23. oktober 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Tragedien Ellemann

Skyggerne bliver længere og længere i Venstre. For prøvelserne er kun begyndt. Intet tyder på, at det gamle landboparti nu vil komme til at klare sig bedre hos vælgerne eller internt i regeringssamarbejdet, fordi 50-årige Jakob Ellemann-Jensen trækker sig, og dermed fuldender familieskæbnen: Ligesom faren Uffe Ellemann-Jensen bliver heller ikke sønnen nogensinde statsminister i Danmark. […]

Det bedste vi har set

Klimaet lader sig ikke vente på lappeløsninger. Hvis regeringen skal indfri sine klimamål inden 2030, skal vi hive CO2 ud af luften. Anden uge af Føljetons efterårsskole skal handle om CO2-fangst, der er regeringens helt store satsning – men af modstandere kaldes en eventyrløsning, der risikerer at lægge pengene og jordens fremtid i hænderne på olie- og gasindustrien.

Sådan behøver det ikke nødvendigvis at være. Men hvis fangstdrømmene ikke skal fejle fatalt, afhænger det dels af, om pengene bruges korrekt, og dels af spørgsmålet til en million kroner: Kan det reelt redde kloden? /Emma Louise Stenholm

Mysteriet under jorden


Mysteriet under jorden

Er det med at grave kulstof langt ned under havets overflade i virkeligheden bare fugle på taget? Få svaret fra Danmarks førende fangstforsker Philip Fosbøl fra DTU i samtale med Føljetons Lars Trier Mogensen i hans podcast Guld og Grønne skove.

Carbon capture – the hopes, challenges and controversies


Carbon capture – the hopes, challenges and controversies

Financial Times har lavet en god, 20 minutter lang minidokumentar, der giver overblik over de vigtigste politiske udfordringer for CO2-fangst ved både at spørge de uafhængige eksperter og olieindustrien selv.

+ Tør du stole på de fossile giganter, viser Shell, hvordan de suger CO2’en ud at atmosfæren – og BP hvordan de helt ublu bruger fanget kulstof til at udvinde endnu mere olie.

Klimaløsninger for oliepenge

Klimaløsninger for oliepenge

“Vi har sagt det tydeligt, at vi skal tage et samfundsansvar, når vi er så store og har tjent så mange penge. Vi dækker en niche, som ellers ikke ville være dækket, og vi har den kompetence, der skal til, for at kunne gennemføre det. Det ligger der en forpligtelse i,” sagde Sverre Overå fra olieselskabet Equinor, da vi sidste år besøgte deres nye lagringsprojekt ud for Bergen, hvor CO2’en skal 2.500 km ned under havet.

Hvad er dit bedste argument for eller imod CO2-fangst? Send os det her, og så sørger vi for at punktere det, inden ugen er omme.

I morgen spænder vi sikkerhedshjelmen langt oppe på Amager Bakke, der med sit spritnye demonstrationsanlæg kan bruge den fangede CO2 til at generere mere fjernvarme – og til at dyrke grøntsager.

 

Spisesedlen

FN-kommission finder nye beviser for russiske krigsforbrydelser begået i Ukraine. (New York Times)

Udgifterne til specialundervisning i København er steget markant. (Politiken)

Kvinder i Island gør klar til at strejke for mere ligestilling – inklusive premierminister Katrín Jakobsdóttir. (The Guardian)

Kinesiske skattemyndigheder indleder undersøgelse af iPhone-producenten Foxconn. (BBC)

Præsidentvalget i Argentina skal ud i anden runde. (CNN)

Global milliardærskat ville kunne indbringe 250 mio. dollars årligt, siger EU Tax Observatory. (Reuters)

Nærsynet

Den civile tragedie fortsætter

Den civile tragedie fortsætter

I en fælles udtalelse opfordrer USA, Canada, Frankrig, Tyskland, Storbritannien og Italien nu Israel til at overholde den humanitære folkeret og beskytte civile. Samtidig lyder det dog også, at man støtter Israels ret til at forsvare sig selv. Erklæringen kommer efter USA’s præsident Joe Biden havde indkaldt til et telefonmøde mellem de forskellige landes ledere. Det anslås af sundhedsministeriet i Gazastriben, at mindst 4.741 palæstinensere nu er blevet dræbt af israelske luftangreb.

Imens skriver statsminister Mette Frederiksen (S) i et længere opslag på Facebook, at Israel “selvfølgelig [skal] overholde krigens love”, og at hun “tager afstand fra alle, der måtte hylde de grusomheder, som rammer palæstinenserne”. Men også, at Israel “både må og skal” forsvare sig selv, og at hun derudover “græmmes” over opbakningen til Hamas.

+ Flere tusinde i København deltog søndag i en støttedemonstration for Palæstinas civile.

++ En ny konvoj med nødhjælp er kommet ind i Gazastriben. Den humanitære situation er dog fortsat katastrofal.

+++ Ifølge det israelske militær (IDF) holder Hamas nu 222 gidsler.

++++ Israel har efter eget udsagn påbegyndt “begrænsede razziaer” i Gazastriben.

+++++ Mindst 23 journalister er blevet dræbt i løbet af krigens to første uger, anslår Committee to Protect Journalists.

Et sidste ord

Hvad er dit bedste argument for eller imod CO2-fangst? Send os det her, og så sørger vi for at punktere det, inden ugen er omme.

I morgen spænder vi sikkerhedshjelmen langt oppe på Amager Bakke, der med sit spritnye demonstrationsanlæg kan bruge den fangede CO2 til at generere mere fjernvarme – og til at dyrke grøntsager.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12