23. marts 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Nationen åbner, nationen! lukker

Så kan vi godt begynde at gøre kalenderen klar: Genåbningen er på vej. Mandag blev Folketingets partier (med undtagelse af Nye Borgerlige) enige om, hvordan samfundet skal masseres i gang igen. Og pludselig kommer milepælene på en perlerække: Den 6. april kan vi blive klippet, den 13. april kan vi komme i storcentre, den 21. […]

Kære læser

Tyrkiets dårlige timing

I denne måned er det fem år siden, at EU indgik den såkaldte migrantaftale med Tyrkiet, der skulle begrænse flygtningestrømmene mod Grækenland. Når EU-lederne senere på ugen mødes til topmøde, bliver det da netop også med Tyrkiet og migration på programmet. Forholdet til Ankara skal evalueres, blandt andet på baggrund af migrantaftalen og de lidt […]

Det bedste vi har set

Stine Ellerbæk og ‘Kiggerpigen’

Stine Ellerbæk og ‘Kiggerpigen’

Nærmest fra at Føljeton begyndte at udkomme tilbage i 2015 og adskillige måneder frem, bragte vi en længere journalistisk serie om den absurde teltlejr for flygtninge, som Beredskabsstyrelsen oprettede i Thisted. Udover selvfølgelig at Føljeton i det hele taget eksisterede – eller “fandme var til“, som digteren F.P. Jac ville have sagt – var den serie noget af det, vi var stoltest af her på bladet. Journalisten hed Stine Ellerbæk, og der kom senere en fin reportagebog, De uvelkomne, ud af hendes fornemme og vedholdende arbejde. Nu er Ellerbæk aktuel med radiomontagen Kiggerpigen, som er i 5 afsnit og varmt kan anbefales.

Hallo, Danmark kalder

Hallo, Danmark kalder

Vores venner på Atlas har sat forfatterne Thomas Korsgaard og Glenn Bech til at emaile med hinanden om det Danmark, de skriver om i deres bøger – et Danmark, som den danske kulturelite ikke kender det fjerneste til. Bech fortæller om sin mor: “Hun kunne nærmest ligge søvnløs af bekymring over, hvordan min bog nu ville ødelægge familien og sende hende ud i et endeløst skam-trip. For hun skammer sig jo; hun er godt klar over, at hun ikke traf de klogeste valg på sine børns vegne. Ligesom hendes egne forældre heller ikke gjorde det på hendes. Så altså, en jul, hvor jeg var taget hjem til Horsens, havde hun pludselig skrevet den her stak papirer; 38 håndskrevne. Hun havde døbt den: Social arv, fra mor til Glenn”. 

Tilfældet Netanyahu

Tilfældet Netanyahu

I dag er der parlamentsvalg i Israel igen. The Atlantic har et meget læseværdigt interview med Yair Lapid, der er leder af oppositionspartiet Yesh Atid. Lapid forklarer, hvordan landets “totalt skurkagtige“ premierminister, Benjamin Netanyahu, formår at flyde ovenpå igen og igen, selvom korruptionsanklagerne fyger om ørerne på ham.

Spisesedlen

Langsigtet genåbningsaftale på plads. Mandag aften blev et flertal i Folketinget enige om, at samfundet skal åbnes markant, når alle borgere over 50 år er blevet tilbudt en vaccine. På den korte bane kommer alle børn og unge tilbage i skolen – – i det ene eller andet omfang – efter påske, ligesom liberale erhverv også kan åbne den 6. april. Herefter vil der løbende komme nye genåbninger med 14 dages mellemrum. Der indføres også et såkaldt coronapas, som bliver adgangsgivende til eksempelvis frisøren eller biografen.

EU indfører sanktioner mod Kina. For første gang siden massakren på Den Himmelske Freds Plads i 1989 har EU indført betydelige sanktioner mod Kina. Det sker som reaktion på de fortsatte menneskerettighedsovergreb i Xinjiang-provinsen. Også USA, Storbritannien og Canada har indført nye sanktioner i en “koordineret indsats“ mod verdens folkerigeste nation. Sanktionerne indebærer blandt andet, at en række kinesiske embedsmænd og virksomheder sortlistes.

Islamisk Stat har etableret børneafdeling i al-Hol-lejren. Ifølge nye afsløringer fra Ekstra Bladet blev den danske regering tilbage i efteråret orienteret af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) om, at IS er til stede i det afsnit af fangelejren, hvor flere danske børn befinder sig. Her har terrororganisationen oprettet børnegruppen Kalifatets Løveunger, hvilket, ifølge eksperter, øger risikoen for, at danske børn rekrutteres. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har afvist at kommentere sagen, skriver Ekstra Bladet.

10 mennesker dræbt ved masseskyderi i Colorado. Mandag åbnede en bevæbnet gerningsmand ild i et supermarked i byen Boulder i den amerikanske delstat. Blandt de dræbte var en 51-årig politimand, oplyser byens myndigheder. Masseskyderiet er det syvende i USA i år. Det kommer blot en uge efter, at otte mennesker blev dræbt ved skyderier i tre massageklinikker i Atlanta.

Tyskland forlænger nedlukning henover påsken. Den tyske kansler, Angela Merkel, annoncerede mandag, at de nuværende coronarestriktioner vil blive bibeholdt frem til 18. april. Det sker som følge af de fortsat stigende smittetal i landet. I selve påsken vil alle fysiske gudstjenester endvidere blive aflyst, ligesom større familieforsamlinger vil være forbudt.

Et sidste ord

Ohøj for en stavefejl.

Hold skruen i vandet til vi ses igen i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12