24. juli 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Alexander Boris de Pfeffel Johnson – folkets mand?

Et tordenvejr af apokalyptiske dimensioner ramte tirsdag aften London. Eftersom Boris Johnson nogle timer forinden var blevet udpeget som Storbritannien nye premierminister efter en afstemning blandt det konservative partis små 160.000 medlemmer, fandt mange det nærliggende at udlægge uvejret som et varsel fra oven. Hvis man et øjeblik skal tænke lidt kollegialt, ville den detalje […]

Kære læser

Verdens fattigdom er tæt forbundet med klimaforandringerne

Forleden kom den første store statusrapport på FN’s såkaldte verdensmål, der er vedtaget i 2015 og skal være indfriet i 2030. I alt er der 17 mål på områder som klima, sundhed, ulighed og fattigdom. I denne uge gennemgår vi statusrapporten område for område og ser, om der er grund til optimisme. I dag tager […]

Det bedste vi har set

Grønlandsfareren Gudrun Hasle

Grønlandsfareren Gudrun Hasle

Billedkunstneren Gudrun Hasle (f.1979) er flyttet til Grønland med sin mand og sine børn. Det er hun glad for, og til den grønlandske nationaldag arrangerede hun en ”drømmeparade” gennnem Nuuk, hvor indbyggerne havde syet grønlandske ord og sætninger, som betyder noget for dem, på nogle store bannere. Føljetons Oliver Stilling har interviewet Hasle om hendes grønlandsliv til Børsens digitale kunstmagasin Atelier. Hasles ordblindhed fylder meget i hendes kunst, så det gør det også i interviewet, der har fundet sted pr. korrespondance. ”Jeg belv flov over, at jeg ikke ratig har tænkt på Grønland, før jeg skulle broge Grønland til noget. Flov over at opdage, at Danmark betyder så meget i den grønlanske beveshed, men at i den danske bevest hed er Grønland bare et koma.”

Boris Johnsons tomme løfter

Boris Johnsons tomme løfter

Allestedsnærværende The New Yorker har selvfølgelig allerede været på pletten. I juni bragte magasinet et glimrende dybdeborende portræt af Storbritanniens nye premierminister. Her har du det.

Kubrick som Lego

Kubrick som Lego

Ondskabens hotel, Stanley Kubricks film fra 1980 baseret på gyserkongen Stephen Kings roman, er ikke for sarte sjæle. Men måske er den lettere at fordøje i den lidt lettere stop motion-version her, som en fan ved navn Wim Laroy har bygget i Lego. Og dog: Stemningen er for så vidt ikke mindre ubehagelig end i originalen. Måske skyldes det musikken. Jack Nicholson ligner ret godt.

Spisesedlen

EU forbyder torskefiskeri i Østersøen med øjeblikkelig virkning. Forbuddet kommer, fordi bestanden er truet, og gælder farvandet fra Sjælland til de baltiske lande. ”Det her er rigtig kolort for det bornholmske fiskeri,” udtaler formanden for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening til DR.

Russisk-kinesisk luftpatrulje skaber spændinger på den koreanske halvø. To russiske TU-95-bombefly og to kinesiske H-6-bombefly samt et russisk A-50-fly og et og kinesisk KJ-200-fly fløj tirsdag på de to landes første fælles patrulje i den asiatiske del af Stillehavet. Japan og Sydkorea mener, de var inde i deres luftrum.

Facebook skal hoste op med milliarder til den amerikanske stat. USA’s føderale handelskommission FTC har i nogen tid efterforsket Facebooks håndtering af 87 millioner brugeres data i forbindelse med Cambridge Analytica-skandalen, og nu er et forlig med techgiganten at være på trapperne: Facebook skal betale cirka fem milliarder dollars.

 

Adskillige kunstværker er forsvundet fra Frankrigs præsidentpalads. Franske detektiver er ved at undersøge, hvor mere end 50.000 effekter, herunder malerier, antikke møbler og porcelæn, kan være blevet af. Tingene er forsvundet gennem årene fra Élyséepalæet og andre statsejede bygninger og boliger, skriver Artnet.

Australier taget med 273 kilo amfetamin efter at være kørt ind i politibil. Den 28-årige australier ramlede sin varevogn ind i en patruljevogn, der var parkeret uden for Sydneys politistation. Da hans bil blev undersøgt, indeholdt den amfetamin, der ville kunne handles for næsten en milliard kroner på gaden.

Et sidste ord

Der har lige været afholdt traktortræk i sønderjyske Sdr. Hygum for 14. gang. Men selv om vejret bare har været ”noget pis, ik’ åå’, så er det bare kanonje!”

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12