25. november 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Blessed be the Fruit

Hvis ikke du har læst bogen, så er du sikkert fra tv-serien The Handmaid’s Tale bekendt med de ækle føderitualer, der finder sted i den dystopiske, misogyne stat Gilead. Her holdes “syndige“ men fødedygtige kvinder som rugehøns og husslaver i “anstændige“ men golde hjem. Når kvinderne nedkommer, sker det under kummerlige vilkår, mens de anstændige […]

Kære læser

Puigdemont: ”Næste gang går vi hele vejen”

“Det europæiske demokrati har tabt,“ sagde Carles Puigdemont, ekspræsident for den catalanske regering, da han i foråret blev frataget sin parlamentariske immunitet efter en afstemning i Europa-Parlamentet. “Vi har tabt vores immunitet, men Europa-Parlamentet har tabt meget mere.“ Det betød, at den spanske regering igen kunne kræve ham udleveret, som de har gjort det, siden […]

Det bedste vi har set

Landet, der holdt statsborgerskaber tæt til kroppen

Landet, der holdt statsborgerskaber tæt til kroppen

Kübra Sahan er 28 år og født i Hørsholm. Hendes far kom til Danmark fra Tyrkiet som treårig, moren er fra Tyrkiet. Så Kübra måtte nøjes med tyrkisk statsborgerskab. I dag er hun uddannet pædagog og arbejder i en vuggestue. Selv om hun er født her, har hun stadig midlertidig opholdstilladelse, for man skal have haft fuldtidsarbejde i tre et halvt ud af fire år for at få permanent opholdstilladelse. Derefter kan der let gå tre, før hun kan blive dansk statsborger. Da hendes mand kommer fra Nordmakedonien, har Kübras datter heller ikke dansk statsborgerskab. DR har en virkelig god artikel om, at hver tiende baby i Danmark ikke har dansk statsborgerskab, bl.a. på grund af rigid og absurd lovgivning.

+ Socialdemokratiets indfødsretsordfører, Lars Aslan Rasmussen, udtaler i artiklen, at han “vil mene“, at det er ret let at få dansk pas, når man er født og opvokset i Danmark. Hvad er det med Socialdemokratiet og ordførere på udlændingeområdet? Det skal åbenbart være folk uden empati. En anden anbefaling: P1 Debat fra forleden, hvor forfatteren og aktivisten Anne Lise Marstrand-Jørgensen er oppe imod både Rasmus Stoklund (S) og Marcus Knuth (K) i en debat om syriske flygtninge. Det kan man da kalde at tage en for holdet.

Hvad er dine planer, Pete?

Hvad er dine planer, Pete?

Stiller USA’s transportminister Pete Buttigieg op som kandidat ved præsidentvalget i 2024? Eller først i 2028? Det er i hver fald noget, man snakker om i Det Hvide Hus, skriver Politico. “Snakken er frustrerende for visse farvede ansatte, som opfatter den som respektløs over for Kamala Harris – den første sorte vicepræsident – og mener, at den bør afvises af ledende medarbejdere.“

Himmelske handsker

Himmelske handsker

Syret historie – og så i det britiske mandeblad GQ: “Et helt liv med voldsomme skader og uheld frarøvede den verdensberømte pianist João Carlos Martins evnen til at spille på sit instrument. Men så dukkede en excentrisk designer op med nogle bioniske handsker.“

Spisesedlen

Sveriges første kvindelige statsminister trækker sig. Det blev til mindre end 12 timer på posten for socialdemokraten Magdalena Andersson, hvis regeringskoalition onsdag tabte en afstemning om Sveriges finanslov. Det fik Miljøpartiet til at trække sin støtte fra regeringen, og dén beslutning tvang ifølge Andersson hende til at træde tilbage. “Jeg er klar til at blive statsminister i en ét-parti, socialdemokratisk regering,“ sagde hun på pressemødet.

Regeringen vil genindføre mundbind. “Det er træls, men vi ville ikke anbefale det, hvis det ikke var nødvendigt,“ sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde onsdag. Her sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at regeringen i lyset af stigende smittetal ønsker at følge Epidemikommissionens anbefalinger, der også omfatter udvidede krav om coronapas og en forkortelse af levetiden på negative tests. Restriktionerne skal godkendes af Epidemiudvalget, der mødes torsdag eftermiddag.

Regeringen vil ændre paragraf om tilsnigelse til sex. “Der er behov for at udvide voldtægtsbestemmelsen til at omfatte tilsnigelse til sex,“ skriver justitsminister Nick Hækkerup (S) i en kommentar til DR. Det kan derfor betyde et farvel til den såkaldte listepikparagraf, der giver en mildere straf, hvis gerningsmanden ’tilsniger’ sig med samleje med en person, der tror, at gerningsmanden er en anden. Vestre Landsret stadfæstede i november en dom fra Retten i Aarhus, hvor en 19-årig mand blev frikendt for voldtægt.

+ Til Føljeton forklarede Enhedslistens retsordfører Rosa Lund allerede tidligere på måneden, at hun ville presse regeringen til at få paragraffen ændret.

++ 14 organisationer gik tirsdag i opråb om det “absurde smuthul“ i lovgivningen (betalingsmur).

Frankrig og Storbritannien beskylder hinanden for kanaltragedie. 27 migranter døde onsdag, da de forsøgte at komme til Frankrig gennem Den Engelske Kanal. Hændelsen beskrives i The Guardian som den mest “dødsbringende“ under den nuværende flygtningekrise. Selvom de to landes ledere først understregede behovet for en fælles indsats i at stoppe menneskesmugling, blev tonen senere en lidt anden. I et telefonopkald skulle den franske præsident, Emmanuel Macron, have sagt til Storbritanniens premierminister Boris Johnson, at han ikke måtte udnytte situationen til “politiske formål“. Samtidig udtaler Johnson, at Frankrig ikke har gjort nok for at kontrollere farvandet.

Interpol vælger formand beskyldt for tortur. Den internationale politiorganisation har valgt Ahmed Nasser al-Raisi, generalmajor fra De Arabiske Forenede Emirater, som ny formand. Det oplyser de på Twitter. Al-Raisi har retssager på sig i Storbritannien, Sverige, Norge og Frankrig, hvor Interpol har sit hovedsæde. Senest er han også anklaget for overtrædelse af menneskerettighederne i en sag i Tyrkiet, der i denne uge beværter Interpols generalforsamling.

+ Tre medlemmer af Europa-Parlamentet har i et brev til EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen advaret om, at udvælgelsen vil “underminere“ organisationens formål og omdømme. Ugen efter har 45 europaparlamentarikere underskrevet et lignende brev til EU’s højkommissær for udenrigsanliggender, Josep Borrell.

Et sidste ord

Hello darkness, my old friend…

På med mundbindet og så ses vi i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12