25. april 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

De franske vælgeres væddemål

“Hjertet har sine grunde, som fornuften ikke kender“ – Blaise Pascal. På papiret ligner det en jordskredssejr. Med 58,5 pct. af stemmerne sikrer Emmanuel Macron sig fem år encore, mens den højrenationale udfordrer Marine Le Pen må tage til takke med 41,5 pct. Ja, overskrifterne skriver nærmest sig selv: EU er reddet, populismen atter besejret, […]

Kære læser

Han er til at få kriller af

Litauen har foreslået, at EU indfører sanktioner mod den russisk-ortodokse kirkes overhoved, patriark Kirill. “Ja,“ udtalte den litauiske udenrigsminister Gabrielius Landsbergis søndag ifølge landets statslige tv-kanal LRT. “Sådan et forslag eksisterer, men eftersom diskussionen om en fælles holdning er undervejs, kan vi endnu ikke svare på, om det vil være muligt.“ Forslaget rammer hovedet på […]

Det bedste vi har set

Der er et vibe shift i luften 

Der er et vibe shift i luften 

Det forudsagde trend-guruen Sean Monahan allerede sidste år, og han plejer at vide, hvad han taler om. Det var nemlig bl.a. ham, der lagde navn til normcore-bølgen, der pludselig fik alle til at klæde sig som deprimerede familiefædre med sokker i sandalerne og joggingtøj på en fredag (tak for dén, Sean). Nu er den gal igen. Noget nyt er under opsejling, men i modsætning til tidligere stemningsskift, er det her ikke defineret endnu: Ingen ved, hvad de skal tage på, eller hvad de skal mene. Politikens Poptillæg sætter fænomenet under lup og gætter på, hvad vibe shiftet mon byder på. Rock, indie og ironi er på tegnebrættet, Gud bedre det.

Nye, gamle verdensorden 

Nye, gamle verdensorden 

Igennem de senere år er flere forskere begyndt at argumentere for, at brugen af Artificial Intelligence rekonstruerer koloniale mønstre for udnyttelse af mennesker og billig arbejdskraft – særligt i det Globale Syd. I en utroligt velskrevet og gennemresearchet ny serie følger MIT Technology Review i fodsporene på AI-industrien og kigger på dens indflydelse i bl.a. Indonesien, Sydafrika og Venezuela. Det er skræmmende (god) læsning.

Stenet bryllup

Stenet bryllup

Det her er nok snarere oplæg til et tankeeksperiment end en decideret læseoplevelse. Artiklen her er ikke outstanding, men historien er på sin vis. I Florida har en brud på sin bryllupsdag – og i ledtog med festens kok – valgt at putte hash i alle snacks og forretter. Resultatet, kan du måske regne ud, var en række overraskede, bange, ørlende og ufrivilligt skæve bryllupsgæster, som nu vil vide det samme, som du kan bruge resten af dagen på at overveje: Hvorfor??

Spisesedlen

Macron vinder præsidentvalget i Frankrig. Som den første franske præsident i 20 år blev Emmanuel Macron søndag genvalgt til posten. Macron fik 58 pct. af stemmerne, mens 41 pct. gik til modstanderen Marine Le Pen. 28 pct. af vælgerne udeblev, hvilket betyder, at valgdeltagelsen nåede sit laveste niveau i 50 år. “Jeg ved, at en række franskmænd har stemt på mig i dag, ikke for at støtte mine idéer, men for at stoppe den yderste højrefløjs idéer,“ sagde Macron i sin sejrstale.

Ukrainske flygtningebørn i Danmark får nu lov til at blive undervist på ukrainsk eller engelsk. Et bredt politisk flertal er blevet enige om at give kommunerne mere frihed til at imødekomme de ukrainske flygtningebørn. Det betyder bl.a., at ukrainske børn kan blive passet i særlige dagtilbud, hvor der bliver talt ukrainsk, og at der kan oprettes særlige grundskoler, hvor der vil blive undervist på ukrainsk og engelsk. Aftalen præsenteres på et pressemøde kl. 13.

Mindst 168 dræbt og 98 såret under sammenstød i Sudan. De voldsomme kampe foregår mellem etniske befolkningsgrupper i det konfliktprægede vestlige Darfur. Konflikterne i området er taget til, siden et militærkup fandt sted i oktober sidste år. Flygtningeorganisationen ‘The Coordinating Committee for Refugees and Displaced People’ beskyldte søndag militsen Janjaweed for at stå bag de mange drab.

Amerikanske ministre besøger Volodymyr Zelenskij. Natten til mandag dansk tid besøgte USA’s udenrigsminister Anthony Blinken og forsvarsminister Lloyd Austin den ukrainske præsident i Kyjiv. Under mødet oplyste Blinken, at USA vil sende sine diplomater tilbage til Ukraine i løbet at denne uge og lovede over to mia. kr. til Ukraine i millitærstøtte. Pengene skal hjælpe Ukraine med at anskaffe avancerede våben og luftforsvarssystemer.

Virksomheder sparer milliardbeløb i skat efter ny dom. En række store virksomheder sparer mellem en halv og en hel milliard kr. i skat, efter Østre Landsret har afsagt dom i et større sagskompleks. Det drejer sig om, at Skattestyrelsen har rejst omkring 150 sager mod 48 selskaber heriblandt Københavns Lufthavne og den amerikanske virksomhed NetApp. Landsretten har afgjort, at Skattestyrelsen har lavet en fejlvurdering mht. rentetilskrivninger, som virksomhederne altså nu slipper for at betale.

Et sidste ord

Godt det franske valg er overstået, så slipper vi for at lade som om, vi ved, hvad det gik ud på

Føljeton er tilbage i morgen. Adieu!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12