23. oktober 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den der blinker er bange for coronadøden ;)

I Marcel Prousts murstensværk På sporet af den tabte tid får smagen af en madeleinekage dyppet i lindethe erindringer til at vælde op i fortælleren. Nu vil vi bede dig, kære læser, om at lukke øjnene og forestille dig dunsten af minkfoder dyppet i vredestårer fra minkopdrættere, for vi skal tilbage til tiden, hvor alle mink […]

Kære læser

”Med det politiske miljø, vi har i dag, sidder idéen om borgerløn på dødsgangen”

Debatten om borgerløn har svære vilkår i Danmark, hvor den er omgærdet af en aura af politisk jubeloptimisme og kommer med en Peter Pansk bismag. Delegitimeringen af debatten bliver dog sværere at opretholde, i takt med at man i lande, vi normalt sammenligner os med, i ramme alvor undersøger mulighederne for at indføre borgerløn af […]

Det bedste vi har set

Fremtiden tilhører hval-rotterne

Den gode nyhed ved klimaforandringerne er, at alt liv på jorden næppe vil blive udryddet. Bevares, det ser da lidt sort ud for menneskeheden (og en hel masse andre nulevende arter), hvis vi ikke får gjort noget ved den globale opvarmning. Men forunderlig som naturen er, vil nye arter træde til, som har tilpasset sig det mindre indbydende klima. Vox har bedt en række palæontologer samt evolutionsbiologer spå om, hvordan fremtidens fauna kan komme til at se ud.

Ungt, ungt håb. Altså meget ungt

Ungt, ungt håb. Altså meget ungt 

Vi har allesammen mødt forældre, der insisterer på, at netop deres pode er noget helt specielt, selvom det skriger til himlen, at lille Per er en ret standard unge. Zayn Alis far har dog noget at have det i, for Zayn blev spottet som det næste store fodboldhåb af klubben Arsenal, mens han stadig gik i børnehave. Nu er han 5 år gammel, og det er en fornøjelse at se ham drible forbi spillere, der er dobbelt så store som ham selv.

Dræb hunden

Dræb hunden 

”Det er et paradoks, at unge piger på den ene side kan udnytte deres køn og alder til at opnå status, imens de på den anden side ønsker at være andet end netop deres køn og alder, fordi det gør dem sårbare og underkender dem som frie individer”. Jennifer Vedsted Christiansen er med sin faste makker Emma Sehested Høeg stormet frem med kunsterduoen How To Kill A Dog. I et interview med femina fortæller hun om den unge kvindes paradoks og den hundeagtige behagesyge, der skal lægges i graven.

Spisesedlen

Den etiopiske regering udførte mandag et luftangreb i Tigray-provinsens hovedstad Mekelle. Efter først at have beskyldt oprørsbevægelsen TFLP for at stå bag angrebet, lød meldingen fra det statskontrollerede nyhedsagentur få timer efter, at angrebet blev gennemført af regeringen for at forhindre civile dødsfald. Ifølge TFLP omkom tre mennesker under luftangrebet. FN anslår, at mindst 400.000 mennesker lever under hungernødslignende tilstande i Tigray som følge af den knapt et år lange konflikt.

Et udvalg bestående af 11 senatorer i den brasilianske kongres udsendte meget sent tirsdag en rapport på godt 1.200 sider, hvori de anbefaler, at Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, bliver anklaget for ”forbrydelser mod menneskeheden”. Ifølge rapporten har Bolsonaro bevidst ladet coronavirussen sprede sig i et forfejlet forsøg på at opnå ‘naturlig’ flokimmunitet i befolkningen. Det anslås, at regeringens håndtering af pandemien har kostet omkring 300.000 brasilianere livet. Føljetons Oliver Stilling skrev om Bolsonaro – og to andre diktator-typer – i en ‘Kære læser’ onsdag.

Den fængslede, russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj modtog onsdag Sakharov-prisen for tankefrihed, som uddeles årligt af Europa-Parlamentet. ”Han (Navalnyj, red.) har utrætteligt kæmpet mod korruptionen i Vladimir Putins regime. Det har kostet ham frihed og næsten også livet. Dagens pris anerkender hans umådelige mod og vi gentager vores opfordring til, at han løslades øjeblikkeligt”, skrev formand for Europa-Parlamentet, David Sassoli, i den forbindelse på Twitter.

Radio Loud vil den 3. januar skifte navn til 24Syv. Det bekræftede Berlingske Media torsdag over for Weekendavisen. Samtidig kunne mediekoncernen fortælle, at man vil købe 91 pct. af aktierne i Kulturradio Danmark, selskabet bag Radio Loud, hvis ellers Radio- og tv-nævnet giver grønt lys. ”24tyv” lød den kortfattede Twitter-kommentar fra Mads Brügger, tidligere programchef på Radio24syv.

Den 19-årige svenske rapper Einár er blevet skuddræbt i Stockholms-området Hammarby Sjöstad. Det kunne svensk politi bekræfte på et pressemøde fredag. Politiet formoder, at drabet var banderelateret. ”Det är ett ungt liv som släckts, och jag förstår att han har betytt mycket för många unga människor. Det är tragiskt att ännu ett liv har släckts”, udtaler statsminister Stefan Löfven.

Et sidste ord

Det slår os pludselig, at kalkuner faktisk er lidt… skurkagtige?

Kluk løs, for nu er det weekend. Ses på mandag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12