24. april 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Flere nuancer af skrald

Der findes vel ikke et egentligt ord for det, men flovhed eller skyld kommer nok nærmest: Den der følelse, som kan skylle ind over en, når man af bekvemmelighed bevidst ignorerer den moderne affaldssorterings muligheder, påbud og nudging og bare dumper hele lortet i den samme skraldespand og håber, at en myndighedsperson længere henne i […]

Kære læser

Brexit kan igen gøre Irland til IRA-land

Drab i Derry. ”Historien er et mareridt, jeg prøver at vågne fra,” skrev den irske forfatter James Joyce i mesterværket og murstenen Ulysses. Mon ikke de ord i disse dage vækker genklang blandt Joyces landsmænd på den irske ø. I dag bliver den 29-årig irske journalist Lyra Mckees begravet efter i sidste uge at være blevet […]

Spisesedlen

ISIS tager ansvar for terrorangreb i Sri Lanka. Terrororganisationen frigav tirsdag en video, hvor den hovedmistænkte ses sværge troskab til ISIS sammen med en meddelelse om, at det var dem, som stod bag de koordinerede selvmordsbombeangreb på en række hoteller og kirker i det sydasiatiske land. Det er dog endnu uvist, hvor meget kontakt den hovedmistænkte reelt har haft med ISIS forud for angrebet.

Hver syttende færdiguddannede flytter fra Danmark efter dimission. Det skriver DR på baggrund af en rundspørge udført af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Heraf er færdiguddannede i studier såsom Globale områdestudier, Innovation and Business, Animation og International sikkerhed og folkeret blandt dem, der hyppigst får job i udlandet.

Malawi påbegynder pilotprojekt af vaccinering af børn mod malaria. Projektet er koordineret af Verdenssundhedsorganisationen WHO, der også forventer at introducere den såkaldte RTS,S-vaccine i Kenya og Ghana i de kommende uger. Udviklingen af RTS,S har været 30 år undervejs, og skulle ifølge WHO kunne forebygge udbrud af malaria i 40 pct. af tilfældene. Mere end 250.000 børn under fem dør årligt af malaria i Afrika.

Flere danske fødevarevirksomheder har modtaget trusselsbreve med ukendt pulver. I brevene, der er afsendt fra Belgien, advares der om, at virksomhederne vil få deres varer i supermarkederne forgiftet, hvis ikke de overfører 300.000 euro i Bitcoins. Fødevarevirksomheder i blandt andet Sverige og Italien har også modtaget lignende breve i løbet af april.

NASA måler marsskælv for første gang. Ved hjælp af en seismograf installeret på NASA’s InSight-rumsonde er det for første gang lykkedes forskere at opfange et mindre udsving på Mars fra et såkaldt ”marsskælv” svarende til en styrke på omtrent to på richterskalaen. Forskerne håber på i fremtiden at kunne bruge målingerne til at afdække indholdet af planetens indre.

Et sidste ord

I Japan holder de konkurrencer i præcisionsgang, hvilket velsagtens bedst kan beskrives som synkronsvømning på land. Imens er vi mange, der ikke engang kan gå forbi et andet menneske på fortovet uden at skulle lave den ulideligt pinlige ”passerer vi hinanden til højre eller venstre”-dans.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12