23. oktober 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Det går sgu da meget godt – gør det ikke?

Måske er det regnen, blæsten og det uoverskueligt langstrakte mørke, der presser sig på, men nogle gange er den her 2018-virkelighed nærmest ikke til at holde ud. Sådan føles det i dag. For det meste synes vi, det er fede tider at være i live i, men nogle gange er det svært ikke at blive […]

Kære læser

Geopolitisk galoppade

Uffe Ellemann-Jensen og Mogens Lykketoft er bogaktuelle sammen. Du store verden er en geopolitisk samtalebog, hvor de to tidligere udenrigsministre overgår hinanden i trivia om Afrika, Kina, Rusland, Balkan, amerikanske forhold, you name it. Oliver Stilling har interviewet dem begge i Mogens Lykketofts stue. ”Du kører bare løs,” siger Lykketoft til at begynde med, men så nemt er det ikke.

Spisesedlen

Donald Trump vil opruste USAs atomvåbenarsenal. Foran Det Hvide Hus udtalte Trump blandt andet, at USA ”har langt flere penge end nogen andre, og at vi vil opbygge, indtil de kommer til fornuft”, med henvisning til Rusland og Kina.  Udmeldingen kommer i kølvandet på Trumps annoncering i weekenden om, at han ønsker at trække USA ud af nedrustningsaftalen med Rusland, som blev indgået i 1987.

Danske Banks aktier er faldet med 100 milliarder på under et år. Hvidvaskskandalen i Danske Banks etiske filial har kostet bankens investorer dyrt. Ved årsskiftet til 2018 havde banken en markedsværdi på 216 mia. kroner – den værdi er i dag næsten halveret og ligger nu på 115 mia. kroner, skriver Finans.

Dagligvaregiganter kræver strammere regler for tobakssalg. Salling Group, Coop og De Samvirkende Købmænd vil have regeringen til at gøre det lovpligtigt, at butikker, der sælger tobak, skal skjule cigaretterne for kunderne. Et initiativ som flere butikskæder, herunder Netto, Føtex og Bilka, allerede frivilligt har forsøgt sig med. Oppositionspartierne støtter forslaget, men regeringen og Dansk Folkeparti mener ikke, man bør lovgive på området.

 

Forskere finder for første gang mikroplast i menneskeafføring. En række forsøg udført af det østrigske miljøagentur Environment Agency Austria indikerer, at mere end 50 pct. af jordens befolkning kan have mikroplast i deres afføring. Det er endnu uvist, hvilke helbredsmæssige konsekvenser mikroplast kan medføre, men forskere frygter blandt andet, at det kan øge spredningen af giftige kemikalier og patogener i kroppen.

Bibelmuseum i USA fjerner forfalskede fragmenter af Dødehavsrullerne. Bibelmuseet i Washington, D.C. har fjernet fem af sine 16 fragmenter af Dødehavsrullerne fra sin udstilling, efter en analyse udført i Tyskland har vist, at de pågældende fragmenter var falske. Testen blev bestilt, efter at flere bibelforskere stillede spørgsmåltegn ved fragmenternes legitimitet.

Et sidste ord

Her er den bedste politiske analyse, vi har læst længe: Brexit er ligesom da Geri Haliwell overvurderede sit eget talent som solo-artist og forlod Spice Girls. Det virker på sin egen mærkværdige måde ret præcist.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12