24. juni 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Fornuft og fred

Immanuel Kants livshistorie var ifølge digteren Heinrich Heine meget kedelig, for han havde hverken et liv eller en historie. Til gengæld havde han så meget andet! Blandt andet en veludviklet kritisk sans, som han brugte til at formulere det grundlæggende etiske princip om det kategoriske imperativ. Det kan opsummeres til, at man bør handle således, […]

Kære læser

Når nobelprisvindere tager fejl

Han var en af de få, der forudså økonomiens kollaps i 2008 – og nu har han løsningen på klimakrisen. Faktisk står vi selv med redskaberne i den ene hånd, mens vi holder den anden for øjnene. Men det gør Steve Keen ikke. I sin venstre holder han røret for det apparat, der filtrerer luften […]

Det bedste vi har set

Bonsaitræets hemmeligheder

Bonsaitræets hemmeligheder

Føljeton er de danske dagblades svar på bonsaitræet: først plantet lige så forsigtigt, dernæst passet og plejet og fint beskåret gennem en årrække. Der skal nok være nogle bonsai-eksperter mellem Føljetons læsere. Men til dem, som ikke er det, har vi fundet et ret fornøjeligt afsnit af YouTube-programmet The Backpacking Biologist, hvor vores biolog ser nærmere på, hvordan et bonsaitræ bliver til.

+ Hvis du ikke gider se på bonsai-træer eller føler, at det er ”tortur”, så er her noget helt andet. Det er et gyldent klip fra Christoffer Guldbrandsens dokumentar Lykketoft Finale (2005), hvor den daværende partiformand bliver edderspændt rasende efter at have været udsat for noget, han nok ville sige er tortur. ”Nu må I kraftedeme stoppe!

Skolepigernes helt

Skolepigernes helt

Korrespondent Puk Damsgaard er i Afghanistan, hvor hun møder en mand, som driver 35 ulovlige pigeskoler, fordi han insisterer på, at piger og kvinder også har ret til uddannelse – trods Taliban-styrets formørkede love. DR’s hæderkronede udlandsprogram Horisont, når det er bedst.

Tidens monotone, følelsesløse stemmer

Tidens monotone, følelsesløse stemmer

“Fra indie-rock til SoundCloud-rap – alverdens musikere bekæmper den moderne eksistens’ helvede med tomhed i deres stemmer.“ En ret god tekst i Pitchfork forklarer opblomstringen af “dissociation“ i populærmusikken. Gode links i teksten. Fun fact: Det var den franske læge, filosof og psykoterapeut Pierre Marie Félix Janet, som først brugte ordet dissociation – i sit videnskabelige studie L’automisme psychologique fra 1889.

Spisesedlen

EU giver kandidatstatus til Ukraine og Moldova. Som ventet sagde statslederne fra de 27 medlemslande torsdag ja til, at optagelsesforhandlingerne for de to lande kan gå i gang. For at blive accepteret som EU-medlem skal Ukraine og Moldova dog først opfylde en lang række økonomiske og politiske krav, hvorfor processen forventes at tage flere år. “Ukraines fremtid ligger inden for EU,“ skriver en glad Volodymyr Zelenskij på Twitter.

Hård kritik af regeringen i udkast til minkkommissionens beretning. Ifølge Weekendavisen viser (betalingsmur) et udkast til den beretning, der bliver overdraget til Folketinget torsdag næste uge, at kommissionen retter kritik mod både regeringen, ministerier og myndigheder. Eksempelvis lyder det, at Statsministeriet har handlet “meget kritisabelt“ under forløbet, der førte til aflivningen af landets mink. Avisen understreger dog også, at formuleringer kan blive ændret i den endelige beretning.

Det amerikanske senat vedtager ny våbenlovgivning. For første gang i knap 30 år har senatet godkendt en større stramning af våbenloven. Den indebærer eksempelvis, at det nu bliver forbudt at sælge våben til personer, der er blevet dømt for vold mod deres partnere. Forinden faldt dog en opsigtsvækkelse afgørelse fra den amerikanske højesteret, der i praksis vil udvide folks ret til at bære våben i USA.

Politisk flertal vil give økonomisk håndsrækning til pensionister. Det erfarer TV 2. Konkret vil der være tale om et supplerende skattefrit beløb på 5.000 kr. til de pensionister, der i dag modtager ældrecheck, svarende til en samlet udgift på ca. 1,12 mia. kr. Bag den nye aftale står regeringen sammen med Venstre, Konservative, SF, Enhedslisten og Radikale.

Støjbergs nye parti har fået over 40.000 vælgererklæringer. Det oplyser Indenrigsministeriet til Ritzau. Dermed tyder alt på, at Danmarksdemokraterne vil være at finde på stemmesedlen til næste folketingsvalg. Vælgererklæringerne skal dog formelt bekræftes igen om syv dage, før de er gældende. Det kræver i alt 20.182 vælgererklæringer for at blive opstillingsberettiget til valget.

Et sidste ord

Det er vigtigt at skylle sin mad – bare man ikke overgør det.

Fortsat god fredag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12