23. marts 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kirills velsignelse

Man må give Kristeligt Dagblad, at avisen ikke er bleg for at sige tingene, som de er. Tag bare underrubrikken her, der knytter sig til en leder fra sidste uge: “Det er – set med ikke-russiske øjne – helt uforståeligt, at den ortodokse kirkes ledelse har valgt at alliere sig så entydigt med Putins autoritære […]

Kære læser

Boris Johnson snubler stadig over skandalerne

Alt er, præcis som det skal være, hvert et hårstrå sidder med så præcis tilfældighed, at man ikke glemmer hans ubestrideligt pjuskede frisure, kun styret af, hvilken vej vinden vender. Den britiske premierminister Boris Johnson er i denne uge blevet udødeliggjort som voksfigur på endnu et Madame Tussauds-museum – denne gang i Blackpool, hvor Det […]

Det bedste vi har set

Homofobiens geopolitik

“I Kremls og de statsloyale mediers retorik er LGBT-rettigheder, feminisme, multikulturalisme og ateisme identificeret ikke kun som fremmed for Ruslands værdier, men som eksistentielle trusler mod nationen.“ Det er ingen hemmelighed, at Putins autoritære ideologi ikke efterlader meget plads til dem, som ikke deler statens traditionalistiske verdensbillede, hvor heteronormativitet og patriotisme går hånd i hånd. Boston Review har en dybdegående artikel om køns- og seksualitetsopfattelsen i den russiske stat, som har rødder i historiebøgerne og geopolitikken.

Tænk hvis du vandt en tidlig pension…

… Så kunne du trække dig veltilfreds tilbage i en bungalow på Hawaii. Du kunne drikke saften fra en kokosnød i den lyserøde solnedgang til dine dages ende. The Cut har talt med nogle meget unge pensionister, om hvordan man kan trække sig tidligt fra arbejdsmarkedet. De er en del af livsstilsbevægelsen FIRE, hvis følgere indretter deres liv efter målet om at opnå økonomisk uafhængighed i en tidlig alder. Det gør de med besparelser og investeringer – tilsat en håndfuld privilegier. Men selvom frihed for mange er det helt store mål, så er det ikke alle, for hvem livsstilen bringer lykke.

Gyldendals identitetsfiskeri

Ovre på Atlas langer redaktionschef Alexander Rich Henningsen ud efter de store kulturvogteres “inkluderende“ intentioner. Gyldendals chef for den skønlitterære afdeling, Simon Pasternak, er på identitetsfiskeri, lyder anklagen, og forlagets selvudråbte progressivitet må ikke forveksles med oprigtig mangfoldighed: “Han haler dem i land, én efter én, de mange spændende identiteter, og uanset hvor meget kunstnerisk spræl, der er i dem, skal de pinedød køres igennem Pasternaks fileteringsmaskine og sendes på markedet som letfordøjelige stykker, dobbeltpaneret i politiske floskler.“

+ Gyldendals debutant Haidar Ansari interviewes i Kulturen på P1.

Spisesedlen

Putin-kritiker Aleksej Navalnyj dømmes til ni år i fængsel. Ifølge de russiske anklager skulle Navalnyj have stjålet hvad der svarer til 31,7 mio. kr. i donationer til bl.a. hans fond mod korruption. Retssagen er blevet fordømt af menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, USA og af EU. Navalnyj vendte sidste år hjem til Rusland, efter han overlevede et giftangreb og blev behandlet i Tyskland, og har været tilbageholdt af russiske myndigheder siden da.

Menneskerettighedsorganisationer beskylder Ukraine for brud på krigens regler. Ukrainske myndigheder har fremvist russiske krigsfanger på pressemøder og i videoer, og det er ifølge flere menneskerettighedsorganisationer at bryde krigens regler. “Man kan identificere de her fanger, og vi ved heller ikke, hvad det er for en risiko, der kan være forbundet med at vende tilbage til Rusland,“ siger Vibe Klarup, generalsekretær i Amnesty International Danmark til DR.

Udlændingestyrelsen offentliggør første navn på forbudsliste. En mand fra Kuwait er blevet den første på listen over personer, som ikke må donere mere end 10.000 kr. til danske moskéer. Listen har til formål at forhindre udbredelsen af fundamentalistisk indflydelse i Danmark. For nuværende indeholder listen kun et enkelt navn, men ifølge Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil flere navn blive tilføjet løbende.

DF udskifter lokalbestyrelse i Næstved. Efter den seneste generalforsamling er Dansk Folkepartis lokalbestyrelse i Næstved gået af. Den nu forhenværende lokalformand i Næstved, Alex Thomsen, mener, at partistifter og folketingsmedlem Pia Kjærsgaard (DF) har haft indflydelse på afgørelsen og kalder det for “afpresning“. “Pia har lagt sin hånd på alt,“ siger han til Sjællandske Medier. Pia Kjærsgaard afviser at have influeret beslutningen.

Taliban lukker pigeskoler få timer efter genåbning. Efter sjette klasse er det nu ikke muligt for afghanske piger at modtage skolegang. Pigeskolerne, der har været lukket i knap syv måneder, nåede at åbne i få timer, inden beslutning blev tilbagetrukket. Talibans udenrigsministerium har meddelt at, skolerne vil være lukket indtil der er lagt en plan i overenstemmelse med islamisk lovgivning.

Et sidste ord

Okay Putin, det her er alligevel dråben.

Vi ses i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12