25. marts 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Min post er din post

Det kan være nemt at glemme, men når det kommer til digitalisering, er Danmark faktisk ret langt fremme i skoene. Mens eksempelvis tyskerne fortsat må bakse med fax, frimærker og håndunderskrevne dokumenter til det offentlige, kan så godt som alt herhjemme klares på en computer eller smartphone. For mange andre lande er NemID, e-Boks og […]

Kære læser

Nato-landene tøver i tavshed

Effektiv afskrækkelse kræver, at fjenden kender til truslerne. Ganske simpelt. Derfor giver det faktisk mening, at præsident Putin har kundgjort for den bævende verdensoffentlighed, at Rusland har sat sit atomvåben-arsenal i højt beredskab, ja, det omtales ligefrem som “afskrækkelsesstyrken“. Ukraine og Nato-landene har dermed fået brutalt at vide, at Kreml – måske – vil kunne […]

Det bedste vi har set

Lam person beder om en bajer

Lam person beder om en bajer

For første gang i verdenshistorien har en person, hvis krop er fuldstændig paralyseret, kunnet kommunikere hele sætninger ved hjælp af et apparat, der reagerer på hjerneaktivitet. “Manden var i stand til at træne sit sind til at bruge apparatet, der var blevet implanteret i hans hjerne, til at bede om massage, suppe og øl og til se film med sin søn.“ MIT Technology Review folder historien ud (blød betalingsmur). En af hans første sætninger var i øvrigt: “Gutter, det fungerer så ubesværet.“

Putins fascistiske profet

Putins fascistiske profet

“Samme aften som han indledte sin morderiske invasion, holdt Ruslands præsident Vladimir Putin en lang og rablende tale, hvor han benægtede eksistensen af  Ukraine og ukrainerne – en tale, som mange vestlige analytikere fandt underlig og usammenhængende. Underlig, ja. Usammenhængende, nej. Analysen var baseret på tankegods udtænkt af en fascistisk profet og fortaler for et maksimalistisk russisk imperium ved navn Aleksandr Dugin.“ Tankevækkende kommentar i Washington Post.

Z for fred eller fascisme?

Z for fred eller fascisme?

“Z som Zorglub!“ slutter denne læseværdige analyse af russernes Z, som redaktør Mikkel Skov Petersen har skrevet ovre på Kommunikationsforum. Og når man kender sine referencer til tegneserien Splint & Co., har man styr på sit shæt.

Spisesedlen

Etiopien erklærer våbenhvile i Tigray-regionen for at åbne for nødhjælp. Våbenhvilen skal muliggøre nødhjælp i Tigray-regionen, der er plaget af stor hungersnød som følge af krigen. Ifølge FN’s kontor for koordinering af humanitære anliggender har ingen nødhjælpskøretøjer kunnet komme ind i regionen siden d. 15. december 2021. Krigen, der brød ud i november 2020, har kostet tusindvis af menneskeliv og resulteret i over 400.000 internt fordrevne.

Ishylde på størrelse med Rom er kollapset i Antarktis. Efter de usædvanligt høje temperaturer på både syd- og nordpolen i sidste uge nåede op på 40 grader celsius højere, end hvad der er normalt for årstiden, er en ishylde på 1.200 kvadratkilometer nu kollapset i det østlige Antarktis. NASA-forskeren Dr. Catherine Colello Walker siger til The Guardian, at det sandsynligvis ikke vil have store konsekvenser, men kalder det “et tegn på, hvad der måske er på vej“.

Amerikanske stater forbyder transkønnede kvinder at deltage i kvindesport. Lovgivningen blev vedtaget torsdag i de to amerikanske stater Arizona og Oklahoma. I Arizona vedtog den lovgivende forsamling derudover et forbud mod at udføre kønsbekræftende kirurgi på mindreårige. Lovene skal nu godkendes af den republikanske guvernør Doug Ducey. Guvernører i Texas, Alabama, Mississippi og Iowa har allerede underskrevet tilsvarende love.

Politiet gennemførte omfattende cykelrazzia uden lovhjemmel. Over 15 dage i februar standsede Københavns Politi ca. 3.800 cyklister, hvoraf ca. 30 blev sigtet for at køre på cykler, der var meldt stjålet. Men den omfattende razzia blev gennemført uden lovhjemmel, erkender chefpolitiinspektør Søren Thomassen. “Vi kan konstatere, når vi kigger i juraen, at vi har begået en fejl i forhold til fortolkningen af færdselsloven,“ siger han til TV 2.

Tidligere V-minister Kristian Jensen bliver direktør i Green Power Denmark. Det skriver den nye, grønne energiorganisation i en pressemeddelelse. Det betyder, at Kristian Jensen stopper som særlig repræsentant for Danmark i forbindelse med valget til FN’s sikkerhedsråd senest ved udgangen af april. Green Power Denmark er resultatet af en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.

Et sidste ord

Menneskehjernen er for… Ja, vi ved sgu snart ikke, hvad den er.

God weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12