23. februar 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Genåbningen giver Odysseus kamp til stregen

Vi begynder lidt at mistænke, at coronakrisen er én stor allegori over Homers Odysseen. Eller, vi føler os i hvert fald overbeviste om, at regeringen ser sig selv som Odysseus. Den rosenfingrede Dagning nærmer sig, og vi kan alle mærke lettelsen: en ny, forsigtig genåbning er på trapperne. Ithakas hjemlige idyl er i sigte. Sådan lyder […]

Kære læser

Strømsvigt sendte Texas ud i kulden

Delstaten Texas er USA’s største energiproducent med rige forekomster af både olie og naturgas. Alligevel oplevede texanere i sidste uge omfattende strømsvigt, da en voldsom snestorm hærgede i sydstaten. Og snart tog den ene ulykke den anden. Folk sneede inde i hjem, der hverken kunne få strøm eller varme. Vandrør sprang, og nu kunne man […]

Det bedste vi har set

Trøstetøjets rædselsregime

Trøstetøjets rædselsregime

De seneste år har moden under trendparadigmet cottagecore handlet om at ligne en overskudsagtig og renskuret sommerhusejer med luft i friværdien. Æstetikken er da lækker, men den er ikke tilgængelig for hvem som helst. Heldigvis er hjælpen nær, hvis du tilhører den mere snuskede del af befolkningen, for ifølge Kforum er tiderne skiftet. Pandemi og hjemmearbejde har i stedet gjort det såkaldte trøstetøj brandvarmt. Alt, hvad du skal gøre for at være med på noderne, er ikke at afklæde dig din pyjamas. Det er desværre lige til at overkomme.

Til de tørstige og de nostalgiske

Til de tørstige og de nostalgiske

Vi savner at tage ud og gnubbe skuldre med fremmede, og det er der ikke noget virtuelt koncept, der kan rette op på. Det er folkene bag baren Maverick helt med på. Men de har alligevel gjort et hæderligt forsøg ved at kreere et lille onlineunivers, som lader dig skræddersy lige det lydtapet, du synes hører sig til på en god beværtning. Så skru op for baggrundsstøjen og mix en drink til den ene kammerat, du stadig ses med – én drink! Det er kun tirsdag.

Lesbisk seperatisme

Lesbisk separatisme

Spændende langlæser fra Places Journal om de amerikanske ”lesbiske separatister”, der i 70’erne flyttede ud i Oregons skove for at skabe samfund på deres egne præmisser, ganske fri for mænd. De var en flok hippier med universitetsgrader, der ligesom alle ”free spirits” med respekt for sig selv havde gruppesex, konsensusdemokrati og skovskideri på dagsordenen, og ville få Femø-lejrene til at ligne tamme familieudflugter. Men dybere planer for radikal livsførelse lurede lige under overfalden.

Spisesedlen

Ekspertgruppe anbefaler genåbning af butikker og udendørs foreningsliv. Ifølge den såkaldt ”faglige indstilling”, der blandt andet inkluderer anbefalinger fra sundhedsmyndighederne, kan en landsdækkende genåbning af de fleste butikker snart komme på tale. Samtidig lyder ekspertmeldingen, at de ældste elever kan sendes tilbage i skole visse steder i landet. Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Mindst 6.500 migrantarbejdere døde under VM-forberedelser i Qatar. Siden Qatar i 2010 blev valgt som vært ved VM i fodbold i 2022, er 12 arbejdere i gennemsnit døde om ugen. Det viser afsløringer fra The Guardian. Ifølge avisen kan det reelle dødstal dog også være endnu højere, da statistikerne kun inkluderer migrantarbejdere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka.

USA runder 500.000 coronadødsfald. Det samlede dødstal er blevet fordoblet på blot tre måneder, alt imens landet nu har haft over 28 mio. bekræftede smittetilfælde, siden pandemien brød ud. Det viser tal fra Johns Hopkins University. USA er dermed også det land i verden, der har haft suverænt flest coronarelaterede dødsfald.

Facebook tilbageruller bandlysning af nyheder i Australien. Som svar på et omdiskuteret australsk lovforslag valgte det sociale medie i sidste uge at forhindre australiere i at dele nyheder på platformen. Det skete, da loven ville tvinge Facebook til at betale nyhedsmedier for deres indhold. Men efter dialog mellem Australiens finansminister Josh Frydenberg og Facebook-chef Mark Zuckerberg – og dertilhørende løfter om at moderere lovforslaget – er de to parter nu atter blevet venner.

Tidligere patient kendt skyldig i drab på læge. Retten i Helsingør har tirsdag formiddag kendt en 56-årig mand skyldig i manddrab. Manden brød ind i lægens hjem tilbage i 2019, hvor han slog hende op mod 20 gange med et koben. Den tiltalte har under retssagen erkendt at have begået vold med døden til følge, men nægtet sig skyldig i drab. Strafudmålingen finder sted senere på dagen.

Et sidste ord

Den franske duo Daft Punk er gået i opløsning. Vi ser det som en perfekt anledning til at mindes dette magiske øjeblik.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12