24. august 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Sultekunstneren Viktor Axelsen

”Dengang var hele byen optaget af sultekunstneren; fra sultedag til sultedag øgedes deltagelsen; enhver ville se sultekunstneren mindst én gang om dagen; på de senere dage var der abonnenter som sad hele dagen foran det lille tremmebur […]” I Franz Kafkas novelle ”En sultekunstner” møder vi en mand, der har ofret alt for sin kunst. […]

Kære læser

Stefan Löfven har fået nederlag nok

Svensk politik synes fastlåst – og statsminister Stefan Löfven orker ikke længere at lege låsesmed. På Socialdemokraternas sommermøde meddelte partiets mangeårige formand, at han trækker sig til november. Så nu skal de svenske sosser finde en ny frontfigur, som kan overtage statsministerposten og føre Socialdemokraterna mod en valgsejr i 2022. Selvom Löfvens udmelding tog de […]

Det bedste vi har set

Kampen om currywursten

Kampen om currywursten

DR’s podcast Stjerner og Striber gik tidligere på sommeren tæt på Tysklands afgående kansler Angela Merkel. Podcastens underholdende, afvæbnende og intelligente formidling af tysk politik fortsætter. I august har korrespondenterne Stéphanie Surrugue, Michael Reiter og Lasse Engelbrecht indtil videre udkommet med fire afsnit – de to første om de problemer, CDU’s kanslerkandidat Armin Laschet har bragt sig i, og de to sidste simpelthen om currywursten (og det, der hører med). Anbefalelsesværdigt.

+ Politico Europe: SPD’s kanslerkandidat Olaf Scholz fører stort i meningsmålingerne.

Tom Cruise kom forbi

Tom Cruise kom forbi

I den lettere afdeling: Skuespilleren Tom Cruise har været i den engelske by Birmingham. Her spiste han en ”berømt” chicken tikka masala på en lokal restaurant, og den smagte åbenbart så godt, at han bestilte en mere. Hvem gør det? The Guardians Stuart Heritage skriver om, hvordan Tom Cruise aldrig gør noget halvt – eller måske aldrig ikke-dobbelt. I hvert fald mere end os andre. Nå, whatever. Herlig britisk sarkasme.

Den formålsløse krig 

Den formålsløse krig 

Den første anglo-afghanske krig, som blev udkæmpet i begyndelsen til midten af 1800-tallet, er siden beskrevet som ”en krig uden noget kløgtigt formål”. Og sådan har det været med de fleste konflikter i regionen siden. Dette glimrende afsnit af historiepodcasten The Rest is History handler om, hvorfor Afghanistan er ”imperiernes kirkegård”.

Spisesedlen

G7-hastetopmøde om Afghanistan. Tirsdag mødes lederne fra verdens syv største økonomier – USA, Canada, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Italien – på virtuelt hastetopmøde om Afghanistan. Ifølge den britiske premierminister, Boris Johnson, der har formandskab for G7-gruppen, er målet hurtigst muligt at ”koordinere international handling”.

Højesteret skal afgøre Loyal to Familias fremtid. Efter Københavns Byret og Østre Landsret har dømt banden Loyal to Familia (LTF) ulovlig, skal Højesteret nu vurdere, om foreningen virker ved vold og dermed i henhold til grundloven kan opløses ved dom. Når retssagen begynder i dag, tirsdag, er det første gang i grundlovens historie, der føres sag om opløsning af en bande.

Sygeplejerskestrejke rammer psykiatrien. Dansk Sygeplejeråd varslede mandag en sjette udvidelse af strejken, der blev indledt i juni og i dag tæller op mod 5.500 sygeplejersker. Foruden de allerede varslede udvidelser, vil yderligere 173 sygeplejersker – denne gang fra psykiatrien – nedlægge arbejdet, hvis ikke en løsning findes inden den 21. september.

Israel bomber Hamas-anlæg i Gaza. Det sker som reaktion på brandballoner, der mandag blev affyret fra Gaza. Ifølge palæstinenserne havde brandballonerne til formål at presse Israel til at lette restriktionerne i Gaza og tillade bistand til det besatte område. Der er fortsat ingen meldinger om døde i Israels angreb, der ifølge militæret var rettet mod et våbenproduktionsanlæg og raketaffyringssted tilhørende Hamas.

Mette Frederiksen ønsker politisk kulturændring. I Politiken følger (betalingsmur) statsministeren op på debatten om kulturen på Christiansborg, som ifølge hende foregår ”ud fra logikker, som forhindrer løsningen af samfundets største problemer”. Løsningerne, der skal findes som led i et større reformprogram, forventes hun at præsentere på tirsdagens konference om fremtidens Danmark.

Et sidste ord

Sjældent har vi været så benovede over to kugler, der rammer hinanden.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12