25. januar 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Surrealistiske Donald

Bare rolig: Det er ikke dig, der er blevet skingrende skør. Endnu. Men i dag bliver du alligevel sat på en lille mental prøve, for vi kan ikke komme uden om, at ‘The Donald’ fylder i vores verden i dag; som et forsøg på at skabe en ø af besindig normalitet. Selv om mange – […]

Kære læser

Drevet af fatwaer, patriotisme eller humanisme

Da en religiøs fatwa udstedes af Iraks storayatollah Ali al-Sistani, vælger en mindre gruppe mænd i det dansk-irakiske miljø at tilslutte sig kampen mod IS. Mange kæmper af religiøse årsager, men alligevel anses de ikke som en direkte trussel mod Danmark, når de vender hjem.

Det bedste vi har set

Det er efterhånden en uge siden, at verdens – i nyere tid – største protest ramte verden og i særdeleshed USA. Fem millioner mennesker gik verden over på gaden i den store feministiske anti-Trump-demonstration Women’s March. Siden er de sociale medier boomet med kampråb og billeder. Her har vi kombineret de to og samlet nogle af de skarpeste, sjoveste og flotteste skilte fra demonstrationerne i USA.

Spisesedlen

Donald Trump vil tilsyneladende holde sine valgløfter. Indtil videre har han udstedt et dekret om, at USA skal trække sig fra frihandelsaftalen TTP. Han har desuden sat en stopper for ansættelser og lønstigninger i det offentlige. Og nu er han klar med sin mur. Listen er endeløs. På websitet track-trump.com kan du følge hans gøren og laden på en række politik-områder dag for dag.

Facebooks og andre selskabers datacentre kan blive dyre for danske skatteydere. Eksperter vurderer, at datacentrene vil tegne sig for en betragtelig del af stigningen i Danmarks elforbrug og dermed øge udledningen af CO2. Det skriver Information. Facebook har sagt, at deres datacenter ønsker at benytte vedvarende energi, men der vil alligevel blive udledt mere CO2, ”fordi vores elproduktion endnu ikke er fuldstændig grøn,” skriver energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i en mail til avisen.

Tidligere EU-formand bliver SPD’s kanslerkandidat. Martin Schulz, der var EU-Parlamentets formand fra 2012 og frem til 17. januar i år, kan meget vel blive det socialdemokratiske parti SPD’s kandidat til kanslerposten ved valget i Tyskland 24. september. Nomineringen af Schulz, 61, skal godkendes af partiet på søndag, men han har allerede enstemmig opbakning fra partiledelsen. Det betyder også, at SPD’s nuværende formand, Sigmar Gabriel, ikke vil stille op mod CDU’s Angela Merkel, der har været kansler siden 2005.

Danmark er verdens mindst korrupte land. De seneste år er milliarder af kroner fosset ud af SKAT’s kasse, men i det mindste kan vi glæde os over, at vi opfattes som relativt ukorrupte. I hvert fald ifølge Transparency Internationals ‘Corruption Perceptions Index’, som bygger på en række internationale organisationers opfattelse af korruption i den offentlige sektor i de enkelte lande. Danmark deler 1. pladsen med New Zealand. Af listens 176 lande ligger Somalia nummer sjok. Blandt EU-landene ser det skidt ud for Bulgarien og Grækenland.

Øl redder liv i Rusland. Russerne har et nært forhold til alkohol. Ikke alene dør russiske mænd gennemsnitligt 12 år tidligere end amerikanske mænd, de dør også tidligere end mænd i Bangladesh og Nordkorea. Men tallene er ikke så slemme, som de har været. Det skyldes, at unge i storbyerne hellere drikker øl end vodka.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12