23. juni 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hjælp børnene i al-Roj-fangelejren

Næsten 48 pct. af den danske befolkning mener, at asylansøgere i Danmark skal sendes til Rwanda i stedet for at få asyl herhjemme. Sådan forholder det sig, hvis man skal tro en ny meningsmåling, som Jyllands-Posten har fået foretaget. Blandt de adspurgte 1.020 personer (betalingsmur) erklærer 20,3 pct. sig “enig“ og 27,3 pct. sig “meget […]

Kære læser

Støjbergs party i provinsen

Den politiske slagsang er allerede skrevet. Den småborgerlige schlager. Tilbage i 2010 udgav popgruppen Hej Matematik et hit, som lige fra det første anslag indfanger Inger Støjbergs nye parti: “Vi skal ud hvor de river det ned/ Ud hvor de smukke piger bor/ Der hvor der ingen grænser er/ Hvor der er plads til de […]

Det bedste vi har set

Minions, foren jer! 

De små, pilleformede monstre i blå overalls fra tegnefilmen Grusomme mig har for længst overtaget populærkulturen. Minions, som skabningerne hedder, bliver tankeløst plastret på alt fra legetøj og eksklusive bodylotions (?!) til dårlige Facebook-memes. Alene i den forstand er de et godt billede på kapitalismens grænseløse rovdrift. Men det er også kun toppen af isbjerget. Vox er gået fuld dansklærer og leverer via Minions en overraskende analyse af Gru-som arbejdudnyttelse.

Alliancens akilleshæl

Stedet ligger måske ikke forrest i folks bevidsthed, men skulle der komme en åben konflikt mellem Rusland og Nato, vil det sandsynligvis være den såkaldte Suwałkikorridor, der står først for skud. Placeret langs den litauiske og polske grænse, øst for den russiske eksklave Kaliningrad, udgør det tyndt befolkede område et militærstrategisk knudepunkt – og hvis Rusland vælger at indtage det, vil Baltikum reelt blive afskåret fra resten af Nato. Politico har besøgt det ellers søvnige grænseområde, der risikerer at blive det farligste sted på Jorden.

Grottefængeren

“Nicola Leo og hans kolleger beslutter at undersøge sprækken mellem klipperne nærmere, og med lidt besvær kan de forcere den smalle og kantede passage og komme længere ind i det, der viser sig at være en grotte. Her finder de forholdsvis velbevarede ligrester, mens dagens hund i skysovs opmærksomt følger med udenfor.“ Tilbage i 2021 bliver en ukendt mand fundet død i en grotte på Sicilien, og snart går de italienske medier i selvsving. For hvem var han mon, og hvilket mordkomplot ligger bag? Baggrund fortæller om sensationslysten – og om den problematiske mangel på kedelige forklaringer.

Spisesedlen

EU diskuterer kandidatstatus til Ukraine på topmøde. Torsdag mødes de 27 medlemslande i Bruxelles, hvor Ukraine ventes at få grønt lys til et EU-kandidatskab efter anbefaling fra Europa-Kommisionen. Selvom et ja vil fungere som et stort moralsk boost til Ukraine, ligger et eventuelt medlemskab dog fortsat flere år ude i fremtiden. På mødet vil Moldovas og Georgiens EU-ansøgninger også blive vendt.

Saudisk kronprins besøger Tyrkiet for første gang siden drab på Jamal Khashoggi. Onsdag ankom Mohammed bin Salman til Ankara, hvor han sammen med præsident Recep Tayyip Erdoğan varslede “en ny tid for samarbejde“ mellem Saudi-Arabien og Tyrkiet. Forholdet mellem de to lande har ellers været relativt betændt siden 2018, hvor journalisten Jamal Khashoggi blev dræbt af saudiske agenter i Istanbul.

Ny velfærdsaftale giver kommuner større frihed på ældreområdet. Et bredt flertal i Folketinget blev onsdag enige om en ny aftale, der skal rydde ud i den statslige regulering. I stedet bliver kommuner forpligtede på et følge et mindre antal såkaldte hegnspæle. “Jeg er glad og stolt over aftalen, som giver vores dygtige medarbejdere og ledere på ældreområdet langt mere frihed til at skabe den bedste pleje, omsorg og kvalitet for vores ældre,“ udtaler social og ældreminister Astrid Krag (S).

Sri Lankas premierminister mener landets økonomi er “kollapset“. I en henvendelse til parlamentet advarer premierminister Ranil Wickremesinghe om, at Sri Lanka står over for “et muligt fald til den totale bund“, efter landet i flere måneder har oplevet mangel på mad, brændstof og elektricitet. Sri Lanka forhandler i øjeblikket med Den Internationale Valutafond om en økonomisk redningspakke.

49-årig kvinde dømt for forsøg på hvidvask for 29,5 mia. kr. Torsdag morgen blev den litauiske statsborger Camilla Christiansen idømt fire år og en måneds fængsel for i perioden 2008-2016 at have forsøgt at hvidvaske gennem 40 danske kommanditselskaber med konti i Danske Bank i Estland. Når dommen er afsonet, står hun desuden til udvisning og permanent indrejseforbud.

Et sidste ord

Det er altså ikke nemt at tage et godt gruppebillede under pres.

På gensyn i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12