25. marts 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Skibet synker, mens lønningerne stiger

Vi har aldrig helt forstået tiltrækningskraften ved krydstogtferier. Det er egentlig ikke, fordi vi skal se os for fine til luksus og almen dekadence, slet ikke. Tanken om at være fanget på en forvokset færge i længere tid med nyrige turister og tvivlsomme buffeter virker bare ret afskrækkende. Hvis vi skal give Jean-Paul Sartre ret […]

Kære læser

Ruslandsundersøgelsen er en kæmpe gave for Donald Trump

Gode nyheder for præsidenten. ”Yakedi-yakedi-yakedi-yak! Frifundet, kan du stave til det,” sagde den skandaleombruste tidligere topforsker Milena Penkowa hovent, da hun ved en retssag i 2016 blev frikendt for dokumentfalsk på grund af en række teknikaliteter. Næsten ligeså selvsikkert lød det i går på Twitter fra USA’s præsident Donald Trump, da han skulle kommentere på […]

Det bedste vi har set

”… af den kælne slags”

”… af den kælne slags”

Hvis man tror, at hver en sten er vendt i Ghita Nørby-sagen, så kan man godt tro om. Forfatteren Jens Christian Grøndahl har nemlig også en mening om den, og så er det om at holde sig til, for det kan jo være, at den flugter med ens egen. Grøndahl er helt klart på samme side som #teamghita her. ”Iben Maria Zeuthen er ikke helt ung længere, men en voksen kvinde midt i 30’erne. Hun går desuden for at være feminist, om end af den kælne slags. Jeg begriber ikke, at hun lod sig fjernstyre af 24syvs Gepetto. Hendes generation af kvinder er om nogen opdraget til at gå selv. Byde på noget, træde i karakter.” Javel ja.

Nu går det vilde ræs – befolkningsudviklingen i verdens storbyer siden 1500

Nu går det vilde ræs – befolkningsudviklingen i verdens storbyer siden 1500

Den her lille interaktive grafik viser, hvordan verdens storbyer har udviklet sig de sidste 600 år. Beijing var i mange år kejseren af alle storbyer, men op gennem 1500-tallet går Konstantinopel (Istanbul) nærmest amok, og i det næste århundrede buser Tokyo på. Meeeen så kommer Beijing tilbage – inden London giver den gas … Nej, du bør nok selv se det. I dag ligner New York en lille prutby på listen.

Forår i solsystemet

Forår i solsystemet

Hvis man tænker lidt over det, kan det ikke komme som nogen stor overraskelse: Af alle planeterne i vores solsystem har Jorden klart det lækreste forår. The Atlantic har opsøgt sagkundskaben for at gennemgå forårsbilledet på de andre planeter, og det er ikke uinteressant. Nogle af dem har ikke det, der ligner forår – for eksempel Venus, hvor overfladetemperaturen er 470 grader celsius året rundt. På (dværg)planeten Pluto har der været ‘forår’ på den nordlige halvkugle siden 1990, men der er altså stadig koldt. Nice to know.

Spisesedlen

Israel gengælder raketangreb på Tel Aviv. Det israelske militær beskylder Hamas for at stå bag affyringen af raketten, som ramte et hus uden for Tel Aviv og sårede syv personer. Israelske medier oplyser samtidig, at der nu sendes flere soldater til grænsen til Gaza. Premierminister Benjamin Netanyahu, som er under massivt pres i en korruptionssag, har afbrudt sit besøg i USA.

Miljøteknologiprofessor dumper regeringens forureningsplan. Søndag blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om en tiårig forureningsplan til 600 mio. kroner. Men pengene bruges forkert, blandt andet fordi indsatsen rykkes fra regionerne til staten, lyder det fra Poul Bjerg, professor ved Institut for Vand- og Miljøteknologi på DTU. ”Man mister viden, man mister medarbejdere, og man mister også den ekspertise, der er i regionerne. De har varetaget det her område rigtigt fornuftigt de seneste 10 år, så det er rigtig trist, at man centraliserer,” siger Bjerg til DR.

Fluorerede stoffer dræber 750-1.250 mennesker i Norden hvert år. Dertil bruger de nordiske lande 21-35 mia. kroner om året på at løse de sundhedsmæssige problemer, PFAS-stofferne skaber. Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse lavet for Nordisk Ministerråd, som ser på den samfundsøkonomiske pris for den omfattende forurening med perfluorerede stoffer, der bl.a. findes i Teflon og Gore-Tex. Det skriver fagbladet Ingeniøren.

Theresa May samler sit kabinet forud for nye Brexit-diskussioner. Det sker efter rygter i weekenden, om at medlemmer af Mays parti skulle have forsøgt at vælte hende af posten. Rygter, som flere af Mays ministre imidlertid har afvist. Parlamentet skal senere i dag diskutere mulige alternativer og ændringer til den nuværende Brexit-plan.

Russiske militærfolk er landet i Venezuela. Ifølge en embedsmand fra landets socialistiske regering er russerne kommet for at diskutere militærtræning og strategi. Meldingen kommer, efter russiske fly er blevet spottet i lufthavnen uden for hovedstaden Caracas.

Et sidste ord

Det var jo nok gået alligevel, men faren her har sgu en helt John McClane-agtig reaktionsevne. Heltedåd i sneen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12