24. april 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Putins syndsforladelse

Dirch Passer er reinkarnationen af profeten Muhammed, Satan er blevet god og hedder nu Ardor, Gud vil gerne være overdommer i Vild med Dans og er i øvrigt glad for at bruge semikolon. Nej, vi har hverken fået en hjerneblødning eller fundet en ukendt programoversigt fra Casper og Mandrilaftalen – det var den skinbarlige sandhed […]

Kære læser

Den anden kanon 

Føljeton har helt uforstående måtte konstatere, at den litterære kanon fra 2004 ikke er blevet afskaffet, siden vi i sidste uge kritiserede kanonisering som fænomen. Som vi har påpeget, udgør kanonisering i sig selv en art historieforfalskning. Men den største forfalskning har dog fundet sted i det omfang, kvinder og minoriteter – på trods af deres historiske vigtige bidrag – holdes ude. Så hvis man nu skulle have en kanon, vil vi som minimum foreslå, at disse forfattere optages i den.

Det bedste vi har set

“Må jeg se dine papirer?“

“Det er svært for folk, som aldrig har oplevet det, at forstå, hvad det vil sige at mangle de rette dokumenter. Hver dag læser vi om vores egne immigrationsbetjente, som bruger og misbruger deres nyligt vundne autoritet til at afvise mistænksomme fremmede ved vores grænser. Nydelsen i at ydmyge de magtesløse må ikke undervurderes. Selv som en lille dreng kunne jeg se, det var tilfældet. Hvor som helst der er bureaukrater, er politistaten idealet.“ Tankevækkende immigrant-essay ovre hos Literary Hub – endog med gode billeder.

 

Popcorntid 

Popcorntid 

Det er lørdag, og genåbningen er så småt i gang. Så hvis du ikke har planer i aften, kan det skyldes en af disse to muligheder:
1. Du nåede ikke at få bord på nogen restaurant i nærheden af, hvor du bor.
2. Du hader restauranter (og mennesker).
Selv falder vi under kategori 2. Ej, det er selvfølgelig pjat. Vi prøver egentlig bare at sige, at vi har fundet det perfekte redskab til en lørdag på sofaen. En søgemaskine, der ud fra dine selvvalgte krav præsenterer dig for en række fede film, der lever op til dem. Genialt.

Public servicens vingesus 

Nu vi snakker smarte søgemaskiner, skal du heller ikke snydes for denne. DR har digitaliseret alle sine gamle programoversigter fra 1925 til 1983, og det er altså guf for vores historiske nysgerrighed. For som DR-arkivar Louise Broch bemærker: “Programoversigterne giver blandt meget andet et billede af, hvad DR sendte i de første år efter starten i 1925, og hvad DR sendte under Anden Verdenskrig. Man kan for eksempel også blive klogere på, hvad fjernsynet sendte lige efter starten den 2. oktober 1951, hvad P3 bød på efter starten i 1960’erne, eller hvordan en typisk tv-aften så ud i monopolets tid i 1970’erne.“ Selve programoversigtssøgemaskinen (hvilket ord!) kan tilgås lige her.

Spisesedlen

Danske Bank meddelte mandag, at deres adm. direktør, Chris Vogelzang, er mistænkt for lovovertrædelser vedrørende forebyggelse af hvidvask i den hollandske bank ABN AMRO. Her arbejdede Vogelzang fra 2000-2017. Vogelzang træder derfor tilbage fra sin post i Danske Bank, da han ikke ønsker, at hans person skal “stå i vejen for Danske Banks fortsatte udvikling“. I ugens anden dårlige Danske Bank-nyhed kunne Børsen tirsdag afsløre, at den amerikanske stat har valgt at anlægge en erstatningssag mod Danske Bank og dens tidligere direktør Thomas Borgen som følge af hvidvaskskandalen.

Efter flere ugers spænding stod det tirsdag klart i Tyskland, at kanslerkandidaten for kristenkonservative CDU/CSU bliver Nordrhein-Westfalens ministerpræsident, Armin Laschet. Konkurrenten Markus Söder valgte at trække sig, da Laschet havde vundet CDU-bestyrelsens opbakning. Dagen forinden annoncerede De Grønne, at deres kanslerkandidat bliver partiets medformand Annalena Baerbock. Hende skrev David Dragsted om i en analyse tirsdag.

Store dele af USA kunne ånde lettet op, efter den hvide politibetjent Derek Chauvin natten til onsdag (dansk tid) blev kendt skyldig i drab på den sorte amerikaner George Floyd. “Det her kan blive et kæmpe skridt fremad i marchen mod retfærdighed i Amerika,“ udtalte præsident Joe Biden i en tale efter domsfældelsen. Det er endnu uvist, hvor mange års fængsel Chauvin kan se frem til.

Dansk Sygeplejeråd (DSR) varslede torsdag strejke for 10 pct. af deres medlemmer. Strejkevarslingen kommer efter, at et flertal har takket nej til den foreslåede overenskomstaftale. Sygeplejerskerne er bl.a. utilfredse med den forhandlede lønstigning, som de mener er for lille. “Sygeplejerskerne oplever ikke – og har ikke gjort det i årtier – at få den nødvendige, lønmæssige anerkendelse for deres kompetencer og det ansvar, de løfter hver dag,“ fortæller DSR-formand Grete Christensen i en pressemeddelelse. En eventuel strejke vil begynde mellem 20. og 21. maj.

Den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj besluttede fredag at indstille sin sultestrejke, efter læger har vurderet, at Navalnyj ellers risikerede at dø. Oppositionslederen indledte sin sultestrejke den 31. marts i protest mod, at han ikke kunne få behandling for sine smerter. Navalnyj blev sidste år forsøgt myrdet med nervegiften Novitjok og afsoner nu en to et halvt år lang fængselsdom i en straffelejr i byen Pokrov.

Et sidste ord

Har du nogensinde tænkt over, at britisk udtale godt kan være lidt… forstyrrende?

God weekend – vi rockes ved!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12