24. februar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Klokken 4, Kyjiv bombes

Det føles på en og samme tid historisk storladent og komplet surrealistisk at skulle til at tale om, at der nu er krig i Europa. Mens vi sidder på vores varme NATO-medlemskab, er Ukraine nu overladt til sig selv i krigen mod Rusland, der kl. 4 i morges endegyldigt gik fra latent trussel til uopsættelig […]

Kære læser

Kvinde kend dine kvoter

I begyndelsen af februar flyttede Ligestillingsministeriets fra Beskæftigelsesministeriet lokaler i Holmens Kanal til Transportministeriet i Færøsk Pakhus. Og selvom ligestilling måske rimede bedre på beskæftigelse, så er der pludselig kommet fart på med Trine Bramsen (S) bag rettet. I mandags ændrede den danske regering holdning til fordel for et EU-direktiv fra 2012, der vil skabe […]

Det bedste vi har set

Om invasionen 

Om invasionen 

Så valgte Ruslands præsident Vladimir Putin altså at invadere Ukraine i fuld skala. Men hvorfor – og hvad er det, han vil? BBC forklarer.

+ International kommentator David Ignatius i Washington Post: ‘En dødelig, djævelsk informationskrig udfolder sig i Ukraine.’

++ CNN: USA’s præsident Joe Bidens forgænger Donald Trump kalder Vladimir Putins træk genialt.

+++ Cyberkrig for fuld udblæsning: Ny malware fundet i Ukraine. Målet er at smadre landets finanssektor. Tråd på Twitter af MIT Technolgy Reviews cyberreporter Patrick Howell O’Neill.

++++ Kommentar af den lettiske journalist Kristops Andrejsons i Foreign Policy: ‘Rusland og Ukraine er fanget i middelalderlige myter.’ Andrejsons driver podcasten Eastern Border.

Væk fra skrivebordet og ud og passe børn

Væk fra skrivebordet og ud og passe børn

En hyggelig parentes af en artikel i Djøfbladet, men alligevel: På grund af coronapandemien var flere aarhusianske daginstitutioner blevet lagt ned, og vikarlisterne var udtømte. Så kommunens afdeling for Børn og Unge spurgte, om der ikke var nogen administrative medarbejdere, der kunne give en hånd. Det gjorde skrivebordskonsulenten Anders Probst-Jensen så. Det blev til tre dage hos daginstitutionen Søskrænten. “Jeg er træt på en anden måde. Jeg får rigtig meget dejlig frisk luft, fordi vi er så meget ude med børnene. Og der er ikke den samme form for stress som i mit normale job. Med børn er man nødt til at tage den med ro. Man når kun noget, hvis man skynder sig langsomt. Det er en lidt anden måde at gå til opgaverne på, som vi sikkert godt kunne lære noget af i forvaltningen.“

Da Praggnanandhaa slog Carlsen 

Da Praggnanandhaa slog Carlsen

Indiske Rameshbabu Praggnanandhaa på kun 16 år har slået verdens bedste skakspiller Magnus Carlsen i en online lynskakturnering. I Chennai (tidligere Madras), hvor Praggnanandhaa bor, var klokken næsten tre om natten. Ifølge medierne sendte han straks en sms til sin træner og vækkede sin far for at fortælle om sejren. Han er den yngste person, som har vundet over Carlsen, 31, siden han blev verdensmester i 2013. Carlsen har lidt af senfølger efter at have pådraget sig corona, men det skal ikke tage noget fra Praggnanandhaas sejr. The New York Times skriver om det her (blød betalingsmur).

+ Gennemspil selv Carlsen og Praggnanandhaas parti her.

++ Hold øje med skakspilleren Levy Rozmans populære YouTube-kanal GothamChess, hvor han snart vil gennemgå, hvad der skete. Her er hans seneste video fra onsdag, hvor han analyserer, hvorfor Carlsen (normalt) er så god.

Spisesedlen

Rusland invaderer Ukraine. Omkring kl. fire i nat dansk tid gav Ruslands præsident Vladimir Putin ordre på at indlede militære angreb for at “demilitarisere“ Ukraine. Kort efter fandt de første eksplosioner sted uden for Ukraines største byer, heriblandt Kharkov og hovedstaden Kiev. Kommandocentre i begge byer er blevet ramt af missiler, oplyser den ukrainske regering. Der er dannet store bilkøer udenfor Kiev, hvorfra folk nu flygter.

EU-kommissionen vil præsentere “massive“ sanktioner mod Rusland. EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen meddelte torsdag morgen på et pressemøde, at kommissionen arbejder på en pakke af “massive og målrettede sanktioner“ som vil sigte efter at ramme “strategiske dele af Ruslands økonomi“. USA’s præsident Joe Biden har også meddelt, at G7-landene og NATO’s allierede vil samarbejde om sanktioner mod Rusland.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fordømmer Russisk invasion. Den danske regering vil koordinere med sine allierede om den stærkest mulige internationale reaktion på Ruslands invasion af Ukraine. Det oplyser udenrigsministeren på Twitter. Derudover kalder han invasionen et “afskyeligt brud på international lov“ og skriver, at “Rusland bærer det fulde ansvar for denne unødvendige konflikt“.

Anklagere i retssag mod Donald Trump har sagt op. De to anklagere Carey Dunne og Mark Pomerantz, som stod i spidsen for en retssag mod USA’s forhenværende præsident Donald Trump, har onsdag valgt at trække sig fra sagen. Donald Trump er anklaget for at angive falske værdiansættelser af sit selskabs aktiver, så det kan betale mindre i skat og opnå bedre aftaler på lån. Opsigelserne finder sted efter en længere pause i sagen uden bevisfremlæggelser. Efterforskningen er dog stadig åben.

Roskilde Festival præsenterer 92 kunstnere. På årets program er bla. navne som The Strokes, Post Malone og Megan Thee Stallion. Det oplyser Roskilde Festival i en pressemeddelse. Den populære festival måtte aflyses i 2020 og 2021 pga. coronapandemien, men arrangørerne forventer nu at kunne afvikle festivalen uden restriktioner, når den løber af stablen til sommer.

Et sidste ord

Den afdøde britiske politiker Tony Benn har (stadig) en tale til tiden.

Vi ses i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12