så er det den pragtfulde dag på ugen, hvor den seneste udgave af det norske nyhedsbrev Helt Digital er på gaden. ”Redesign gir hodebry for Snapchat. En underskriftsaksjon på Change.org har nå samlet over 1,2 millioner personer som protesterer mot det nye designet,” lyder den første nyhed. Og: ”Facebook-trafikken til mediehusene synker. The New York Times og BuzzFeed rapporterer om en nedgang i trafikken fra Facebook på 14 prosent.” Der er masser af fede links, og det er høj klasse.

Robert Fisk om bombardementerne af Ghouta

Robert Fisk om bombardementerne af Ghouta

Situationen i det østlige Ghouta ”trodser enhver beskrivelse”, lød det for et par dage siden fra FN, da 250 mennesker var blevet dræbt efter tre dages konstante bombardementer. Firas Abdullah, en journalist for oppositionsavisen Ghouta Media Center, sagde til BBC, at der ikke er nogen steder at søge dækning. I denne analyse udreder The Independents navnkundige Mellemøsten-korrespondent Robert Fisk, hvad der er op og ned. Fisk skærer altid helt ind til benet.

Pokerspilleren

Pokerspilleren

Det er aldrig kedeligt, når Borgens to jedi-masters, Weekendavisens Hans Mortensen og Arne Hardis, kaster sig ud i deres længere analyser, og dette portræt af Lars Løkke Rasmussen er ingen undtagelse. En politisk overlever kalder de ham, fordi han har en særlig evne til at ændre spillereglerne, hvis de ikke længere passer ham.

MDMA: Knus, dup, og vent, før du tager mere

MDMA: Knus, dup, og vent, før du tager mere

I sidste uge døde en 15-årig dreng fra Haslev af en overdosis MDMA. Tilsyneladende var koncentrationen i stoffet alt for stærk til den uerfarne dreng. Det er slet ikke til at bære, så hvad gør vi mon ved det? Det eneste råd, det officielle Danmark giver, er at lade være, men for Nanna W. Gotfredsen, stifter af Gadejuristen, er det helt forkert ikke at komme med bare nogle helt basale gode råd. Som for eksempel: knus pillen, indtag kun en smule, og vent, før du tager mere. ”Vi kan godt blive ved med at sige, at de unge skal lade være. Men vi kan ikke opgive dem, der tager stofferne alligevel. For det koster liv,” skriver hun.

Spisesedlen

Rigsrevisionen: Statsinstitutioner er elendigt forberedt på hackerangreb. En undersøgelse gennemført af Rigsrevisionen konkluderer, at Sundhedsdatastyrelsen, Udenrigsministeriet, Banedanmark og Beredskabsstyrelsen er for dårlige til at beskytte sig mod hackerangreb, der kan føre til økonomisk afpresning, skriver DR. ”Det er kritisk, fordi de alle har vigtige funktioner i vores samfund,” udtaler hackerkonsulent Christian Dinesen. Find Rigsrevisionens undersøgelse her.

Myanmar bulldozer resterne af Rohingya-landsbyer. Satellitbilleder viser, at Myanmars myndigheder har udslettet flere landsbyer, som har tilhørt landets muslimske rohingya-mindretal. Landets regering hævder, at de forsøger at genopbygge den ødelagte region, men flere menneskerettighedsforkæmpere frygter, at regeringen forsøger at slette vigtige beviser for det, FN kalder en ‘etnisk udrensning’.

Oksekød belaster klimaet otte gange mere end kylling og laks. Det viser et nyt studie foretaget af tre forskere, der har samlet resultaterne fra 396 studier, hvor flere hundrede forskellige fødevarers klimaudledninger er blevet undersøgt. Ifølge studiet belaster det klimaet lige så meget at spise oksekød én dag, som det gør at spise kylling og fisk alle ugens syv dage.

Inkassofirmaer skal indkradse SU-gæld fra udenlandske studerende. Sådan lyder det i et nyt regeringsudspil, der skal sætte en stopper for, at studerende fra andre lande optager lån i Danmark uden at betale pengene tilbage. Nu vil regeringen have private inkassofirmaer til at inddrive gælden. Lige nu skylder udlændinge 80 millioner kroner ud af en samlet SU-gæld på 155 millioner kroner.

Rusland blokerer for våbenhvile i Syrien. FN’s Sikkerhedsråd foreslog i går aftes en 30 dages våbenhvile i det krigshærgede land, men den russiske regering modsætter sig forslaget. De seneste dage har en offensiv fra det syriske styre, støttet af blandt andet Rusland, været skyld i voldsomme sammenstød i især forstaden Ghouta, hvor over 400 mennesker er blevet dræbt siden søndag. Ruslands FN-ambassadør, Vasily A. Nebenzya, kalder den tragiske situation i Syrien for ”propagandistiske katastrofescenarier”, der er skabt af medierne.

Et sidste ord

Vinter-OL synger på sidste vers, og det har ærlig talt været lidt af en fuser. Ikke meget dramatik, ikke mange kulørte indslag og egenligt heller ikke nogen former for rigtige skandaler eller politiske slagsange. Nej, så var det noget andet, da der var giganter til. Som den svenske legende Gunde Svans kamp mod lige så svenske og lige så legendariske Thomas Wassberg i Sarajevo 1984. Kald os bare nogle nostalgikere, der synes, alt var bedre i gamle dage – det er vi ikke, men åh – det var tider.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12