25. juli 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kvinders værd

Hvis vi ikke ligefrem er så heldige selv at være kvinder her på Føljeton, så holder vi i hvert fald meget af dem. I aftes vandt det danske kvindelandshold i fodbold 1-0 over Norge ved EM i Holland, og dermed bragte holdet sig videre til kvartfinalerne. Vi så hele kampen (plus ti minutters tillægstid!), bed negle undervejs […]

Kære læser

Robotterne overtager fabrikken

Vi har været udsat for en sand robotrevolution i de danske fabrikshaller gennem de seneste 10 år. Og revolten fortsætter med tiltagende styrke. Men modsat hvad man skulle tro, har det ikke kostet job, men skabt nye. Den udvikling forventes at fortsætte.

Det bedste vi har set

Vores fænomenale føljetonist, Herman Bang, besøger et børnehjem på Nørrebro. ”Børn lære saa let. Af tusind fine Indtryk, knap mærkelige Paavirkninger, Stemninger, der fødes hurtig for at gaa, flygtig som de kom, dannes Barnets Sind. Det er lige let modtageligt for Had og Kjærlighed, for godt som for ondt, dets Hjerte kan strømme over, og det kan forstenes, Overgangene ere hurtige, knap til at fatte, Sorgen svinder ind, før Taaren tørres, Glæden kan være kortvarigere end Smil.”

Spisesedlen

EU er klar til sanktioner mod USA. I dag forventes Repræsentanternes Hus at stemme for at skærpe USA’s sanktioner mod Rusland. Men EU-ledere frygter, at sanktionerne også kommer til at ramme europæiske virksomheder. Især de europæiske selskaber, der arbejder med den russiske gasledning Nord Stream 2, kan blive ramt. Derfor mødes Europa-Kommissionen i morgen til et hastemøde for at beslutte, om EU skal svare igen med sanktioner mod USA.

Israel fjerner metaldetektorer på helligt brændpunkt. Kampene mellem israelere og palæstinensere blussede igen op i sidste uge, da Israel satte sikkerhedsudstyr op ved al-Aqsa-moskeen i Østjerusalem, der er et helligt område for både muslimer og jøder. I dag meddeler Israels premierminister Benjamin Netanyahu, at metaldetektorerne på området bliver fjernet. Men overvågningskameraerne bliver siddende, og det får palæstinensere til at fortsætte protesterne. Siden fredag er syv personer blevet dræbt og 400 såret i sammenstødene.

Juraprofessor: Politiets overvågning af bilister er på kant med loven. Med 106 kameraer rundt om i landet registrerer politiet danskernes nummerplader. Ifølge persondataloven har politiet ret til at gemme oplysningerne i 24 timer. Men en aktindsigt afslører, at politiet bruger en smal undtagelsesparagraf til at gemme stort set alle nummerplader i en måned. Denne praksis kan mistænkeliggøre uskyldige borgere og være på kant med loven, vurderer juraprofessor Peter Blume.

Polens præsident bøjer sig for demonstranter og smider udemokratisk lovforslag på gulvet. Det polske regeringsparti PiS skabte vrede i Polen og bekymring i hele EU, da han foreslog reformer, som ville give regeringen kontrol over højesteretten. Hundrede tusinder af polakker samledes i protest mod forslaget i otte dage, og nu har præsident Andrzej Duda nedlagt veto.

Danskere finder nye beviser for det tidligste liv på jorden. Ingen ved præcis, hvordan eller hvornår livet på jorden opstod. Og i 00’erne var det kontroversielt, da danske forskere mente, at de 3,7 milliarder år gamle bjerge i Isua på Grønland indeholdt tegn på liv – 200 millioner år tidligere, end man troede. Men nu har forskere fundet rester af encellede organismer med en revolutionerende teknik, som potentielt også kan bruges til at lede efter oldgammelt liv på Mars.

Et sidste ord

Anthony Scaramucci, Donald Trumps nye kommunikationschef, har gjort sit hjemmearbejde. The Daily Show har samlet nogle klip og tilsat liflig musik.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12