23. januar 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kunstens dyreste dame

I en klassisk kombination af virusmutationer, rigsretssager og klejnebageri var det nær gået Føljetons næse forbi, at der lige før jul blev sat en vigtig rekord. For 3,1 mio. kr. blev maleriet Portræt af Marie Triepcke (1885) solgt på auktion til Den Hirschsprungske Samling. Portrættet er malet af Bertha Wegmann, og med hammerslaget er maleriet blevet […]

Kære læser

Shame har intet at skamme sig over

Man troede ikke længere, at det var muligt, men den britiske rock har minsandten fået en overbevisende genopblomstring de seneste år. Pludselig er postpunken kommet tilbage på menuen, som har brexit vækket noget af den samme musikalske indignation, som var til stede i Thatcher-æraen. Bands som black midi, IDLES, Fontaines D.C. (okay, de er så […]

Spisesedlen

Oppositionslederen og Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj vendte sidste weekend tilbage til Rusland efter at have tilbragt en række måneder i Tyskland, hvor han har brugt tiden på at komme til hægterne igen, efter han sidste år blev forgiftet. Navalnyj blev ved ankomsten anholdt, og mandag blev det besluttet, at han i første omgang bliver varetægtsfængslet i 30 dage. Fra fængslet har Navalnyj dog slået fra sig. Kort efter han blev indespærret, kom der en ny video på YouTube, hvor man tilsyneladende kan se oppositionslederen afsløre Putin i at være dybt korrupt. Den er allerede set mere end 55 mio. gange.

Politisk kaos er i første omgang afværget i Italien. Landet har været på randen af parlamentarisk krise, siden regeringen splintredes i sidste uge, men det er alligevel lykkedes premierminister Giuseppe Conte at beholde magten. Tirsdag vandt han en mistillidsafstemning i parlamentet, men den næste tid bliver alligevel ikke nem for ham. Han skal nemlig regere på et særdeles skrøbeligt grundlag på et tidspunkt, hvor coronakrisen er ved at kvase Italien.

Donald Trump er færdig som præsident. Onsdag forlod han Det Hvide Hus for sidste gang som præsident, og ikke længe efter blev Joe Biden sværget ind som ny leder af USA. ”Demokratiet har sejret”, sagde Biden i sin indsættelsestale, hvor han også opfordrede befolkningen i USA til at lægge politiske stridigheder bag sig og i stedet stå sammen. Dagen var også historisk, fordi Kamala Harris officielt blev vicepræsident. Hun er både den første sorte og den første kvinde til at besidde den post.

Torsdag holdt EU’s stats- og regeringsledere et virtuelt møde, og her kunne stemningen godt have været bedre. De nye og mere smitsomme coronavarianter har skabt frygt i Europa, og mange lande har indført hårde restriktioner. COVID-vaccinerne skulle redde os alle fra både corona og restriktioner, men nu har medicinalgiganten Pfizer sagt, at de ikke kan levere vaccinerne så hurtigt som lovet. Det har skabt vrede blandt EU’s ledere, og derfor blev der på mødet arbejdet for at finde en løsning på vaccineproblemerne – dog uden konklusion.

Fra fredag var det ikke længere muligt at flyve fra De Forenede Arabiske Emirater (FAE) til Danmark. Regeringen har indført fem dages flyveforbud, fordi den har modtaget et tip, der indikerer, at der i FAE enten sløses eller fuskes med de coronaprøver, som giver flypassagerer adgang til Danmark. Dermed er danskere på ferie i fx Dubai nu strandet, og de får ikke hjælp fra Udenrigsministeriet. ”Vi forsøger ikke at få dem hjem,” lyder det fra direktøren i Udenrigsministeriets borgerservice til TV2.

Et sidste ord

Lady Gaga giver dig den vibe, du har brug for i weekenden. Vi ses på mandag.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12