25. januar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Bh’erne brænder stadig

I romanen Krigen har ikke et kvindeligt ansigt samlede forfatteren Svetlana Aleksijevitj over 500 fortællinger fra russiske, ukrainske og hviderussiske – i dag ville vi sige belarusiske – kvinders oplevelser under Anden Verdenskrig. Over en million kvinder meldte sig frivilligt til Sovjetunionens militærtjeneste for at forsvare sig mod tyskerne, hvor de ligesom mændene befandt sig […]

Kære læser

Hamsterhjul på deltid

Hvis 2020 stod i hjemmearbejdets tegn, blev 2021 året hvor anti-arbejdsbevægelsen stjal dagsordenen. Opgøret med den fem dages arbejdsuge blev anført af en utilfredshed med urimelige arbejdstider og dårlige lønninger, som særligt kom til syne under coronanedlukningerne. Her skød arbejdstiden nemlig i vejret for mange, mens mængden af møder og e-mails gjorde det samme. Samtidig […]

Det bedste vi har set

Til lykke, Virginia

Til lykke, Virginia

I dag er det 140-året for den britiske forfatter og feminist Virginia Woolfs fødsel. Hvis det har interesse, er her en ret fin dokumentar på 29 minutter og 25 sekunder. Den er meget koncis, der er ingen dikkedarer, og den slutter med, at hun går ud og drukner sig i havet d. 28. marts 1941 (helt i overensstemmelse med virkeligheden).

+ Og måske mere brugbart i en håndevending: I 2019 medvirkede forfatteren Anne Lise Marstrand Jørgensen i en radioserie på DR, hvor hun genfortalte Woolfs mesterlige roman Bølgerne fra 1931.

++ Maria Popova, der driver det fine litterære nyhedsbrev The Marginalian, mediterer her over Virginia Woolf og hendes essay On being ill fra 1926 (og får også lige namedroppet Susan Sontag, Roald Dahl, Nietszche og Henry James (og hans kloge søster Alice) m.fl.).

Operation Nattevagten

Operation Nattevagten

Rembrandts enorme maleri Nattevagten (1640-1642) hænger normalt på Rijksmuseum i Amsterdam, men nu skal det fikses lidt i kanterne. Det er ikke hver dag, man piller billedet ned, så museet lader offentligheden følge processen nøje i en glimrende videoserie, som du lige bør tjekke. Det er bl.a. en hund, der volder problemer.

Denne scooter er min bedste ven

“Denne scooter er min bedste ven“

Nær Dunkirk og Calais i det nordlige Frankrig ligger en midlertidig flygtningelejr. Her bor 250 mennesker, som forsøger at holde varmen og nattefrosten stangen. Al Jazeera har talt med nogle af dem om ting, som har affektionsværdi for dem, og som giver dem håb.

Spisesedlen

Mali beder Danmark trække soldater hjem. Det sker, fordi Danmark ifølge Malis regering hverken har konsulteret tilstrækkeligt med regeringen eller overholdt de nødvendige protokoller. Danmark sendte sidste uge et hold af kirurger og jægersoldater til Mali som et bidrag til den franskledede Operation Barkhane, der skal styrke den lokale bekæmpelse af terror.

Regeringen præsenterer 15 initiativer mod antisemitisme. Som del af en ny handlingsplan til bekæmpelse af antisemitisme, vil der bl.a. blive afsat midler til obligatorisk undervisning i Holocaust på folkeskoler og gymnasier. Desuden skal formidlingen af dansk-jødisk kulturhistorie styrkes, ligesom undervisningen af politifolk i forebyggelse af radikalisering øges.

James Webb-teleskopet når sin destination. NASA’s hidtil største rumteleskop er fremme ved sin endelige destination 1,5 mio. km fra Jorden. James Webb-teleskopet blev sendt afsted juledag 2021 og er det kraftigste nogensinde. Det er designet til at opfange lys fra en tid tættere på Big-Bang og skal dermed give forskere mulighed for at studere det tidlige univers.

Formand for 3F fratræder sin stilling. På et ekstraordinært bestyrelsesmøde har ledelsen i 3F tirsdag indgået en gensidig aftale med formand Per Christensen om, at han fratræder sin stilling som formand. Aftalen finder sted som reaktion på B.T.s nylige afsløringer af formandens dobbeltliv, der i den seneste tid har “sået stor tvivl om tilliden til Per Christensen“, som det lyder i 3F’s pressemeddelelse.

Martin Henriksen vil ikke genopstille for DF til folketingsvalg. Det fortæller han til TV 2 ØST, efter Morten Messerschmidt søndag vandt formandsposten i DF. Henriksen har siddet i Folketinget i sammenlagt 14 år, men opnåede ikke genvalg ved Folketingsvalget i 2019. Han “vurderer“ nu sin fremtid i partiet, men vil foreløbigt beholde sin plads i kommunalbestyrelsen på Stevns.

Et sidste ord

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12