25. april 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Uundskyldelige handlinger

Lars Løkke Rasmussen har et forklaringsproblem. Da han mandag aften kom hjem efter et udenrigsministerbesøg i Luxembourg, stod endnu en møgsag og trippede utålmodigt: Jon Stephensen. TV 2 afslørede søndag aften, at den 63-årige Stephensen har sendt seksualiserende beskeder til et 19-årigt partimedlem. Lars Løkke bærer flere hatte disse dage, og oven i den seneste […]

Kære læser

En finanslov uden overraskelser

Mens Jon Stephensen og Moderaternes interne opgør løb med opmærksomheden, kunne SVM-regeringen mandag præsentere en tiltrængt sejr: En både bred og sparsom finanslovsaftale. 

Det bedste vi har set

Grønne Paris

Grønne Paris

Engang var Paris et smog-helvede. Okay, det er måske en overdrivelse, men byernes by har gennemgået en transformation, der betyder langt færre biler og mere plads til cykler og fod- og fumlegængerudfoldelser. Visionære enkeltindivider har gjort en kæmpe forskel. Denne glimrende artikel om Paris’ grønne udvikling i Slate er skrevet af journalisten Henry Grabar, som er aktuel med en bog om parkeringspladsen i USA (fed titel: Paved paradise).

Kontrolfreaken Jarmusch

Kontrolfreaken Jarmusch

“Jeg opfatter mig selv som en amatør,” siger Jim Jarmusch. “For ordet amatør har rod i ordet kærlighed. Så det handler om, at der er noget, man elsker at gøre, snarere end at der er nogle evner, man ikke har.” Fint lille interview med den 70-årige amerikanske filminstruktør.

Hvem skal pleje disse mennesker?

En lidt skæv artikel i Avisen Danmark om manglen på arbejdskraft i ældreplejen. Det er et interview med en 19-årig hjemmehjælper, men også en reportage fra en aften i kulturhuset Godset i Kolding, hvor hun skal holde foredrag om sit arbejde for et stort publikum, der spiser buffetmad og drikker “bobler i langstilkede glas”. Journalisten spørger hende, hvordan hun har det med at “hjælpe ældre mennesker med den intime hygiejne”. Tryk på linket her og få svaret.

Spisesedlen

Ni lande går sammen om fordobling af udvinding af strøm fra havvind i Nordsøen. Det fortalte den belgiske premierminister Alexander De Croo på et pressemøde i forbindelse med Nordsøtopmødet mandag: “Vi viser, at klimakrisen kan adresseres. Og vi skaffer billigere energi til forbrugere og virksomheder.” Danmark, Belgien, Storbritannien, Holland, Frankrig, Luxembourg, Tyskland, Irland og Norge er en del af aftalen.

Jon Stephensen går på orlov til starten af næste folketingsår. Til den tid skal Moderaterne og Stephensen finde ud af, hvorvidt han skal blive i partiet. Det udtaler partiformand Lars Løkke Rasmussen. Mandag har partiets ungdomsafdeling, Unge Moderater, krævet Stephensens afgang, efter han har sendt krænkende beskeder til en 19-årig partifælle.

Tyrkisk politi anholder 110 personer for terrorstøtte. Sikkerhedsmyndighederne siger, at de har tilknytning til den politisk-militante gruppe PKK (Kurdistans Arbejderparti). Anholdelserne er foretaget i 21 provinser, hovedsageligt i Diyarbakir-provinsen i det sydøstlige Tyrkiet, hvor en majoritet af kurdere er bosat. Aktionerne falder knap tre uger inden det tyrkiske præsidentvalg.

Beboere i Haiti stener og brænder mistænkte bandemedlemmer på åben gade. Ifølge øjenvidner startede urolighederne i hovedstaden Port-au-Prince natten til mandag. Her forsøgte bander at plyndre flere boliger. “Med det høje antal dødsfald og udvidelsen af områder i bevæbnede banders kontrol har usikkerheden i landet nået et niveau, der er sammenligneligt med væbnet konflikt,” lød det fra FN tidligere på året.

North Dakota forbyder abort efter seks uger. Forbuddet gælder også, hvis graviditeten er sket ved incest eller voldtægt. Den nye lov “genbekræfter, at North Dakota er en pro-life delstat”, udtaler den republikanske guvernør Doug Burgum. Loven anses som en af de strengeste inden for abortlovgivning og forventes at træde i kraft med det samme. Det skriver DR.

Et sidste ord

En smuk (sang)hyldest til Jon Stephensen.

God tirsdag.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12