24. februar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kunst som kriseknuser

På side 50 af det nye regeringsgrundlag “Ansvar for Danmark”, der udkom ved årsskiftet, sidestilles kunst og kultur med andre erhverv som en livsnødvendig løsning på klima-, trivsels- og velfærdskrisen. Det sker under den ellers ikke så oprørske overskrift “kultur og kirke”. Sidestillingen tegner et billede af, at Moderaterne har fået indført meget af deres […]

Kære læser

12 veje til fred

Få dage inden Ruslands invasion af Ukraine – som der i dag fredag er årsdag for – mødtes Xi Jinping og Vladimir Putin i Moskva. Her blev de to præsidenter enige om, at deres partnerskab var “uden grænser”, og at intet som helst “samarbejdsområde“ mellem Kina og Rusland var “forbudt”. Siden er det ikke meget, […]

Det bedste vi har set

Still going Strong

Still going Strong

Sidste år bragte The New Yorker et stort portræt af skuespilleren Jeremy Strong, som spiller Kendall Roy i den populære tv-serie Succession. Han var selv overrasket over den måde, han blev beskrevet på, og flere af hans kendte venner var bagefter ude og kalde artiklen et karaktermord. Nu kommer det, der nok er sidste sæson af serien, og herremagasinet GQ har interviewet Strong – bl.a. om portrættet i The New Yorker.

Hvad nu med Big Bang?

Hvad nu med Big Bang?

Det fænomenale, ja, mirakuløse James Webb-teleskop har opdaget seks nye galakser. “Baseret på lysets farve ser det ud til, at disse galakser befinder sig langt, langt borte – opstået nogle få hundrede millioner år efter Big Bang. Alligevel havde de allerede vokset sig store – uventet store ifølge forskerne bag det nye studie.” Videnskab.dk ser på historien, som kan vise sig at trække tæppet væk under ret meget, vi troede, vi troede.

Maskinel fredagskontemplation

Maskinel fredagskontemplation

20 mekaniske principper kombineret i en i øvrigt ubrugelige Lego-maskine. Underligt, meditativt og lærerigt. 7 minutter og 20 sekunder af dit liv.

Spisesedlen

Ny FN-resolution opfordrer til russisk tilbagetrækning. I anledning af etårsdagen for Ruslands invasion af Ukraine stemte et stort flertal i FN’s generalforsamling torsdag for en ikke-bindende resolution, der opfordrer til “omfattende, retfærdig og varig fred”. Udover Rusland valgte kun Belarus, Nordkorea, Eritrea, Mali, Nicaragua og Syrien at stemme imod.

Politisk flertal vedtager hjælp til udsatte børnefamilier. Torsdag aften blev regeringen sammen med SF, Radikale Venstre og Alternativet enige om en ramme for de 300 mio. kr. i inflationshjælp, der skal gå til familier, som modtager enten ressourceforløbsydelse eller ydelser i kontanthjælpssystemet. Aftalen omfatter omkring 40.500 familier, der kan se frem til et skattefrit beløb per barn.

4.600 ukrainere har forladt Danmark igen. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, efter 31.400 ukrainske statsborgere sidste år ankom til Danmark. Ud af de 4.600 mennesker, som har forladt landet, er 3.300 vendt tilbage til Ukraine. Ifølge opgørelsen udgjorde kvinder og børn 85 pct. af alle indvandrede ukrainere i 2022, mens alle 98 kommuner har modtaget ukrainske flygtninge.

Canada vil undersøge TikTok. Ifølge Canadas privatlivskommissær vil man nu undersøge, om det kinesiskejede sociale medie overholder de canadiske regler om brugerdata. Undersøgelsen vil særligt fokusere på, om der “indsamles gyldigt og meningsfuldt samtykke til at personlige informationer kan indsamles, bruges og deles”. Canada har tidligere beskyldt Kina for at spionere i landet.

Togulykke i Ohio kunne være undgået. Den opsigtsvækkende ulykke, der førte til et større kemikalieudslip ved byen East Palestine i februar, var ifølge forperson for USA’s nationale transportsikkerhedsråd Jennifer Homendy “100 pct. undgåelig”. Samtidig viser en opdateret opgørelse fra Ohio Department of Natural Resources, at knap 45.000 dyr er døde som følge af ulykken.

Et sidste ord

Stemningen var helt fantastisk på redaktionen, da vi sendte dig dagens Føljeton. Rick Astleys Never Gonna Give You Up drønede ud af højtalerne, mens vi sang og skrev dagens tekster. Faktisk var det så festligt, at selv vores chefredaktør nåede at dappe hele 823 gange (men bare rolig, vi har undladt at vedhæfte videomateriale 😹).

I dette øjeblik vinker vi farvel til dig. Men vi ses med 98 pct. sandsynlighed i morgen. 😎

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12