23. maj 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

“Jeg er en anden”

”Je EST un autre,” skrev den franske desperadodigter Arthur Rimbaud i 1873 og blev modernist. ”Jeg er en anden.” Det var i bogen En årstid i helvede, han var kun 19 år, havde allerede skrevet tre digtsamlinger og fået sig lidt af et navn på den franske litteraturscene. Året efter skrev han sin sidste samling […]

Det bedste vi har set

Swissleak

Måske har du glemt det, men man behøver skam hverken tage til Panama eller Cayman Islands for at finde store skatteunddragere. En del år før Edward Snowden og Panama Papers ryddede forsiderne havde computer-specialisten Hervé Falciani allerede stået bag verdenshistoriens største bank-læk.

I sagen, der senere blev dømt Swissleaks, slap i 2008 oplysninger om mere end 100.000 kunders bankkonti i HSBC i Genève ud. Kunderne havde været beskyttet af den schweiziske bankhemmelighed, men deres data endte hos skattemyndighederne i Frankrig. Kunder fra i alt 203 lande havde et indestående på 666 mia. kr. The New Yorker fortæller vanligt overlegent og dragende hele historien i næste nummer.

Dylan 75

Der er allerede så mange af de allerstørste fra Rockens Hall of Fame, der har sagt farvel til denne ukuelige verden i år, og så mange fine og storladne ord har de fået med sig i graven, at der næsten ikke er flere tilbage.

Men alle I facebookere, rock aficionados og poptøser – gem lidt til kongen over dem alle. Bob Dylan bliver 75 i morgen. Han er her gudskelov endnu og udgav i øvrigt en aldeles dejlig plade i fredags. Sidste gang han åbnede munden for andet end at synge, er snart et år siden, men da holdt han også den fineste tale som MusiCares Person Of The Year. Her er den nedskrevet. Det er noget af det bedste, vi har læst.

Spisesedlen

Valggyser i Østrig. Foreløbige resultater efter valget til forbundspræsident i Østrig viser næsten dødt løb mellem De Grønnes tidligere formand Alexander Van der Bellen og Norbert Hofer fra det højrepopulistiske FPÖ. Fremtiden for landets politiske klima ser under alle omstændigheder lidt sort ud.

Irske Ryan Air er det første luftfartsselskab nogensinde, som har fragtet 100 millioner mennesker i løbet af et år. Ifølge selskabets regnskab, som er blevet fremlagt i dag, er indtjeningen desuden steget med 43%.

USA vil fuldt ud ophæve sin våbenembargo over Vietnam, siger præsident Barack Obama på førstedagen af et officielt besøg i landet. Det sker lidt over fire årtier, efter USA afsluttede sin blodige krig i Vietnam, der kostede 58.000 amerikanske soldater livet. Om det sker for at opruste eller nedruste er uklart.

Eksperter sår tvivl om nøgletal, der lægger rammerne for dansk økonomi.
Dansk økonomis nøgletal forværres oftest lige før et finanslovsudspil, men forbedres i valgår, viser tal fra Finansministeriet. Det ligner politisk tilpasning, siger økonomiprofessorer. Finansministeriet afviser.

Legos byggesæt bliver mere og mere voldelige. Et hold forskere på Canterbury University i New Zealand har undersøgt den danske legetøjsgigants byggesæt og fundet frem til, at de ikke længere er så uskyldige som i gamle dage. 30% af sættene indeholder i dag våben. Forskerner har også kigget på Legos kataloger siden 1973, og i dag er der på 40% af siderne en eller anden form for vold.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12